<< Pagina Materiale

Sisteme de bookmark colaborativ

4.1 del.icio.us

Ne intereseaza un site, o resursa ce nu are RSS la care ca sa ne abonam printr-un agregator / RSS reader si probabil nu avem timp pentru/sau nu ar prezenta interes un comentariu in blogul propriu referitor la resursa respectiva.

Cum procedam ca sa retinem resursa respectiva?

Iata un studiu pe tema posibilitatilor de a retine o resursa: Keeping Found Things Found - University of Washington.

Cat mai folosim astazi clasicele Bookmarks / Favorites din navigatoare, pe care le putem consulta numai de la un anumit calculator?

Mult mai putin, avand in vedere noile tool-uri aparute, numite Collaborative Bookmarks Systems - sisteme de bookmark colaborativ.

De ce sunt importante astfel de sisteme?

Pe langa inregistrarea unor site-uri de care esti interesat ( dintre care unele nu au RSS ), ai acces la informatie clasificata, evaluata de alti utilizatori - vezi criterii/mecanisme de evaluare la Fiabilitatea si credibilitatea informatiei pe Internet - Mihai Jalobeanu, articol publicat in eJurnal eLearning.

Utilizatorii realizeaza o impartire a informatiei de pe Web in categorii - tags - stabilite de ei insisi. Se considera ca aceste folksonomies - taxonomii populare - dau o rezolvare partiala Webului semantic.

  del.icio.us

Cea mai cunoscuta aplicatie de bookmark colaborativ este del.icio.us, lansata la 15 septembrie 2003 de Joshua Schachter. Dezvoltator al altor aplicatii valoroase - geoURL si Memepool, Joshua Schachter a fost declarat inovatorul anului 2006 de catre Technology Review.

del.icio.us a fost cumparata in decembrie 2005 de catre Yahoo!, utilizarea sistemului ramanand deschisa oricarui internaut - crearea contului cere doar informatiile despre username / parola / e-mail.

Sa urmarim mai jos facilitatile acestui sistem:

1.managementul informatiilor / clasificare

 • crearea unei colectii proprii de resurse clasificate dupa cuvinte cheie - taguri; simpla urmarire a tagurilor folosite de un utilizator, da o imagine a domeniilor sale de interes.

La adaugarea ( post ) unei resurse se specifica url-ul, descrierea ( titlul ), note ( optional ), tag-uri - unul sau mai multe, separate prin blancuri. Resursa poate fi vizibila sau privata ( do not share ).

Operatia de inscriere a resursei curent incarcata in browser este facilitata de configurarea barei de tool-uri din navigator; prin plasarea bookmarkletul post to delicious , automat in formularul de adaugare se completeaza campurile url si descriere.

Formularul lucreaza cu Ajax: la completarea tag-urilor sunt listate recommended tags, tagurile folosite de alti utilizatori la inscrierea resursei respective - daca se da click pe oricare dintre acestea, va apare in campul de taguri. Similar, daca se incepe tastarea unui tag, sub formular vor fi listate tagurile utilizatorului ce incep cu literele respective, pentru a usura selectia lor.

Colectia unui utilizator se gaseste la adresa de forma http://del.icio.us/username si are RSS-ul http://del.icio.us/rss/username. De altfel, orice pagina de la del.icio.us are RSS, care se formeaza intercaland rss/ in adresa paginii, dupa http://del.icio.us/.

La adresa http://del.icio.us/username/tag gasim resursele salvate sub tagul specificat.

La http://del.icio.us/username/tag1+tag2 se afla resursele caracterizate prin tagurile specificate.

Ne putem abona la RSS-urile:

 • colectiei proprii sau colectiile unor utilizatori despre care stim ca se informeaza in domenii de interes si pentru noi ( avem domenii de interes comune - suntem parte a unei comunitatii loosely coupled )
 • urmarirea colectiilor altor utilizatori si poate face si adaugandu-le in reteaua proprie - network; la http://del.icio.us/network/username apar resursele adaugate de toti utilizatorii din retea
 • subcolectii proprii sau ale altor utilizatori caracterizate prin anumite taguri.

2.cautare / informare

 • se poate urmari ce resurse noi apar in anumite domenii ( caracterizate prin taguri specifice ), prin abonarea la RSS-urile paginilor del.icio.us/tag/tag_specific - de exemplu la pagina del.icio.us/tag/linux apar resurse salvate de utilizatori, caracterizate prin tagul linux
 • pentru documentare se poate porni de la resursele de la del.icio.us descrise prin termeni specifici del.icio.us/tag/tag_specific1+tag_specific2 - de exemplu del.icio.us/tag/ict+education ; putem considera RSS-urile acestor pagini ca RSS-uri de cautare.

3.evaluare

 • numarul de persoane ce au salvat o anumita resursa da un indiciu al valorii/utilitatii/notorietatii resursei respective;

Fiecare resursa are inscris numarul de persoane ce au adaugat respectiva resursa; dand click pe numarul respectiv sunt accesibile colectiile utilizatorilor respectiv si tagurile sub care au salvat resursa.

De exemplu resursa SuTree din colectia del.icio.us/cami13 a mai fost salvata de 100 utilizatori. Dand click, se afiseaza colectiile respectivilor utilizatori, putandu-se descoperi alte resurse utile - o resursa comuna indica domeniu de interes comun.

La del.icio.us/popular apar resursele salvate de cei mai multi utilizatori, iar la del.icio.us/tag tagurile cele mai utilizate, paginile putand fi bineinteles urmarite prin RSS.

