English

RoBloggersSurvey2008

marker  Blog/Categorii
marker  Arhiva
marker  Calendar
 • March 2023
  Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  <<  <   >  >>
      1 2 3 4 5
  6 7 8 9 10 11 12
  13 14 15 16 17 18 19
  20 21 22 23 24 25 26
  27 28 29 30 31    
marker  Cautare
marker  Ultimele comentarii

Rezultate RoBloggersSurvey2007

TPark - sistem de parcare prin mobil

eLiberatica - The Benefits of Open and Free Technologies Conference 2008

Proiectul Zestre pentru Europa Capsula Timpului

eLearningBlog este blogul lunii august la jurnalismonline.ro

Castigator la categoria Cel mai informativ blog
marker Pe bloguri despre bloguri

Juriu roblogfest 2008

JobShop Timisoara

eLearningBlog

Mesaj del.icio.us
12/17/06

delicious is down :-)

Pana cand del.icio.us va redeveni functional, va trebui sa folosesc Bookmarks - nu am mai salvat nicio resursa in browser de 2 ani - aici sunt motivele.

Posted by Carmen at 10:57:31 pm into the following categories: TaggingTools


SlideShare si alte tool-uri pentru slideshow
10/06/06

Exista diferite tool-uri care permit crearea de prezentari online, in care fisiere PowerPoint sau secvente de imagini sunt insotite de comentarii audio:

Cunoasteti, utilizati altele?

Astazi am testat SlideShare, care permite crearea de prezentari pornind de la fisiere .ppt cu integrarea de comentarii audio. Salvarea prezentarilor in cont, descrierea prin tag-uri, posibilitatea de creare de grupuri, comentarii, RSS, fac din SlideShare un youtube al fisierelor .ppt.

Nota in ian 2008: tot o retea in jurul prezentarilor este Webinaria.

Pentru prezentari in timp-real, cand participantii sunt in fata cate unui calculator, sunt utile Screen sharing tools - aici un ghid de la Robin Good.

iulie 2008: moblyng creeaza slideshow din imagini ( si de pe flickr ), audio, putand fi vizualizat si pe mobil.

Posted by Carmen at 09:41:30 pm into the following categories: TaggingTools, Tehnologii Web


Delicious! Multumesc, Joshua Schachter!
09/15/06

delicious a implinit 3 ani del.icio.us

Joshua Schachter, creatorul binecunoscutelor del.icio.us, geoURL si Memepool, a fost declarat inovatorul anului 2006 de catre Technology Review - via [alex brie.net].

del.icio.us, cumparata in decembrie 2005 de catre Yahoo!, este:

del.icio.us si Bloglines sunt aplicatii online pe care le utilizez zilnic - vezi insemnarea Categorii in delicious identice cu cele din Bloglines - avantaje.

Ce inseamna pentru mine del.icio.us, de cand l-am adoptat, in iunie 2004 - vezi prezentari legate de Tagging Tools.

1. clasificare
 • crearea unei colectii proprii de resurse clasificate dupa cuvinte cheie - taguri; ca la orice utilizator, simpla urmarire a tagurilor folosite da o imagine a domeniilor mele de interes
2. cautare / informare
 • urmaresc ce resurse noi apar in anumite domenii, abonandu-ma la RSS-urile paginilor respective - de exemplu del.icio.us/tag/linux
 • cand doresc sa ma documentez, pornesc si de la resursele de la del.icio.us descrise prin termeni specifici - de exemplu del.icio.us/tag/rss+extensions
 • pot merge mai departe si explora colectiile altor persoane, gasi alte resurse utile - daca am in comun o resursa cu cineva, inseamna ca avem domenii de interes comune - suntem parte a unei comunitatii loosely coupled

3. evaluare

 • numarul de persoane ce au salvat o anumita resursa, imi da un indiciu al valorii resursei respective - numarul il descopar apeland la BlogsBattle - asa gasesc ca Technology Review a fost inregistrat de 556 de persoane

4. comunicare / colaborare

 • anumite categorii le recomand ca si surse de documentare pentru studenti participanti in diferite cursuri - mai bine spus, se aboneaza la RSS-urile anumitor categorii, putand urmari dinamica lor - pentru cursul de PHP exista categoria del.icio.us/cami13/php
 • la fiecare curs - derulat pentru o universitate sau o firma - stabilesc cu participantii un tag pe care sa-l folosim fiecare pentru resurse ce le consideram utile celorlalti - e un mecanism in construirea comunitatii de invatare - de exemplu, pentru cursul de Tehnologii Internet, toti studentii se aboneaza la RSS-ul paginii del.icio.us/tag/cursti ( pentru alti utilizatori, tagul cursti nu are nici o semnificatie )
 • acelasi mecanism, de schimb de resurse prin tag-uri unice, il aleg in comunicarea cu studentii ce isi pregatesc lucrarea de licenta sau masterat
 • sau pentru colectarea de resurse utile in proiecte ce le avem la firma sau cu colaboratori

5. salvare comentarii

 • chiar daca au aparut aplicatii specifice pentru salvarea comentariilor si urmarirea raspunsurilor, multi ( si eu ) folosesc tag-ul mycomments -   del.icio.us/tag/mycomments strange toate comentariile userilor ce folosesc acest tag

6. creare RSS

 • pentru un site ce nu are o dinamica foarte mare - cateva noutati pe saptamana - se poate crea foarte simplu un RSS, salvand sub un tag specific paginile cu noutati, cu o descriere; RSS-ul paginii del.icio.us/user/un_site va fi RSS-ul site-ului, putand fi plasat pe site pentru abonare

7. creare categorii

 • pentru sisteme de blogging ce nu ofera posibilitatea de clasificare a insemnarilor pe categorii, se pot salva insemnarile sub taguri specifice, ca mai sus, obtinandu-se si cate un RSS; asa am procedat sa-mi creez categorii cand blogul era gazduit la weblog.ro: timsoft.weblog.ro

Sunt suficiente argumente, sa pot spune:

Multumesc,  Joshua Schachter!

