English

RoBloggersSurvey2008

marker  Blog/Categorii
marker  Arhiva
marker  Calendar
 • March 2023
  Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  <<  <   >  >>
      1 2 3 4 5
  6 7 8 9 10 11 12
  13 14 15 16 17 18 19
  20 21 22 23 24 25 26
  27 28 29 30 31    
marker  Cautare
marker  Ultimele comentarii

Rezultate RoBloggersSurvey2007

TPark - sistem de parcare prin mobil

eLiberatica - The Benefits of Open and Free Technologies Conference 2008

Proiectul Zestre pentru Europa Capsula Timpului

eLearningBlog este blogul lunii august la jurnalismonline.ro

Castigator la categoria Cel mai informativ blog
marker Pe bloguri despre bloguri

Juriu roblogfest 2008

JobShop Timisoara

eLearningBlog

PLE - Personal Learning Environment - Mediu de invatare personal
01/07/08

-- draft lucrare pentru RIS --

:: 1. Web2.0 ca spatiu de invatare informala, colaborativa si continua ::

Web2.0 ne da tuturor posibilitatea de a invata informal, continuu, colaborativ, creindu-ne cate un mediu personal de invatare format din:

 • blogul / blogurile in care scriem reflectii legate de ceea ce invatam, aflam, proiecte la care lucram, comentarii referitoare la alte bloguri, resurse interesante; blogul nostru este nod intr-una sau mai multe comunitati de bloguri, pe care le urmarim, cu a caror autori interactionam, eventual avem proiecte comune
 • RSS-urile blogurilor / site-urilor pe care le urmarim - si agregatoare / rss readere pentru managementul acestora
 • RSS-uri de cautare
 • colectie de resurse construita cu un sistem de bookmark colaborativ - del.icio.us
 • diferite wiki-uri, retele sociale ( inclusiv cele bazate pe content ca flickr, SlideShare, youtube, etc ), lumi virtuale - Second Life, gaming, directoare de LO / OER / CC la care participam sau pe care le urmarim
 • chiar sisteme de comunicare - IM, Skype, forumuri de discutii
 • eventual agregatoare sociale pentru managementul tuturor conturilor.

Ideal este ca mediile de invatare personale ale participantilor sa poate fi folosite / integrate / imbogatite in mediile de invatare ale cursurilor / trainingurilor online / blended la care participam.

Pentru un profesor / facilitator mediul sau personal de invatare sau parte a lui poate fi nod central in crearea comunitatilor de invatare in cursurile pe care le preda / faciliteaza.

Acest mediu se constituie de asemenea intr-un portofoliu de activitate si ne contureaza profilul virtual.

Profilactic - prezentat la agregatoare sociale - permite agregarea tuturor resurselor dintr-un mediu de invatare personal, iar un sistem interesant care permite cautarea in resursele de mai sus este Lijit, cu care am creat widget-ul de mai jos:

Lijit Search

:: 2. Conceptul PLE - Personal Learning Environment ::

Daca, in general, crearea unui astfel de mediu de invatare personal o facem gradual, incorporand noi tehnologii, utilitare, exista numeroase proiecte de formalizare a conceptului PLE - Personal Learning Environment si de creare de sisteme specifice.

Termenul de PLE - Personal Learning Environment - a fost pentru prima data utilizat in 4 noiembrie 2004, la sesiunea Personal Learning Environments a Conferintei JISC/CETIS 2004.

Pana atunci conceptul ce intrunea multe de caracteristicile PLE era ePortfolio - vezi PLE vs ePortfolio.

Nu exista o definitie unica pentru PLE, tocmai datorita flexibilitatii sale.

Wikipedia citeaza definitia lui Mark van Harmelen:

"PLEs sunt sisteme care permit utilizatorilor sa aiba un control si sa realizeze managementul procesului personal de invatare.

Astfel de sisteme trebuie sa ofere:

 • stabilirea obiectivelor invatarii
 • administrarea continutului si procesului invatarii
 • comunicarea si colaborarea cu ceilalti pe parcursul invatarii."

