[ Back ]
 
Un an si jumatate de eLearning la 
Timsoft
de Carmen Holotescu

Timsoft marcheaza prin acest articol un an si jumatate de activitate in eLearning si unul de la deschiderea spatiului virtual al Comunitatii eLearning.

La ora acestui prim bilant, va invitam sa cititi despre:

  • Prezentare Timsoft
Firma Timsoft SRL din Timisoara - http://www.timsoft.ro - activeaza de un an si jumatate in domeniul invatamantului online, al instruirii prin Internet.

Are ca partener unul dintre cele mai cunoscute portaluri de eLearning - e-Learning Centre UK -  http://www.e-learningcentre.co.uk, cu care organizeaza workshop-uri online internationale si publica un Jurnal online - http://www.e-learningcentre.co.uk/community.htm.

Timsoft a aparut in European eLearning Directory 2003., catalog care cuprinde 150 de furnizori de servicii elearning din 25 de tari.

Se manifesta ca unul dintre principalii actori in domeniul eLearning din tara. 

Activitatea firmei a fost prezentata prin articole sau comunicari:

  • eWeek - sept, dec 2001, iulie 2002
  • Jurnal WWW - nr 2,3 martie 2002
  • PC World - martie 2002
  • Simpozionul "Internetul in cercetarea stiintifica si in instruirea cercetatorilor" - Cluj, 13 martie 2002
  • Seminarul "eLearning - Fantezie sau realitate" - Bucuresti, 22 martie 2002
  • Conferinta RoEduNet, Cluj, aprilie 2002
  • Seminarul "Educatia la timpul viitor" - Timisoara, iunie 2002
  • Saptamanalul "Banateanul" - 16 iulie 2002
  • Saptamanalul "Hunedoreanul" - 16 iulie 2002
  • Cotidianul "Ziarul Financiar" - 16 iulie 2002 - http://www.timsoft.ro/ejournal/ZiarulFinanciar.htm.
Firma beneficiaza de experienta directorului Carmen Holotescu, care preda online la University of Maryland University and College USA si a colaboratorilor, cadre didactice universitare cu certificare pentru predare online.

Timsoft este o institutie virtuala, cu multiple centre de activitate; una dintre cele mai importante reusite este crearea unor comunitati online de practica sau invatare, stabilindu-se legaturi, colaborari intre cei interesati de eLearning din tara si de peste hotare.

^Sus


Serviciile oferite sunt:

  • Dezvoltare de Cursuri Online
  • Gazduire de Workshop-uri Online
  • Consultanta si Training in eLearning
  • Dezvoltare de sisteme integrate de eLearning
  • Design Web.
^Sus
  • Mediul eLearnTS
Produsul principal dezvoltat este mediul pentru invatamant online - eLearnTS, care poate fi utilizat pentru cursuri online - individuale sau in universitati virtuale, eTraining in cadrul firmelor, workshop-uri online, ca spatiu virtual de colaborare; are variante in limbile romana si engleza.

Mediul modeleaza o clasa virtuala la care participa cursantii si profesorul ( facilitatorul ). Facilitarea poate fi realizata de mai multi instructori, cursul poate avea de asemenea invitati sau vizitatori.

Interactiunea intre facilitator si participanti poate fi sincrona - Chat - sau asincrona - Conferinte.
Facilitatorul poate acorda consultatii online, utilizand Live Chat.

Facilitatorul ( Administratorul ) gestioneaza  urmatoarele componente ale cursului:
 
  • Anunturi - indica activitatea care trebuie realizata de participanti la fiecare moment al cursului
  • Syllabus - planificarea, obiectivele cursului
  • Module teoretice - materialul cursului
  • Orientare - help-ul mediului
  • Linkuri - alte resurse utile
  • Creare conferinte publice si private
  • Organizare grupuri studenti
  • Nume curs
  • Nume/Info Facilitator
  • Lista participanti
  • Raport activitate participanti - se creeaza automat
  • Comentarii teme

Caracteristici Conferinte:

  • Pot fi publice sau private - cele publice sunt pentru discutarea materialelor cursului, iar cele private pentru trimiterea temelor, proiecte de grup, evaluari
  • Mesaje ierarhizate
  • Reeditare mesaje
  • Semnalare mesaje noi.
Participantii pot accesa toate componentele cursului, interactiona cu ceilalti, trimite temele, vizualiza raportul activitatii lor.

Facilitatile mediului permit instructorului ca acesta sa poata vizualiza atat raportul activitatii fiecarui participant - interventiile in Conferinte, trimiterea temelor, dar si accesarile spatiului cursului. Instructorul va putea actiona astfel incat sa motiveze, incite participarea fiecaruia.

Mediul poate fi adaptat functie de aspectele particulare ale cursurilor, participantilor.

Un curs Demo poate fi accesat la adresa http://www.timsoft.ro/c1 cu:

User Name:
guest
Password:
guest

^Sus
  • Cursuri online
Timsoft a dezvoltat si ofera cursuri online de C/C++, Java, HTML/Javascript, CGI/Perl, SQL, PHP - http://www.timsoft.ro/cursuri.shtml.

Instructorii sunt cadre didactice universitare, avand certificare pentru predare online.

Cursurile dureaza sase saptamani, prima fiind de familiarizare cu mediul.

Participantii sunt din intreaga tara, dar si romani stabiliti in strainatate.

Pana in prezent s-au derulat patru serii de cursuri, care au fost foarte bine primite de participanti.