Aveti alte utilizari interesante pentru delicious?

Tag Technorati

Posted by Carmen at 11:22:44 am into the following categories: TaggingTools


limpe.de - aplicatie de bookmark colaborativ
08/03/06

limpe.de este un sistem de bookmark colaborativ romanesc, apropiat de del.icio.us.

Este o implementare bazata pe proiectul OS Scuttle, modificata, adaptata de Raul Sirbu - are blogul transparent.

limpe.de/despre/elearning duce la resurse despre eLearning salvate de utilizatori - echivalent del.icio.us/tag/elearning.

limpe.de/favorite/raul contine resursele utilizatorului raul - echivalent del.icio.us/raul.

Fiecarei pagini ii corespunde un RSS, are tag cloud.

RSS-ul ultimelor resurse adaugate apare la Colectie - aplicatii romanesti RSS/weblogs.

Posted by Carmen at 11:42:48 am into the following categories: TaggingTools, Blogosfera romaneasca


Cunoasteti un serviciu similar cu TagCloud?
07/18/06

La Colectia de webloguri / RSS romanesti, pana de curand, era posibil a se urmari subiectele de top discutate in blogosfera romaneasca, ca weighted list:

Tagurile erau furnizate de TagCloud, care nu mai functioneaza. Cunoasteti un alt serviciu similar, care sa permita determinarea cuvintelor ( tagurilor ) ce apar cel mai des intr-un set de RSS-uri?

ZoomClouds lucreaza cu un singur RSS.

Posted by Carmen at 04:51:56 pm into the following categories: TaggingTools, Blogosfera romaneasca


Livada cu ... bloguri
05/29/06

Appletul HtmlGraph analizeaza elementele HTML dintr-o pagina si creeaza un graf - un exercitiu bun pentru studentii mei, de a studia codul.

via ZDNet

Mai jos este imaginea corespunzatoare eLearningBlog.

Imagini pentru diferite site-uri pot fi gasite la flickr, sub tagul flickr.com/photos/tags/websitesasgraphs - o adevarata livada de ... bloguri.

Ai plantat si blogul tau in livada?

Posted by Carmen at 02:48:03 pm into the following categories: Despre bloguri, TaggingTools


ghici.ro - clona digg, via pligg; la fel ablog.ro/sapa, directnews.ro, Blogoree.ro, digg.ro, wins.ro, hotseonews.net
02/16/06

Credeam ca ghici.ro - via Dragos - imi va da ocazia sa adaug o noua intrare la lista de aplicatii romanesti pentru RSS si webloguri.

Nu este o rescriere a lui digg, ci o traducere a sistemului open source pligg - cum bine semnaleaza alex.

De altfel,  pligg este traducerea in engleza a lui men?ame - SourceForge.net - Pligg: English translation of men?ame, a digg.com-like web site based on PHP and mysql.

Cu View Source pentru ghici.ro si pligg  se poate vedea similitudinea - meneame1.css, de exemplu. Sunt multe dezbateri pe seama copierilor / modificarilor / lansarilor ca variante open-source ale lui digg - vezi Google / meneame1.css.

Recent, Blog for Web2.0 Applications face o clasificare a utilizatorilor digg si listeaza cateva dintre cele mai cunoscute clone, apreciind si rolul acestora in succesul lui digg.

Alte comentarii despre ghici.ro.

Nota in 28 martie: ablog.ro implementeaza varianta Sapa dupa stiri.

Nota in 17 aprilie: semnalat tot de Dragos, directnews.ro al Vodanet Media este o alta clona; site-ul ofera si gazduire pentru bloguri Wordpress; in 10 octombrie cand Vlad Stan isi inchide blogul, directnews.ro devine un simplu agregator, posibilitatea de votare, implicare a comunitatii, de la digg, fiind eliminata.

Nota in 25 mai: SeoRom Blog implementeaza varianta Blogoree.ro.

Nota in 4 iunie: A aparut digg.ro; relansat in 22 iunie 2007 - multumesc pentru nota de mai jos.

Nota in 20 iulie: A aparut wins.ro.

Nota in 30 septembrie: A aparut hotseonews.net.

Nota in 20 decembrie 2006: A aparut ejurnal.net.

Nota in 9 ianuarie 2007: A aparut TopNews.ro.

Posted by Carmen at 12:21:51 pm into the following categories: TaggingTools, Blogosfera romaneasca


Using flickr and BubbleShare to create Educational Resources
01/06/06

Working on his book "Blogs, Wikis, Podcasts, and other powerful Web Tools for classrooms", Will Richardson comes with an example of using annotated flickr photos.

Some visitors comment on their experiences.

I also use this tool in my online courses: here is an example for a Unix course, having an extended HTML description - which the examples above don't have, and also comments on the image and in the forum.

Learning Resource using flickr

Sometime ago I invited the Romanian teachers to join the flickr in Education group in order to learn/produce/share Educational Resources.

And a few days ago I presented the possibility of using BubbleShare: to an image/set of images you can add a voice presentation and the students can comment in a forum - so a new possibility of creating Educational Resources.