Alte definitii pentru PLE:

 • o colectie de utilitare web, distribuite si free, de obicei organizate in jurul unui blog, agregate pri RSS si scripturi simple HTML - Sean Fitzgerald;
 • o facilitate ce permite accesul, agregarea, configurarea si manipularea de resurse digitale pentru invatare - Ron Lubensky;
 • o colectie de utilitare deschise, interoperabile, sub controlul utilizatorului - George Siemens;
 • un spatiu foarte personal in sensul independentei fata de universitate sau companie, adaptat nevoilor de invatare ale utilizatorului; invatarea este puternic personala si sociala - Ray Sims;
 • sa asigure un acces simplu la servicii, aplicatii si functionalitati; mai mult un concept decat un sistem - Graham Attwell.

:: 3. Implementari PLE ::

Anul 2004 a insemnat si aparitia platformei sociale open-source Elgg, apreciata ca o prima implementare PLE, care incorporeaza retea sociala, de bloguri, de resurse, RSS, taguri, OpenID, podcasturi. Aparitia Elgg a precedat cu cateva luni aparitia termenului PLE, dar s-a dezvoltat in timp.

In 2006, proiectul OpenAcademic si-a propus integrarea intr-un mediu virtual de invatare a produselor open source:

Printre primii care au specificat facilitatile PLE se afla Scott Wilson, cercetator la Cetis, care a publicat pe blogul sau in 25 ianuarie 2005 diagrama Future VLE:

Wilson opune flexibilitatea PLE mediilor de invatare virtuale - VLE, care limiteaza spatial si temporal accesul la resurse, dar si la comunitatea de invatar, de multe ori insemnand standarde cu implementari costisitoare ( directoare de Learning Objects ).

In viziunea lui Wilson, un PLE este un sistem care agregheaza si publica resurse din:

 • portofolii din medii de invatare virtuale in care utilizatorul participa ( learndirect - invatamant continuu, cursuri Bolton University - invatamant formal )
 • blog personal ( pe LiveJournal in diagrama ) si bloguri urmarite
 • contul din reteaua sociala 43things - care are cateva dintre caracteristicile PLE, organizata in jurul tagurilor descriind scopuri sau proiecte realizate ale userilor
 • pagini web personale
 • cont flickr
 • RSS-uri.

Diagrama impreuna cu prezentarea sa despre ePortfolios au stat la baza dezvoltarii in 2006 a sistemului OS PLEX la Bolton University, in cadrul unui proiect JISC/Cetis, care a publicat un raport ( .pdf ) si un model de referinta - e-Framework - vezi si blogul proiectului.

O prezentare a lui Scott Wilson a conceptului PLE si a proiectului JISC/Cetis:

O contributie importanta in fundamentarea conceptului PLE o Stephen Downes, care in numarul din octombrie 2005 a eLearn Magazine, publica articolul e-Learning 2.0: "The e-learning application, therefore, begins to look very much like a blogging tool. It represents one node in a web of content, connected to other nodes and content creation services used by other students. It becomes, not an institutional or corporate application, but a personal learning center, where content is reused and remixed according to the student's own needs and interests. It becomes, indeed, not a single application, but a collection of interoperating applications—an environment rather than a system."

Numeroase prezentari a lui Downes legate de PLE urmeaza, PLE fiind vazut ca o aplicare a conceptelor Web2.0 in eLearning.

:: 4. Studiu de caz - extinderea eLearnTS cu PLE::

:: 5. Specificare Learning Design a PLE ::

:: 6. Resurse PLE ::

 

Posted by Carmen at 04:48:26 am into the following categories: Comunitati online, Termeni eLearning, Bloguri in Educatie, Web2.0


Identitati virtuale, agregatoare sociale
09/25/07


O clasa speciala de agregatoare este formata din agregatoarele sociale, de conturi din retele sociale, ce preiau profilul unui utilizator si / sau ale prietenilor sai de pe diferite retele sociale - vezi Mashable - 20 Ways To Aggregate Your Social Networking Profiles, alta lista

Asa este Profilactic, foarte asemanator cu SuprGlu, care creeaza un pseudo-blog al noutatilor legate de un utilizator in retelele sociale unde are cont ( cunoscute de sistem sunt 67 ) sau din URL-uri / RSS-uri propuse. Sau FriendFeed, in teste acum, ce va agrega si conturile prietenilor.

