ZF.ro
 

 
   
   
  politics&social
companies&finances
made in Romania

tomorrow's newspaper
  contacts 
guestbook
archive

analiza zilei
Cade dolarul?

valute si banci
San Paolo IMI ar vrea tot din West Bank
HVB Bank vrea să-și învețe clienții să folosească mai des faxul
Maestro de la Raiffeisen merg și în stăinătate

valori mobiliare
SIF-urile au avut o zi bună

finante internationale
Manchester, farul financiar al fotbalului
Viitorul președinte al Băncii Centrale Europene este sub investigații
Dalai Lama vrea să privatizeze afacerile tibetane
Agricultura din Est nu va fi competitivă mai devreme de 10 ani 

IT
Zapp Mobile vrea 100.000 de abonați până la sfârșitul anului
Camera/Shy transmite secrete pe web
WorldCom se apropie de faliment
ite-ul zilei: www.anpc.ro
 

Învățați, învățați, învățați - nu contează că școala n-are acoperiș
Horațiu Ardelean, Bănățeanul

După ce s-a școlit în Statele Unite, coordonatoarea unei firme care are ca obiect de activitate învățământul online a înființat o școală unică în România. 

La adresa www.timsoft.ro funcționează prima universitate privată virtuală din țară. 

Aici, studenții vin de la mii de kilometri pentru a se întâlni la o cafea virtuală cu profesorii lor din Timișoara, Iași sau Cluj și a alege din oferta școlii: cursuri de programare, module de e-training pentru firme și proiecte europene de învățământ online.

Carmen Holotescu este șef de lucrări la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii timișorene. 

În urmă cu doi ani, prin intermediul fostului ambasador al SUA în România, James Rosapepe, a avut ocazia să urmeze cursul de "Inițiere în strategiile de comunicare online" la Universitatea din Maryland, curs la care au participat 25 de profesori români.

La scurt timp după absolvire, Carmen Holotescu a hotărât să înființeze o universitate virtuală. Pasul următor a fost pregătirea materialului de specialitate pentru cursurile preconizate să fie predate pe Internet. 

La această pregătire au mai participat Dan Pescaru și Carmen de Sabata, foști sau actuali colegi, dascăli de la aceeași facultate. 

"Mi-am pus în aplicare toate cunoștințele în domeniul programării. Timp de trei luni am lucrat doar la construcția 'pereților' școlii. Am conceput Timsoft-ul ca pe o instituție de învățământ virtuală, dotată cu mai multe subcentre de activitate, din care nu lipsesc amfiteatrele și sălile de curs", spune timișoreanca.
 
 

Un facilitator și niște studenți 

În universitatea Timsoft se țin cursuri de programare IT: Java, C/C++, HTML/Java Script, CSI/Perl, SQL și PHP. Participanții sunt români din țară și din diaspora. 

La fiecare curs, numărul de studenți este de 15-25 persoane, pentru a permite o bună interacțiune cu facilitatorul (profesorul care ține cursul respectiv). 

Durata cursului este de șase săptămâni, iar facilitatorii sunt cadre didactice universitare care au certificare pentru predare online.

"Universitatea virtuală este într-o continuă dezvoltare. S-au creat de curând module de e-training pentru firme și proiecte europene de învățământ online, la care Timsoft este parteneră. Acesta este însă mai mult un proiect de comunicare între comunități", spune Carmen Holotescu.
 
 

Cafenea pe Internet

Timsoft găzduiește comunitatea românească de e-learning, ceea ce face ca legăturile dintre profesori și cursanți să fie puternice. 

"Dezavantajul acestui sistem este faptul că ești profesor 24 de ore din 24. Mă trezesc de multe ori noaptea, la ora 3, pentru a le răspunde studenților mei din America", constată Carmen.

Pe site-ul universității se află și o cafenea, un spațiu virtual în care se întâlnesc cei care colaborează la proiectele Timsoft, dar și oamenii care nu au experiență în domeniu. 

În momentul de față, comunitatea creată numără peste 300 de membri. 

Pe lângă cursurile obișnuite, în cadrul universității virtuale se desfășoară workshop-uri internaționale organizate împreună cu e-Learning Center din Marea Britanie. 

Aproape 100 de participanți de pe cinci continente sunt în contact și participă la cursurile care în curând ar putea revoluționa sistemul clasic de învățământ superior. 
 
 

Primul curs online

De curând s-a încheiat primul curs de specialitate din țară desfășurat în universitatea virtuală Timsoft. 

Cursul s-a adresat studenților anului al IV-lea de la Facultatea de Calculatoare și a avut ca temă "Tehnologiile Internet". Toate materialele au fost disponibile online.

Participarea celor 90 de studenți a fost continuă pe tot parcursul semestrului. 

Invitați la cursuri au fost șeful de lucrări Dan Pescaru (Timișoara), matematician dr. Mihai Jalobeanu (Cluj), unul dintre inițiatorii e-learning online din țară, precum și asistentul Corneliu Sabin Buraga (Facultatea de Informatică din Iași). 

Studenții au interacționat foarte bine cu profesorii lor și nu au lipsit de la nici un curs, performanță greu de atins în sistemul clasic de învățământ.

Următoarea serie de cursuri va începe la 15 septembrie; o nouă serie se derulează la fiecare două sau trei luni, în funcție de formarea unor noi grupe. 

Cu o săptămână înainte de începerea cursurilor, participanții au acces la spațiul acestora, pentru familiarizare. 

Prețul unui curs este echivalentul în lei a 75 de dolari, fără TVA, iar plata se face după primirea accesului la spațiul cursului, în timpul perioadei de training. 
 
 

Diferențe și acreditări

În momentul de față, în România, învățământul la distanță se realizează cu ajutorul unor cursuri tipărite care sunt trimise pe adresa studenților și, eventual, prin întâlniri periodice pentru consultații. 

Universitatea virtuală reprezintă cu totul altceva: o interacțiune continuă între studenți și profesori și, practic, desfășurarea de cursuri online.

Legea privind învățământul la distanță este în momentul de față în Parlament. 

Până când aleșii vor lua o decizie în acest sens, www.timsoft.ro a început acțiunile necesare pentru obținerea unei acreditări europene a cursurilor de specialitate pe care le susține în prezent.
 

top   home

 

 
 
 
 
 
curs valabil azi

1 USD 33042 Lei
1 EURO 33439 Lei
curs valabil maine