Subscribing to the RSS provided for each image - Learning Resource in our case - by both flickr and BubbleShare, the teacher/facilitator and the students can monitor the posted comments.

In august 2007: This note is cited on web20-instruction.wikispaces.com/Using+Flickr+for+Instruction, thanks.

Posted by Carmen at 10:26:57 am into the following categories: TaggingTools, Learning Objects, Notes in English


del.icio.us a implinit 2 ani
09/15/05

Ati sesizat ca astazi del.icio.us nu ne intampina cu icon-ul cunoscut , ci cu cel de mai jos?

del.icio.us implineste astazi 2 ani.

La multi ani!

del.icio.us este in topul sistemelor de bookmark colaborativ.

Posted by Carmen at 04:54:42 pm into the following categories: TaggingTools


Web semantic, RDF, multilinks, co-links
07/23/05

Web-ul semantic este o extensie a Web-ului de acum, ?n care informaţia să aibă un sens bine definit, permiţ?nd o cooperare mai str?nsă ?ntre oameni şi o comunicare mai eficientă ?ntre calculatoare, integrarea si reutilizarea automata a datelor in aplicatii diferite; a fost descris ca şi concept pentru prima dată de Tim Berners-Lee ?n 1998 şi a devenit proiect al consorţiului W3C ?n 1999 - vezi pagina proiect.

?n prezent paginile Web folosesc de obicei (X)HTML, un limbaj de marcare care descrie mai mult modul de redare a paginilor ?n browsere, şi nu conţinutul lor.

Web-ul semantic cuprinde standarde şi utilitare ca XML, XML Schema, RDF, RDF Schema şi OWL.

Prezentarea OWL Web Ontology Language Overview descrie funcţiile şi relaţiile dintre aceste componente:

? XML este un standard pentru descrierea structurii documentelor
? XML Schema este un limbaj ce impune constr?ngeri asupra structurii documentelor XML
? RDF este datamodel pentru obiecte ( resurse ) şi relaţiile dintre ele utiliz?nd sintaxa XML
? RDF Schema este un vocabular pentru descrierea proprietăţilor şi claselor resurselor RDF, cu o semantică pentru generalizarea/ ierarhizarea acestora
? OWL adaugă noi elemente de vocabular pentru descrierea proprităţilor şi claselor: among others, relaţii ?ntre clase ? disjointness, cardinalitate - exactly one, egalitate, simetrie, etc.

Tehnologiile actuale cu implicaţii in Web-ul semantic sunt:

? DOM - Document Object Model - asigură o interfaţă standard pentru accesarea componentelor documentelor
? XPath, Xlink, XPointer
? XInclude
? XML Schema, RDF (Resource Description Framework)
? XSL, XSLT Extensible Stylesheet Language
? SVG - Scalable Vector Graphic
? SMIL
? SOAP
? DTD
? conceptul de metadate.

Fragment din Ghid eLearning

Sa vedem mai jos cateva proiecte aflat in relatie cu Web-ul Sematic:

::1:: Utilizand aplicatiile de tip bookmark colaborativ, dintre care cele mai cunoscute sunt del.icio.us, Technorati Tags, se realizeaza o impartire a informatiei de pe Web in categorii - tags - stabilite de utilizatori. Se considera ca aceste Folksonomies realizeaza partial un Web semantic - vezi colectia de studii si aplicatii;

::2:: multilinks  - via  Blog Linux - Planet linux360 - este o implementare partiala a standardelor RDF Hyper-linking using rdfs:seeAlso si Extensible Hyper Linkage (XHL); multilink este un link cu mai multe destinatii, aparand ca un popup menu; itemii pot fi linkuri obisnuite, precum si un item special care sa permita editarea; o varianta de implementare am utilizat-o si eu in realizarea pseudo-multilinkului Blogs-RSSro de la BlogRoll;

::3:: Co-link este un wiki open-source in care fiecare cuvant poate fi editat colaborativ pentru a reprezenta linkuri spre notiuni interne sau externe wiki-ului, pentru realizarea de asociatii mentale;

::4:: Liquid Information permite de asemenea crearea si asocierea de linkuri multiple pentru orice cuvant din text, materializand conceptul hyperwords;

::5:: microformats reprezinta un set de formate deschise, bazate pe standarde actuale; utilizate deja de Technorati, se pare ca vor fi adoptate de tot mai multe sisteme de bookmark colaborativ; vezi Web Services and the Innovators Dilemma.;

::6:: SIMILE - Piggy Bank este o extensie Semantic Web browser pentru Firefox.

Posted by Carmen at 10:09:50 pm into the following categories: TaggingTools, Wiki, Tehnologii Web


Ce se discuta in blogosfera romaneasca?
07/09/05

Cuvintele care apar cel mai des in blogosfera romaneasca pot fi gasite acum, ca weighted list, la Colectia de RSS/webloguri romanesti, fiind generate cu TagCloud.com - vezi povestea serviciului, la linkul Taguri din Colectie:

Fiecare cuvant/tag conduce la RSS-urile in care apare si pot fi afisate apoi alte informatii inrudite, furnizate de Yahoo! .

Cum interpretati cuvintele din lista? Care par subiectele cel mai des abordate in webloguri?

Putem sa consideram cuvintele ca taguri, similare cu http://del.icio.us/popular/ sau http://www.technorati.com/tags/, dar pentru blogosfera romaneasca:

http://www.tagcloud.com/tag/RomanianRSSTags/ape/

listeaza RSS-urile in care apare cuvantul ape.

