[ Back ]
 
Despre gunoiul din cutia de posta
Mesaje nesolicitate, junk-mail, Spam, Scam - mesajele nedorite
de Mihai Jalobeanu
Cercetator, Chairman RILW
Populatia conectata la Internet (utilizatorii serviciilor de posta electronica, a documentelor de pe Web, a posibilitatilor de distractie cu chat sau jocuri, MP3-uri sau poze de tot felul) a ajuns la 600 de milioane. Si tot mai multi indivizi au ajuns sa lucreze, sa câstige bani, sperând chiar sa se îmbogateasca, prin Internet. Ne cautam parteneri de afaceri, de cooperare sau de distractie, comunicând prin e-mail. Ne abonam la reviste electronice, la buletine de stiri, sau la grupuri de discutii prin e-mail. Asteptam si primim raspunsuri, anunturi sau oferte, în casuta personala de posta, din calculator. 

Uneori, din considerente economice sau din comoditate, preluam prin e-mail chiar si documente de pe Web, folosind trucuri de a accesa prin e-mail (off-line) materiale sau programe accesibile în mod normal prin navigator sau cu ftp.

Nu o data ne trezim ca ni s-au adunat atâtea mesaje, încât nu mai au loc altele. Pentru ca nu ne-am decis sa le stergem, pentru ca nu am apucat sa le citim pe toate,... Se întâmpla ca un e-mail trimis unui coleg sa se întoarca cu un mesaj de eroare de tipul "Undeliverable. No space left to the user!". Pentru ca acolo cutia de posta e arhiplina. 

Trierea si parcurgerea corespondentei, redactarea si trimiterea de scrisori ne ocupa tot mai mult timp. Este normal sa fie asa daca comunicam. Iar prin e-mail comunicarea este indiscutabil mai simpla si mai rapida decât prin posta scrisa, traditionala. Dar oare mai putin stresanta? 

Mesaje acceptabile si mesaje nedorite

Fiecare dintre noi primeste, din când în când, mai rar sau mai frecvent, mesaje e-mail pe care nu le-a solicitat, de la persoane pe care nu le cunoaste, mesaje nedorite, numite în jargonul Internetului - spam e-mails. Uneori ni se par amuzante, alteori includ câte un vierme - virus care ne pune în pericol tot ce avem în calculator. Uneori sunt lizibile, adica într-o limba de circulatie, reverentioase chiar, incluzând reclame sau propuneri de afaceri. Alteori sunt în chineza sau vreo alta limba greu de identificat. Uneori putem observa ca expeditorul îsi ascunde abil adresa de unde transmite si foloseste liste de distributie confectionate mai naiv sau mai profesional... 

Nu includ în aceasta categorie mesajele scrise cu buna-credina de persoane care au gasit adresa de e-mail pe un site Web, sau pe o lista de discutii si care, politicos solicita un sprijin, legat de zona în care locuim, cautând vreo cunostinta comuna, sau solicitând un sfat. Nici apelurile privind societatea civila, colectele de semnaturi privind diferite proteste, sau chiar oferte de cooperare. Nici macar reclamele pentru produse IT, nu le pot considera total nedorite. In fond, fac parte din riscurile meseriei. Doar sunt abonat la atâtea publicatii electronice din zona asta, a IT. Fiecare ar avea (si declara) obligatia de a nu face publice adresele de email ale abonatilor, dar... 

Experienta proprie

In ultimul an numarul mesajelor nedorite care îmi ajung în cutia cu mesaje, a crescut vertiginos. Unele ajung la mine pentru ca am rolul de postmaster, altele mi-au fost trimise pe adrese unde am plasat comenzi de retransmitere. Unele sunt ajustate personalizat, par a-mi fi adresate de un profesionist în ale comunicatiei. Si pierd destul timp ca sa înteleg despre ce e vorba. Multe sunt invitatii sau reclame la centre sexi sau porno... Sau încearca sa ma convinga sa comand un produs garantat pentru slabit, pentru cresterea virilitatii, sau a parului... Sau sa ma convinga sa intru într-un joc piramidal, trimitând doar 10 USD... 

