[ Back ]
 

Generarea automata a unui fisier RSS pentru un site, cu ajutorul

aplicatiei RSSApplet

Dora Cabau - Hus

 

  • Prezentare generala

Aplicatia este o pagina Web bazata pe un applet java numit RSSApplet. Este destinata administratorilor de site- uri si are ca scop explicarea cât mai inteligibil a modului de functionare al retelei RSS si generarea automata de fisiere RSS pentru un site.

Este o aplicatie utila pentru ca nu necesita cunostinte despre conceptul RSS, generând automat un astfel de fisier pe baza unor informatii date de utilizator.

Pornind de la ideea ca Internet-ul este o masa de informatie neorganizata, aplicatia îsi propune sa ajute la o organizare mai rapida a informatiei, în sensul ca genereaza automat fisiere RSS, administratorii de site-uri nemaifiind nevoiti sa o faca manual. Pentru ca este dificila generarea unui fisier RSS pentru un site despre care aplicatia nu stie nimic, înainte de generarea RSS -ului, aplicatia cere câteva date de identificare a site-ului cum ar fi: fontul, culoarea, dimensiunea folosite pentru titlul articolelor. Pe baza acestor date, aplicatia genereaza item-urile fisierului care vor contine titlul articolelor, o scurta descriere a acestora, un link înspre ele etc.

Parcurge întregul site nu numai pagina principala, verifica fiecare link de pe pagina daca este sau nu referitor la site-ul respectiv si numai în cazul afirmativ face o analiza detaliata a acestuia, evitând astfel o bucla infinita.

Utilizatorii beneficiaza de toate explicatiile necesare pentru a putea folosi aceasta aplicatie.

Este explicat cum trebuie completat fiecare câmp pentru ca fisierul generat sa fie corect si complet. Daca nu este completat câmpul destinatie sau utilizatorul nu are drepturi de scriere la calea precizata, se va deschide o fereastra care va contine codul generat. Exista, de asemenea, explicatii despre cum se pot acorda permisiuni applet-ului pe calculatorul propriu.

În final aplicatia da indicii despre validatori, adresa unui validator unde fisierul poate fi validat iar apoi informatii despre un agregator. Utilizatorii aplicatiei, odata ce au obtinut un fisier RSS pentru site-ul lor, înscriu acest fisier la un agregator. Abonatii acelui agregator, interesati de site-ul respectiv, primesc, în acest fel, informatii despre el ori de cate ori acesta se modifica.

Aplicatia poate fi rulata si din linie de comanda, în acest caz trebuie sa-i fie dati urmatorii parametri: calea fisierului de configurare, calea site-ului pentru care se genereaza fisierul RSS si calea destinatiei unde va fi salvat fisierul generat. Fisierul de configurare este un fisier în format cfg care este initializat si pe care utilizatorul îl va modifica în functie de necesitatile site-ului sau. Cu ajutorul acestui fisier, aplicatia decide care sunt item-urile pentru site-ul dat ca paramentru.

  • Cerinte de sistem

Aplicatia are nevoie de un browser care sa aiba activata optiunea java Applet. Întrucât appletul se gaseste pe un server si ruleaza pe calculatorul clientului, nu are drepturi de creare de socket-uri, drepturi de gestionare a fisierelor pe hard de aceea aceste drepturi trebuie sa-i fie acordate. Daca user-ul are instalat java pe calculator, exista tool-ul policytool care da permisiuni unei aplicatii, modificând fisierul .java.policy din directorul home al user-ului curent. Cu ajutorul acestui tool se pot adauga permisiuni pentru o anumita aplicatie, se pot edita, sau se pot sterge permisiuni. Daca user-ul nu are pe calculator policytool, exista un link de unde se poate descarca fisierul .java.policy, care trebuie pus în directorul home al user-ului curent si despachetat, daca exista pe calculator acest fisier, el va trebui modificat în sensul ca trebuie adaugate si permisiunile din fisierul descarcat.

  • Posibilitati de extindere

Aplicatia este gândita sa parcurga orice fisier HTML, lasând loc de extindere pentru parcurgerea fisierelor generate dinamic: php, perl, pyton etc.

De asemenea nu se pune un accent foarte mare pe analiza detaliata a site-ului, aici ar mai putea fi tratate câteva probleme minore si anume verificarea daca fonturile, culorile etc sunt setate cu style, div- uri, css-uri.

  • Exemple de functionare

Pot fi întâlnite mai multe cazuri de functionare a aplicatiei:

  • În cazul în care url-ul site-ului nu este valid, aplicatia va genera un mesaj de eroare

  • Daca nu este completat câmpul destinatie, fisierul RSS va fi afisat într-o fereastra

  • În cazul în care datele sunt introduse complet si corect se genereaza un fisier XML, care va fi salvat pe disc la adresa dorita. Acest fisier va fi trecut printr-un validator si apoi înscris la un agregator, toate informatiile necesare parcurgerii acestor pasi fiind prezentate pe pagina.

Aplicatia este disponibila pe Internet la adresa: www.geocities.com/dcabau/RSSApplet.html

[ Back ]