Putem compara cu rezultatele obtinute apeland cel de-al doilea mecanism de cautare in blogosfera:

Puteti obtine o lista ponderata a termenilor cheie din weblogul propriu, apeland la TagCloud.com - vezi si solutia TagCloud Flash Integration Tutorial.

Note la 2 saptamani dupa adaugarea serviciului:
1. Este interesant sa urmaresti subiectele cele mai arzatoare si modificarea lor; raman in top: anticipate, apa, bani, bulgaria, fotbal, guvern, lei, logan, londra, piata, pnl, psd. Ar fi util sa adaugam o arhiva a tagurilor pe saptamani.
2. Trebuie remarcat faptul ca TagCloud a fost creat pentru limba engleza; pentru a obtine taguri din blogosfera romaneasca a fost necesar sa specific o lista de conjunctii/prepozitii care sa fie excluse din taguri; probleme sunt si cu diacriticele: nu sunt luate in considerare, ba mai mult cuvintele ce le contin sunt trunchiate, deci nu mai sunt contorizate corect oentru obtinerea tagurilor.
3. ZoomClouds este un serviciu ce permite construirea tagurilor pentru un singur RSS; ofera si filtre de excludere a unor cuvinte si, in plus fata de TagCloud, o statistica a accesarii tagurilor.

Technorati Tags:      

Posted by Carmen at 01:25:27 am into the following categories: Proiecte la Timsoft, Despre bloguri, Despre RSS, TaggingTools, Blogosfera romaneasca


Motoare de cautare pentru proiecte Open Source si Creative Commons
07/03/05
 • Cautare pentru proiecte Open Source Code:

1. Open Source Zone - http://oszone.org - vezi prezentare; informatiile despre proiecte sunt prezentate intr-un wiki, pe categorii:

 • Applications
 • Databases
 • Development tools
 • Enterprise Software
 • Frameworks
 • GUI Toolkits
 • Libraries
 • Operating Systems
 • Platforms
 • Programming Languages
 • Servers
 • Web templating

Open Source Zone ofera:

 • un blog,
 • un RSS pentru intreaga colectie,
 • cate un RSS pentru fiecare
 •    categorie,
 •    proiect - proiectele sunt identificate in construirea adresei prin numar, nu identificator, tag - un mic punct in minus
 •    tag; avand descrierea proiectelor prin taguri, se pot genera Search Feeds folosind RSS-urile pentru taguri; ma pot abona la RSS-ul tagului http://oszone.org/tag/elearning pentru a fi la curent cu proiectele ce au eLearning in descriere sau la http://oszone.org/tag/elearning+romania, pentru cele caracterizate prin 2 taguri - se observa ca adresele se construiesc similar celor din del.icio.us.

2. Swik - http://swik.net/ - proiect al SourceLabs - wiki si taguri

3. CodeZoo - http://www.codezoo.com/

4. Koders - http://www.koders.com - vezi prezentare; nota in 8 februarie 2006: se anunta krugle; nota in 18 iulie 2006: se anunta ohloh; - de urmarit

5. SourceForge.net - http://sourceforge.net/search/

6. Manageability - http://www.manageability.org/

7. Java-Source.net - http://www.java-source.net/

8. JExamples - Java Examples in Open Source Code - http://wwww.jexamples.com

9. OpenCourseWareFinder - http://opencontent.org/ocwfinder, bazat pe del.icio.us direc.tor

 • Cautare pentru Creative Commons:

1. Creative Commons - http://creativecommons.org - cu serviciu de cautare

2. Yahoo! Search Creative Commons Search BETA - http://search.yahoo.com/cc

Google Code Search, Krugle, http://www.ohloh.net/projects?tag_name=education.

Posted by Carmen at 10:06:44 am into the following categories: TaggingTools, Search Tools, Open Source / Content


de.lirio.us - un open source del.icio.us; scuttle, sabrosus, fubar.ro
03/27/05

de.lirio.us este un sistem foarte asemanator lui del.icio.us, deci de bookmark colaborativ, care foloseste taguri - vezi alte Collaborative Bookmarks Systems.

In plus este open source si integreaza webloguri: fiecare resursa poate fi insotita de o insemnare in weblogul creat implicit fiecarui user - vezi de.lirio.us weblog.

Scuttle si sabrosus sunt proiecte open source, ce pot fi instalate pe server, obtinand sisteme de bookmark colaborativ, folosind taguri.

Iar fubar.ro este un manager de colectii de resurse, pe categorii si subcategorii ( aspect nou fata de sistemele de mai sus ), nelucrand insa cu taguri - via argumente.

fubar.ro este scris de un student de la UP Timisoara ( sa incerc sa-l gasesc/cunosc ), felicitari! - vezi weblog-ul sau, acum in colectie, la weblog-uri IT; weblog semnalat de Cristian Spoiala, multumesc.

Posted by Carmen at 12:03:30 am into the following categories: Despre bloguri, TaggingTools, Open Source / Content


OpenSearch la a9.com
03/19/05

OpenSearch este oferit de a9.com ( serviciu de cautare Amazon, bazat pe Google ): "collection of technologies, all built on top of popular open standards, to allow content providers to publish their search results in a format suitable for syndication."

Lansat doar in urma cu cateva zile, OpenSearch a fost deja implementat pe multe site-uri - A9 More Columns.

A se vedea:

De studiat implementarea cautarii pe un weblog/site cu:

Posted by Carmen at 12:19:56 am into the following categories: Despre RSS, TaggingTools, Search Tools, Open Source / Content


Related Tags la Technorati Tags
03/05/05

Technorati Tags - vezi prezentare - a venit cu o facilitate in plus: Related Tags - via jason.defilippo.com.