Presupun ca diferiti întreprinzatori, aduna în mod special adrese din spatii în tranzitie, precum România, unde legile sunt asa cum le stim, iar lumea e pusa pe capatuiala. Am primit oferte de afaceri cu petrol, solicitari de sprijin la privatizare, oferte de a deveni dealer pentru te miri ce produs naturist... La unele am raspuns amabil, la altele am cautat sa explic ca trimiterea unor astfel de mesaje este un abuz care se pedepseste, nu o data am scris administratorului serverului de mail, furnizorului de acces, sau la adresa abuse@<domeniu> ... 

Care-i situatia în alte parti?

Editorialul lui Charlie Taylor, din 9 decembrie al publicatiei electronice Nua Internet Survey (vol.7, nr.44), este intitulat You've got (lots of) mail si este dedicat acestei probleme, a mesajelor din categoria spam. Incepe cu constatarea ca se aude tot mai putin despre lupta anti-spam. Mai la începutul anului se întâlneau numeroase apeluri - sfaturi de a raporta incidentele de acest fel la adresele dedicate abuzurilor email. Continuând cu întrebarea retorica "S-a obisnuit lumea sa primeasca astfel de mesaje?". E clar ca numarul mesajelor nedorite a crescut vertiginos în ultimul timp, poate chiar mai rapid decât a crescut numarul utilizatorilor Internetului. Statisticile arata ca, în acest an, din totalul de 115 milioane de mesaje care au circulat, au fost aproximativ 35% mesaje nedorite (estimare realizata de Jupiter Research). Iar predictiile sunt ca lucrurile nu au cum sa se îndrepte. Au luat fiinta firme care produc programe de filtrare. Acestea sunt cele mai interesate în a analiza fenomenul. Spre exemplu, MessageLabs, arata ca, în Marea Britanie, în acest an, fiecare al 15-lea mesaj a fost din aceasta categorie. Dar asta în conditiile în care, la începutul anului, doar 1 din 199 mesaje erau astfel. Iar în iunie raportul s-a schimbat la 1/36, pentru ca în noiembrie sa ajunga la 1/8 . In SUA situatia este si mai dura: media anuala fiind 1/9, la început de an fiind 1/37, iar în noiembrie tot al treilea e-mail (1/3 ?). 

Nu-i chiar atât de grav, spun unii...

Potrivit unui studiu recent al Pew Internet&American Life Project, americanii declarau ca sunt capabili sa gestioneze email-urile... Posibil ca multi reusesc sa le evite. Poate ca sunt în functiune mult mai multe filtre, mai ales în institutii. 71% dintre cei chestionati declarau ca au destul de putin de furca cu mesajele nesolicitate. 

Exista deci si opinia ca s-ar exagera, ca nu-s chiar asa de multe, de stresante si de periculoase, mesajele astea, nedorite. 

Din nou, cu nasul în cutia mea de posta

M-am uitat curios în folderul meu numit Spam, în care am configurat procmail-ul sa-mi salveze mesajele din aceasta categorie. Si în care mai trimit si cu mâna unele mesaje care razbat pâna în cutia cu mesaje private. Cu observatia ca acelea care nu sunt nici în engleza, nici în româna, sunt sterse fara mila. Au fost eliminate si toate mesajele incluzând virusi, viermi de tipul Sircam, Klez,... Dar si mesajele care nu-mi erau adresate direct, sau cautau sa ma pacaleasca în privinta adresei de expeditie. In felul acesta, posta ultimelor 6 luni mi-a adus 201 mesaje nedorite. Cum am spus, dupa filtrarea anti-virus si, filtrarea privind adresa expeditorului si selectia lingvistica. Fara acest filtru ar fi fost, probabil de 3-4 ori mai multe. Asa e vorba doar de putin mai mult decât un mesaj nedorit pe zi. Ciudat. Eram ferm convins ca au fost mai multe. (E drept, cu o linie de acces atât de proasta încât numarul de citari pe Google aproape mi s-a înjumatatit în acest interval, nu-i de mirare ca n-am fost prea cautat.)

Filiera Nigeriana

Tot în legatura cu mesajele nedorite, serviciile secrete britanice apreciau ca, pe parcursul acestui an, zilnic, cel putin 4 americani asteapta în hotelurile Londoneze sa se întâlneasca cu partenerii afacerilor Nigeriene. Nu stiti ce-s alea? Despre ce vorbesc? 