4.comunicare / colaborare

 • categorii din colectia personala pot fi recomandate ca si surse de documentare pentru elevi / studenti participanti in diferite cursuri - mai bine spus, se aboneaza la RSS-urile anumitor categorii, putand urmari dinamica lor - pentru cursul de PHP am creat categoria del.icio.us/cami13/php
 • la fiecare curs - derulat pentru o universitate sau o firma - se poate stabili cu participantii un tag care sa fie folosit de fiecare pentru resurse ce le consideram utile celorlalti - e un mecanism in construirea comunitatii de invatare - de exemplu, pentru cursul de Tehnologii Internet, toti studentii se aboneaza la RSS-ul paginii del.icio.us/tag/cursti ( pentru alti utilizatori, tagul cursti nu are nici o semnificatie )
 • acelasi mecanism, de schimb de resurse prin tag-uri unice, poate fi ales in comunicarea cu studentii ce isi pregatesc lucrarea de licenta sau masterat
 • sau pentru colectarea de resurse utile in proiecte derulate la firma sau cu colaboratori
 • del.icio.us are facilitatea mai noua de a adauga utilizatori ale caror resurse se doreste a fi urmarite in reteaua proprie ( network ).

Autorului cunoscutei colectii de resurse educationale wwwtools for teachers, Graeme Daniel, colaboreaza cu vizitatorii si abonatii la newsletter prin colectarea de resurse interesante la del.icio.us/tag/wwwtools.

5.salvare comentarii

 • chiar daca au aparut aplicatii specifice pentru salvarea comentariilor si urmarirea raspunsurilor la bloguri, multi utilizatori folosesc tag-ul mycomments pentru a salva comentariile trimise la alte bloguri - la del.icio.us/tag/mycomments apar comentariile userilor ce folosesc acest tag.

6.creare RSS

 • pentru un site ce nu are o dinamica foarte mare - cateva noutati pe saptamana - se poate crea foarte simplu un RSS, salvand sub un tag specific paginile cu noutati, cu o descriere; RSS-ul paginii del.icio.us/user/un_site va fi RSS-ul site-ului, putand fi plasat pe site pentru abonare.

7.creare categorii

 • pentru sisteme de blogging ce nu ofera posibilitatea de clasificare a insemnarilor pe categorii, se pot salva insemnarile sub taguri specifice, ca mai sus, obtinandu-se si cate un RSS.

Aveti alte utilizari interesante pentru delicious?

Mai jos apare tutorial despre del.icio.us de la Learning 2.0 Tip of the Week , un blog educational care merita urmarit - prin RSS, bineinteles. :-)

extensii del.icio.us

Poate fi consultata o lista de extensii la Quick online tips.

4.2 Alte sisteme

Exista multe alte sisteme de bookmark colaborativ, cateva fiind listate mai jos:

Taguri Technorati

Technorati implementeaza Technorati Tags - technorati.com/tag - incepand cu ianuarie 2005.

Technorati Tags afiseaza tag-urile cele mai utilizate in ultima ora si in general, gradul de utilizare fiind ilustrat de marimea fonturilor folosite pentru fiecare tag - vezi Using Technorati Tags.

Sa notam faptul ca insemnarilor din bloguri li se poate asocia un tag cu codul:

<a href="http://technorati.com/tag/tagname" rel="tag">tagname</a>

Ce taguri - categorii sunt prelucrate de Technorati Tags?

Sa luam un tag ca exemplu: eLearning. La tag-ul Technorati eLearning - technorati.com/tag/eLearning vom gasi:

Resursele salvate in del.icio.us nu mai apar de cand a fost cumparat de Yahoo.

Sursele pe care aplicatia Technorati Tags se bazeaza sunt sisteme sociale, rezervoare de informatii validate, construite de comunitati; utilitatea aplicatiei este de a prezenta o colectie de informatii credibile pentru un domeniu precizat prin tag. Vezi prezentarea de la Many2Many.

Si motorul de cautare IceRocket are facilitatea de taguri - icerocket.com/tag; pentru fiecare tag se afiseaza insemnarile din bloguri catalogate prin tagul respectiv.

Sisteme romanesti de bookmark colaborativ

fubar.ro

fubar.ro este un manager de colectii de resurse, pe categorii si subcategorii ( aspect nou fata de sistemele de mai sus ), nelucrand insa cu taguri.

fubar.ro este scris de un student de la Calculatoare UP Timisoara - vezi blogul sau.

qpop

qpop este aplicatia bazata pe Ajax, in curs de dezvoltare, a altui student la Calculatoare UP Timisoara.

limpe.de

limpe.de este apropiat de del.icio.us.

Este o implementare bazata pe proiectul OS Scuttle, modificata, adaptata de Raul Sirbu - cu blogul transparent.

limpe.de/despre/elearning duce la resurse despre eLearning salvate de utilizatori - echivalent del.icio.us/tag/elearning.

limpe.de/favorite/raul contine resursele utilizatorului raul - echivalent del.icio.us/raul.

Fiecarei pagini ii corespunde un RSS, are tag cloud.

delicios.href.ro

delicios.href.ro este apropiat de del.icio.us, fiind o implementare bazata pe proiectul OS Scuttle.

Clone digg la noi

digg este un sistem care, pe langa propunerea de resurse descrise prin taguri, permite utilizatorilor comentarea si votarea lor, ajungandu-se la topuri pe categorii / taguri, ce asigura o vizibilitate mare resurselor respective.

Exista multiple clone ale acestui sistem, bazate pe sistemele open source pligg, menéame - SourceForge.net - Pligg.

In spatiul romanesc, clone digg sunt:

4.3 Alte resurse

Prezentarea poate fi completata prin resurse pe care le veti gasi la:

4.4 Sa discutam

Va rugam sa intrati la Forumul cu subiecte pe care sa le dezbatem impreuna.

<< Pagina Materiale


Copyright © 2007. Carmen Holotescu
All rights reserved. Published by Timsoft