Si iata ce am descoperit ca Related Tags la tag-ul , ce l-am propus blogosferei romanesti ( Invitatia o reiau cu aceeasi caldura, multumindu-le inca o data, celor ce au raspuns deja ):

Recunoasteti Hepăningurile si B?rfele, categorii la Prinsea, nu?

Ne amintim ca un tag Technorati este reuniunea

toate salvare sub acelasi tag.

Exista aplicatii care permit descoperirea de related tags pentru:

Sa comentam:

 • ce alte aplicatii pentru descoperirea de tag-uri inrudite cunoasteti?
 • ce tag-uri ati descoperit plecand de la tag-uri folosite sau care va intereseaza, parcurgand aplicatiile de mai sus?
Posted by Carmen at 09:21:22 pm into the following categories: TaggingTools


gregarious - un nou tool delicious
02/07/05

gre.gario.us este un nou tool del.icio.us, care listeaza conturile ce au cel putin doua linkuri comune, cu contul primit ca parametru.

via RSS Compendium Blog

Informatia este utila in a gasi persoane care au domenii de interes asemanatoare.

De ce cel putin doua linkuri comune in colectie? Pentru ca persoanele ce au in colectie fiecare link al tau, le afli afisandu-ti contul del.icio.us sau apeland la Durl.

Vezi o lista de extensii  si alte studii/tool-uri: la insemnari, resurse.

Alte aplicatii ce permit gasirea persoanelor cu domenii de interes similare:

 • sistemele Collaborative Bookmarks
 • la Bloglines, pentru fiecare RSS la care esti abonat, este de asemenea vizibil cati/cine mai este abonat - o masura a utilitatii site-ului ce ofera RSS-ul; poti vedea colectiile de RSS-uri ale persoanelor respective, deci poti descoperi alte RSS-uri utile
 • Share you OPML - OPML este un fisier ce memoreaza colectia de RSS-uri la care esti abonat
 • FOAF - the friend of a friend project.

Ce alte aplicatii de acest gen cunoasteti?

Technorati Tag:

Posted by Carmen at 03:12:52 pm into the following categories: TaggingTools


Desfasurare experiment Tehnorati Tag RoBloggingTips
Invitatie pentru blogosfera romaneasca
02/03/05

Desigur cunoasteti aplicatia Technorati Tags de la Technorati - vezi si prezentarea din weblogul Timsoft si de la Prinsea.

In urma cu cateva zile, blogosfera din China a lansat un apel: insemnari cu tag-ul Technorati 10placesofmycity, in care sa se prezinte 10 locuri favorite cu imagini.

Lansez si eu un apel pentru blogosfera romaneasca: va invit cu caldura sa scrieti o insemnare despre experienta voastra de bloggeri, in weblogul propriu, sub tag-ul Technorati RoBloggingTips.

Pasii ar fi urmatorii:

 • scrieti insemnarea - in romana sau engleza - cu titlul My Blogging Tips - Technorati Tag: RoBloggingTips
 • la sfarsitul ei adaugati: Technorati Tag: RoBloggingTips; se obtine cu codul HTML:

<b>Technorati Tag:<a href="http://technorati.com/tag/RoBloggingTips"  rel="tag">RoBloggingTips</a></b>

Succes!

Carmen

PS: Daca weblogul nu apare la Colectia RSS/webloguri romanesti, va rog sa-l inscrieti!

Technorati Tags:  

Posted by Carmen at 01:55:07 pm into the following categories: Proiecte la Timsoft, Despre bloguri, TaggingTools, Blogosfera romaneasca


Tagul mycomments la del.icio.us, coComment, MyComments, Co.mments.com
01/16/05

Fiind autorul unui weblog, esti abonat, urmaresti alte webloguri prezentand domenii care te intereseaza.

La unele insemnari din alte webloguri faci si comentarii. Si aceste comentarii iti creioneaza activitatea, personalitatea in blogosfera.

Cum le arhivezi? Inregistrandu-le la del.icio.us, cu tag-ul mycomments ( vezi propunerea ).

Obtii un RSS pe care il poti monitoriza sau afisa in weblog-ul tau.

La del.icio.us/tag/mycomments veti gasi comentarii ale utilizatorilor del.icio.us, ce au adoptat aceasta regula.

Pentru comentarii, eu folosesc un tag personalizat: http://del.icio.us/cami13/cami-s-comments.

Nota: Pentru sistemele ce nu au mecanismul inclus, folosind tag-uri specifice in del.icio.us se pot salva si crea cate un RSS pentru: comentarii, trackbacks la weblogul propriu.

Nota la 5 februarie 2006: a aparut aplicatia Ajax coComment care ofera o interfata unica de trimitere a comentariilor si de urmarire a lor.

Update 14 februarie - aplicatii similare sunt MyComments si Co.mments.com - via [alex brie . net]

Tag Technorati:

Posted by Carmen at 12:16:15 pm into the following categories: Despre bloguri, TaggingTools


Technorati Tags
01/15/05

Technorati a venit cu Technorati Tags, o aplicatie Weighted Lists ( vezi si prezentarea ).

Technorati Tags afiseaza tag-urile cele mai utilizate, gradul de utilizare fiind ilustrat de marimea fonturilor folosite pentru fiecare tag - vezi Using Technorati Tags.

Printre tag-urile cele mai utilizate apar: Blog, Computers and Internet, News, Politics, Weblog, Web.