Trebuie mentionata participarea ( gratuita ) la cursul de SQL a doi elevi, extrem de inteligenti, frati gemeni, din Arad. Ne-au fost recomandati de Mihai Jalobeanu, initiatorul Clasei Online in care cei doi invata. Unul din proiectele micilor nostri prieteni, unde au facut uz si de cunostintele dobandite la cursul de SQL, este ROBO Invaders Game - http://robo.nd4spdworld.com.

De asemenea Timsoft ofera module de eTraining pentru firme. S-au dezvoltat pentru firme de software din Timisoara, module Java si Corba.

^Sus
Timsoft gazduieste, iar Carmen Holotescu, Directorul firmei, modereaza Comunitatea eLearning, o comunitate online care are 300 de membri, din tara si strainatate.

Comunitatea se doreste a ajunge una de practica, spatiul virtual al comunitatii fiind unul al invatarii impreuna, al schimbului de experienta.

Comunitatea are dezbateri pe teme eLearning, publica un Jurnal eLearning - http://www.timsoft.ro/info.shtml, are ca invitati experti din strainatate. Subiectele supuse dezbaterilor au fost: Despre eLearning, Comunitati online, Interactiuni intr-un mediu virtual de invatare, Fiabilitatea si credibilitatea informatiilor din Internet - propusa si moderata de Mihai Jalobeanu, Medii virtuale. 

Jane Knight din UK, Janice Friesen si Pamela Witcher din USA au impartasit din experienta lor membrilor comunitatii, in interviurile publicate in Jurnalul eLearning - http://www.timsoft.ro/info.shtml.

Membrii comunitatii participa de asemenea la Workshop-uri online internationale organizate impreuna cu partenerul e-Learning Centre UK - http://www.e-learningcentre.co.uk/community.htm:

^Sus
Timsoft gazduieste eForum-ul Academic al Reprezentantilor Invatamantului Superior de Calculatoare din Romania.

Drintre workshop-urile organizate, amintim:

^Sus
  • Resurse eLearning
Timsoft incearca sa fie un catalizator al celor interesati de invatamantul online din tara. Spatiul Comunitatii eLearning cuprinde resurse, anunturi referitoare la evenimentele din acest domeniu.

Pentru vizitatorii site-ului, pagina Resurse - http://www.timsoft.ro/resurse.shtml - este un portal care ii tine la curent cu proiectele, jurnalele, conferintele eLearning din tara si de peste hotare.

Articole bine alese se constituie intr-o Introducere in eLearning.

De asemenea sunt vizibile resursele propuse in Comunitatea eLearning la Link-ul Saptamanii - http://www.timsoft.ro/week-links.shtml.
 

^Sus
  • Curs online de Tehnologii Internet
Carmen Holotescu, Director Timsoft, Sef de Lucrari la Facultatea de Automatica si Calculatoare din Universitatea Politehnica Timisoara, a predat/facilitat in premiera in invatamantul universitar romanesc, un curs online de Tehnologii Internet.

Cursul s-a adresat studentilor anului IV si s-a desfasurat intr-o maniera constructivista, centrata pe student. Profesorul a trecut de la maniera traditionala de transmitator de cunostinte, la cea de facilitator al construirii cunostintelor in echipa cu studentii.

Mediul eLearnTS dezvoltat de Timsoft este cel in care s-a desfasurat cursul.

In cadrul cursului, studentii au avut acces si la materiale pregatite de trei invitati, discutand cu acestia pe marginea lor, in cadrul Conferintele mediului. Invitatii au fost S.l.ing.Dan Pescaru, Universitatea Politehnica Timisoara - http://www.cs.utt.ro/~dan, Matem.Dr.Mihai Jalobeanu, INCDTIM Cluj, Chairman RILW - http://ww.itim-cj.ro/~jalobean - si Asist.univ.Sabin-Corneliu Buraga, Facultatea de Informatica Iasi - http://www.infoiasi.ro/~busaco.

Cursul s-a bucurat de un interes deosebit al studentilor, care au participat activ pe toata perioada cursului. Spatiul cursului a ramas deschis; pe parcursul vacantei discutiile sunt animate, punandu-se la punct ultimele detalii ale proiectelor. Acestea vor fi prezentate in toamna, in cadrul unui seminar, la facultate.

Pe langa discutiile pe marginea cursului, ceea ce i-a apropiat pe studenti, au fost si discutiile informale din Cafeneaua virtuala a cursului. Similar, toate cursurile online organizate de Timsoft, beneficiaza de spatii de discutii informale.

Tot ca si curs online, se va desfasura si cel de la disciplina Programare orientata pe obiecte - Java, anul III Colegiu Calculatoare - in semestrul I al anului universitar 2002-2003.

^Sus
  • Perspective la Timsoft
Timsoft a demarat actiunile pentru atestarea europeana a cursurilor online oferite.

Timsoft intentioneaza sa-si extinda oferta de cursuri online, colectand propuneri de la vizitatorii site-ului. In anul urmator, oferta va cuprinde si cursurile:  Flash, C#, .NET, UNIX, XML.

De asemenea va continua organizarea de module de eTrainig pentru firme, de workshop-uri online.

A inaintat propuneri de proiecte romanesti sau europene, la care sa fie partener.

Unul dintre proiectele foarte importante aprobate si care va incepe in curand, este proiectul Phare "Elaborarea si implementarea unui mecanism regional, ca instrument sistemic, de incurajare a ocuparii fortei de munca". La acesta Timsoft este partener al Fundatiei Educatia 2000+ - http://www.cedu.ro.

^Sus


[ Back ]