Exista deja catalogate cu numele scama nigeriana, o categorie de mesaje care propun o schema de spalare a banilor. Cu felurite variatiuni, este vorba de un cont de milioane de dolari, depunere realizata de un personaj important din fostul guvern (presedintele chiar, ministrul de finante, primul ministru, etc), mort între timp, dar înrudit cumva cu autorul mesajului (parinte, sot, etc). Aparent se cauta un cont în strainatate pentru transfer si deblocare a contului cu pricina, oferindu-se niste procente din suma. In toate cazurile de pâna acum, conform investigatiilor politiei britanice, toti cei care au intrat în joc, lasându-se convinsi, au ramas cu conturile de la banca golite! 

O analiza succinta a mesajelor primite de mine

Dintre cele 201 mesaje nedorite colectate de mine, am numarat 63 mesaje din categoria Nigeriana: 6 expediate chipurile de urmasi ai dictatorului din Zair - Mobutu Sese Seko (vaduva, fiul, fiica,...), 5 dinspre fermierul Dudley Rogers, alte 5 de la urmasi declarti ai generalului Abacha, 3 legate de numele lui Terence Kabilla, alte 2 în legatura cu Savimbi... 11 din expeditori se prezinta drept functionari ai unor banci, din Africa de Sud, Coasta de Fildes, Siera Leone, ... Mai sunt avocati, printese, exportatori de cacao. Chiar acum, finalizând acest text, mi-a mai parvenit un mesaj, al 3-lea din colectie semnat MRS.MARIAN SESE-SEKO WIDOW OF LATE PRESIDENT MOBUTU SESE-SEKO OF ZAIRE 

Majoritar au fost trimise de pe servere publice de email (hotmail.com, mail.com, go.com, africamail.com fastermail.com, rediffmail.com, hotvoice.com), cu Subiectul mai ales în forma: 

  • URGENT Assistance, 
  • CONFIDENTIAL BUSINESS ASSISTANCE, 
  • PARTNERSHIP, 
  • CONTACT ME!!, 
  • PLEASE ASSIST, 
  • PLEASE REPLY SOON, 
  • CONFIDENTIAL, 
  • URGENT HELP, 
  • WAITING TO HEAR FROM YOU
cu excesiva folosire a majusculelor si în text. Mai rar apar si subiecte mai putin transparente, precum HELLO, urgent, sau MUTUAL INTENT. 

Diferentele privesc sumele de bani, justificarile si detaliile privind sursa banilor, identitatea expeditorilor. Cu toate astea, textele seamana mult în formulare, în încercarea de a evidentia o oarecare stângacie la tastatura si în modul de abordare a destinatarului. In toate se solicita discretie absoluta, cautând sa ne convinga, sa obtina încrederea...

De unde se colecteaza adresele e-mail pentru a trimite toate aceste mesaje nedorite?

Un studiu recent, realizat de Federal Trade Commission, a pus în evidenta ca sursa, spatiile de chat, listele de dezbateri (newsgroups) si serviciile de gazduire a paginilor Web. FTC a creat 175 adrese fictive de email, pe care le-a transmis la 250 de astfel de destinatii. Nu numai ca toate adresele ajunse pe chat au fost preluate si s-au receptionat apoi mesaje - spam, dar primul de acest fel a intervenit la doar 8 minute dupa transmiterea mesajului! La listele de dezbateri (newsgroup-uri), doar 86% din adresele difuzate au receptionat mesaje nedorite, si doar 30% în cazul celor transmise pe forumurile Web. Dar studiul nu a putut evidentia vreo corelatie între grupul de unde a fost preluata adresa si tipul spam-ului.

Experienta mea, în aceasta directie, nu-i concludenta. Pentru ca folosesc mai ales adresa jalobean&oc1.itim-cj.ro, chiar si pe listele de dezbatere. Am identificat un total de doar 19 mesaje ce mi-au venit prin epress.ro, aproape la egalitate cu cele adresate pe contul meu din CCD. 

Referinte

[ Back ]