Ce tag-uri - categorii sunt prelucrate de Technorati Tags?

 • cele rezultate din incadrarea insemnarilor din weblog-uri; asocierea unui tag la o insemnare se face cu:

<a href="http://technorati.com/tag/tagname" rel="tag">tagname</a>

 • tag-urile utilizate in del.icio.us; acum si din furl ( 18 ian )
 • tag-urile sub care sunt salvate imagini in flickr.

O cautare a unui tag cu Technorati va afisa - sa presupunem ca tag-ul cautat este eLearning - http://www.technorati.com/tag/eLearning:

Cele 4 surse pe care aplicatia Technorati Tags se bazeaza: webloguri, delicious, furl, flickr sunt rezervoare de informatii validate, construite de comunitati; utilitatea aplicatiei o vad in a-ti prezenta o colectie de informatii credibile pentru un domeniu precizat prin tag. Vezi prezentarea de la Many2Many.

Foarte interesant este ca una dintre temele pentru proiectul de diploma pe care am dat-o unui student este de a reprezenta grafic si a vedea suprapunerile tag-urilor/categoriilor pe care o persoana le defineste in weblog, agregator ( categoriile in care imparte RSS-urile la care se aboneaza ), delicious, flickr. De asemenea daca preia in agregator RSS-uri construite in celelalte 3 sisteme.

Aplicatia Technorati Tags le urmeaza catorva similare:

Nota: In toamna 2006, o cautare a unui tag cu Technorati va afisa - sa presupunem ca tag-ul cautat este eLearning - http://www.technorati.com/tag/eLearning:

Resursele salvate in del.icio.us nu mai apar, intrucat del.icio.us a fost cumparat intre timp de Yahoo.

In toamna 2007: insemnari, bloguri descrise cu acel tag, clipuri la youtube, imagini la flickr; se poate selecta limba si autoritatea blogurilor in care sa se face listarea.

Tag Technorati:

Posted by Carmen at 10:40:47 pm into the following categories: TaggingTools, Search Tools


Categorii in delicious identice cu cele din Bloglines - avantaje
01/07/05

In momentul in care ne abonam la RSS-uri - prin Bloglines sau un alt agregator - le clasificam pe categorii. Ce indica ele? Domenii de care suntem interesati, impartite intr-o maniera personala.

Iata, de exemplu, categoriile publice din contul meu Bloglines - http://www.bloglines.com/public/carmenh - si un screenshot in partea stanga a imaginii de mai jos.

Pentru resursele pe care le salvam in del.icio.us ( vezi celelalte prezentari in weblog la TaggingTools ) - si anume site-uri ce nu au RSS sau pagini/articole anume - folosim de asemenea taguri - categorii.

In colectia mea de taguri de la del.icio.us - del.icio.us/cami13, se regasesc categorii din Bloglines. Acestea reflecta o aceeasi sortare a informatiei, dar pe langa aceasta, un alt beneficiu practic.

Care este acesta? RSS-ul unei anumite categorii - tag - din del.icio.us, il voi inscrie in categoria identica din Bloglines.

De exemplu:

categorii Bloglines si delicious

Gasiti utila corespodenta intre categoriile Bloglines si delicious?

Ce criterii folositi in alegerea categoriilor pentru aceste doua tool-uri?
 

Posted by Carmen at 07:04:55 pm into the following categories: Despre bloguri, Despre RSS, TaggingTools


delicious: colectii de grup/subgrup, structura arborescenta a unei colectii de resurse
12/30/04

del.icio.us poate fi un sistem extrem de util pentru lucrul colaborativ, acolo unde este necesara informarea asupra unor resurse: un grup de studenti lucrand la un proiect, un grup intr-o firma, un grup de cercetare, un grup ce lucreaza in implementarea unui proiect, etc.

Despre crearea de grupuri  del.icio.us, se vorbeste la:

Cum se poate realiza accesul la un pool comun de resurse?

 • se alege un nume al grupului, care sa fie un tag unic pentru del.icio.us - de exemplu grupProiect
 • http://del.icio.us/tag/grupProiect va fi adresa unde vor fi vizibile resursele inregistrate de cei din grup, iar RSS-ul http://del.icio.us/rss/tag/grupProiect

 • in abonarea la RSS, membrii sunt la curent cu noile resurse din colectia comuna
 • membrii grupului vor inregistra resurse folosind tag-ul grupProiect, cu adnotari in campul extended; pot folosi bineinteles si tag-uri multiple, caracteristice colectiei proprii de resurse

 • tag-uri multiple pentru grup, se pot forma subcolectii:
 • eventual site-ul proiectului poate lista continutul colectiei de resurse - cum? o solutie simpla este Feed2JS.

Nota: un tag principal si tag-uri secundare reprezinta pana la urma solutia pentru o organizare arborescenta a resurselor in del.icio.us; o extensie ar putea realiza si o vizualizare - vom incerca la Timsoft.

Lipsa:

 • unei structuri arborescente,
 • a importului colectiei si
 • a salvarilor private

scriam ca ar fi facilitati ce lipsesc in del.icio.us.

Am inceput sa folosim aceasta facilitate de creare de colectii de grup in cadrul Timsoft.

In semestrul urmator, la cursul online de Tehnologii Internet de la anul IV, unde studentii lucreaza pe grupuri, folosind cate un weblog, vom experimenta si utilizarea del.icio.us in strangerea de resurse pentru lucrarea de cercetare:

Technorati Tag:

Posted by Carmen at 07:29:03 pm into the following categories: Proiecte la Timsoft, Cursuri online, TaggingTools


Durl - Search Tool del.icio.us, RSS; in Tool Bar
12/28/04

Robin Millette a anuntat acum cateva zile ca a implementat Durl - Search Tool for del.icio.us, care permite afisarea inregistrarilor unei resurse specificate prin URL, precum si tag-urile folosite - vezi aparitia notiunii del.icio.usphere.

Studii referitoare la modul de clasificare a informatiei apar la:

Desigur ati observat ca dupa ce inregistrati o resursa la del.icio.us, apare un link cu numarul de alte persoane care au inregistrat resursa; mergand pe link, se afiseaza citarile, sub ce tag-uri, fiind accesibile colectiile persoanelor respective.

Faptul ca alte persoane au inregistrat resursa, da o masura a credibilitatii, utilitatii resursei. Accesand colectiile persoanelor cu care ai resurse comune, deci domenii de interes comune, poti gasi alte informatii utile.

Pana acum aceste informatii erau accesibile doar dupa ce inregistrai o resursa. Prin scrierea Durl, aceste informatii sunt vizibile pentru orice URL indicat.

Iata cum mi-am simplificat accesarea Durl, netrebuind sa incarc pagina Durl si apoi sa introduc un URL in casuta de cautare:

Am adaugat barei de Tool-uri a browser-ului si cautarea cu Durl; am acum pentru del.icio.us afisarea contului, inregistrarea si cautarea paginii curent afisata in browser:

 Afisare cont, inregistrare, cautare delicious

Cu un simplu click, pentru o pagina afisata in browser, imi apar inregistrarile la del.icio.us gasite de Durl .

Puteti obtine acelasi lucru, facand drag-and-drop la Tool Bar pentru un link:

<a href="javascript:void(location='http://tools.waglo.com/durl/'+unescape(location.href));">

Cum spuneam la insemnarea De ce imi place Firefox, bara imi este configurata si pentru citarile la Bloglines, Technorati, Feedster, Blogdigger, plus inscrierea la Furl, Bloglines, del.icio.us.

Actualizari:  

 1. Durl creaza si un Search Feed, deci un RSS cu noile aparitii ale unui URL in delicious.Daca aparitiile acestui weblog sunt la adresa http://tools.waglo.com/durl/http://www.weblog.ro/timsoft, RSS-ul corespunzator este http://tools.waglo.com/durl/rss/http://www.weblog.ro/timsoft.
 2. Pe pagina Durl apar acum si alte tool-uri ce returneaza citarile unui URL - instrumente utile in a aprecia credibilitatea/utilitatea unei resurse. Ma bucur ca in urma sugestiilor ce le-am facut, Robin a introdus citarile Bloglines si Blogdigger - 2 ianuarie.
 3. Un tool care afiseaza aparitiile intr-o fereastra pop-up este delicious_linkbacks - 25 martie.

Vi se pare util Durl? Dar configurarea prezentata a barei de tool-uri? Ce alte configurari utilizati?

Posted by Carmen at 04:21:20 pm into the following categories: TaggingTools, Search Tools


flickr in Educatie - Invitatie
12/26/04

Acum doua zile am scris despre facilitatile si extensiile flickr.

flickr permite crearea de grupuri:

 • private
 • inchise - se poate participa doar invitat de administrator sau
 • deschise.

flickr ofera un mediu extrem de flexibil si atractiv pentru crearea de:

 • proiecte educationale - un grup de utilizatori - elevi sau studenti din aceeasi unitate sau scoli/universitati diferite, tari diferite, pot crea proiecte tematice; participantii pot fi si din educatia continua; un grup flickr dispune de facilitatile unui mediu de colaborare:
  • imaginile incarcate in spatiul grupului pot fi comentate sau se pot adauga note direct pe imagini Operatii asupra unei imagini
    
  • pot fi deschise discutii legate de derularea proiectului
  • grupul are un RSS asociat, care permite urmarirea noutatilor intr-un agregator
 • resurse educationale

Invitatie: Pentru cei interesati sa utilizeze flickr in educatie, am deschis un grupul: flickr_in_Educatie, in care ne propunem:

 • sa discutam aspecte tehnice, pedagogice si
 • sa cream o colectie de resurse educationale.

Sunteti bineveniti!

Posted by Carmen at 07:49:01 pm into the following categories: Proiecte la Timsoft, TaggingTools, Learning Objects


flickr API si aplicatii inrudite
12/24/04
flickr Services publica API Documentation.  
Aplicatii inrudite:  
 • lickr este extensie fara Flash, pentru Firefox
 
 • La flickr fun se poate genera codul pentru Daily Zeitgeist, ce poate contine imagini ale tuturor utilizatorilor sau doar din contul propriu
 
 • flickr graph genereaza graful interactiunilor unui utilizator flickr - adaugat in 15 februarie;
 
 • Spell with flickr scrie un cuvant din imagini din flickr - seamana cu amaztype, care creeaza cuvinte din imagini de carti de la Amazon si cu Web of Letters ce utilizeaza Yahoo API - adaugare in 25 martie
 
 • Mappr - interactive environment for exploring place, based on the photos people take - harta SUA in imagini din flick - grupul mappr; octombrie 2006: exista flickr map cu imagini de pe tot globul
 
 
 • 10 X 10 - 100 Words and Pictures that Define the Time - cuvintele sunt colectate din RSS-urile agentiilor de stiri; aceeasi autori ii are si justcurio.us, unde poti pune o intrebare, dupa ce dai un raspuns; sistemul foloseste tag-uri si construieste weighted lists
 
 • Newsmap - Newsmap is an application that visually reflects the constantly changing landscape of the Google News news aggregator. A treemap visualization algorithm helps display the enormous amount of information gathered by the aggregator; o aplicatie asemanatoare este In the News
 

Cunoasteti si alte aplicatii?

Nota in 30 nov 2007: interesant import imagine cu note in pagina web.

Posted by Carmen at 08:53:12 am into the following categories: Despre RSS, TaggingTools


Facilitati flickr
12/24/04

flickr, dezvoltata de Ludicorp sub Creative Commons licensing, este considerata cea mai buna aplicatie de management/share imagini pe Web.

Apropos, ati citit despre Science Commons, proiect ce va fi lansat la 1 ianuarie 2005?

Alte aplicatii de top pentru publicarea imaginilor:

Care sunt facilitatile importante ale flickr?

 • imaginile - max 10 M/luna/cont - pot fi organizate pe categorii, folosind tag-uri - similar cu del.icio.us
 • contul si fiecare tag au cate un RSS:
 • upload-ul imaginilor este simplu, inclusiv de pe mobil sau prin e-mail
 • imaginile pot fi private sau publice
 • pentru fiecare imagine  se pot adauga:
  • o descriere - poate fi si in HTML
  • note atasate unor zone din imagine  - facilitatea ce foloseste Flash, cea mai spectaculoasa, alaturi de
  • comentarii; pentru comentarii se creeaza de asemenea un RSS
 • export al imaginilor sub diferite sisteme weblog
 • editare online a imaginilor cu Picnik - din dec 2007
 • creare de grupuri de utilizatori, contacte
 • se poate cauta aparitia de termeni in tag-uri, descrieri - se creeaza un RSS de cautare - Search RSS - vezi cautare pentru e-learning avand RSS
 • la afisarea imaginilor unui tag, se afiseaza tag-uri inrudite
 • se pot accesa colectiile celorlalti utilizatori, cele mai noi imagini incarcate, cele mai comentate
 • gruparea imaginilor avand taguri inrudite - clustering si a celor interesante - interestingness; gasirea ultimelor se bazeaza pe un algoritm ca ia in calcul comentarea pozelor, aprecierea lor ca favorite - FlickrBlog
 • sistem help bine pus la punct si weblog flickr.
flickr a fost achizitionat de Yahoo!, probabil in pregatirea serviciilor Yahoo! 360 - nota in martie 2005.

Utilizati flickr, ce facilitati apreciati?

Vezi si 10 Flickr Hacks - cum poate fi folosit in prezentari - nota in 25 febr 2006.

In decembrie 2005 a fost lansat zooomr.com>, foarte apropiat de flickr; are si posibilitatea de localizare a imaginii cu Google Maps si e scris de un tanar de 17 ani, Kristopher Tate - in ciuda unor facilitati interesante, e greu sa reproduca succesul flickr.

Posted by Carmen at 07:46:20 am into the following categories: Despre RSS, TaggingTools, Search Tools


Bookmarks? Nu, Collaborative Bookmarks
11/07/04

Ne intereseaza un site, o resursa ce nu are RSS ca sa ne abonam printr-un agregator ( si probabil nu avem timp pentru/sau nu ar prezenta interes un comentariu in weblog-ul propriu referitor la resursa respectiva ).

Cum procedam ca sa retinem resursa respectiva?

Iata si un studiu pe tema posibilitatilor de a retine o resursa: Keeping Found Things Found - University of Washington.

Cat mai folosim astazi clasicele Bookmarks din navigatoare?

Mult mai putin, avand in vedere noile tool-uri aparute, numite Collaborative Bookmarks Systems, asa cum sunt:

Care sunt facilitatile acestora:

 • poti memora in contul propriu de la aceste sisteme, adrese de site-uri sau RSS-uri, clasificate pe categorii, adnotate; pentru fiecare categorie se genereaza un RSS; operatia de a inscriere a unui site este facilitata de configurarea barei de tool-uri din navigator
 • ai acces la ultimele inregistrari ( publice ) ale utilizatorilor, prin RSS-ul generat - vezi categoria CollaborativeBookmarksSystems din contul meu Bloglines - din experienta mea, cel putin 2-3% le gasesc interesante si le inregistrez in contul meu
 • te poti abona la RSS-uri cu site-uri ce satisfac criterii date prin cuvinte cheie - de exemplu, del.icio.us/tag/linux - astfel de colectii pot fi incluse in resursele unui curs online

De ce sunt importante astfel de sisteme?

Pe langa inregistrarea unor site-uri de care esti interesat ( dintre care unele nu au RSS ), ai acces la informatie clasificata, evaluata de alti utilizatori - vezi criterii/mecanisme de evaluare la Fiabilitatea si credibilitatea informatiei pe Internet - Mihai Jalobeanu, articol publicat in eJurnal eLearning.

Aveti experienta in lucrul cu aceste Collaborative Bookmarks Systems? Care este opinia dvs relativ la utilitatea lor?

Posted by Carmen at 08:14:45 pm into the following categories: TaggingTools, Search ToolsCarmen Holotescu
Director Timsoft
Activitati curente
Despre acest blog

marker  Sindicare
marker  Microblog

cirip.ro - microblogging

marker  BlogRoll
 • Colectia de bloguri/RSS romanesti
 • Bloguri educationale romanesti
 • Bloguri business romanesti
 • My favourite eLearning blogs
 • Toate RSS urmarite
 • All RSS I read
 • marker  Blogs Tools
  marker  Powered by