Sunt necesare astfel de aplicatii, in fond toate agregand RSS-urile utilizatorului de la sisteme sociale? Pana la urma creeaza RSS-uri de grup.

Nu ne invartim in cerc, cream un nou cont, RSS-ul agregatorului social il preluam in agregatorul uzual si tot asa?

Cat de mult utilizam retelele sociale sau alte spatii de colaborare la care ne facem cont, uneori mai mult spre a le testa? Ati observat ca a crea un cont este foarte simplu, facilitatea de a renunta la el nu prea exista?

Cate identitati virtuale avem? Cat de mult vin in completarea CV-ului nostru, al formarii noastre?

Iar in curand Google si Yahoo ne vor invita in retele sociale proprii; iar MSN isi perfectioneaza reteaua:

Nota in 10 decembrie 2008: script Lifestream lvtrii, ce mixeaza conturi retele sociale, poate fi echivalat si cu solutie RSS de grup.

Posted by Carmen at 06:36:27 pm into the following categories: Despre RSS, Comunitati online, Web2.0, Blogosfera romaneasca


In proiectul Economia bazata pe cunoastere
01/20/07
Saptamana aceasta am petrecut-o in Bucuresti, la lansarea proiectului "Consulting Services for Development of Education Policy Concerning the Integration of the Information and Communication Technology and Communications in the Pre-University Romanian Education System", ce face parte din "Economia bazata pe cunoastere" si va avea o durata de 9 luni.

In echipa proiectului coordonat de Helsinki Consulting Group suntem trei consultanti finlandezi, unul englez si trei romani.

Este o echipa cu experienta deosebita in eLearning, politici educationale, Educatia Adultilor, derularea de proiecte internationale si este o onoare sa fiu aici.

Impreuna cu Seppo Tella, profesor la University of Helsinki, ma voi ocupa de derularea unui program pilot in 17 scoli din zone rurale si elaborarea unor recomandari legate de utilizarea ICT in invatamantul preuniversitar.

Solutiile pe care le avem in vedere sunt sisteme open-source si tehnologii colaborative web2.0.

Posted by Carmen at 11:02:34 pm into the following categories: Open Source / Content, Comunitati online, eLearning in scoli/facultati


Despre comunitati, blogosfera, verbele blogosferei
07/31/06

Imi propun de multa vreme sa scriu un articol - poate pentru vreo conferinta din toamna - in care sa fac o paralela intre:

 • comunitatile online care se construiesc in spatii virtuale dedicate, private sau nu, in jurul unor forumuri de discutii - si
 • comunitatile online din blogosfera

, dar si modul cum acestea pot creste impreuna.

In ultimii 6 ani am facut parte din multe comunitati online care se dezvolta intr-un spatiu virtual propriu:

 • de invatare - in cursurile / workshopurile online la care am participat sau le-am facilitat,
 • de interes - Comunitatea eLearning de la Timsoft e doar un exemplu
 • de practica - din proiectele la care particip.

vezi Despre comunitati online si Online Communities eWorkshop Notes

Putem spune ca blogosfera este constituita din comunitati online, mai mici sau mai mari, mai slab sau mai puternic conectate.

Fiecare comunitate este formata din bloggeri care se citesc si se comenteaza reciproc, dar ii cuprinde si pe cei care doar urmaresc / comenteaza bloguri, fara a fi si autori.

In fiecare astfel de comunitate exista bloguri - noduri - mai vizibile, care influenteaza dinamica grupului.

In blogosfera, aceeasi persoana poate face parte din comunitati diferite, in unele putand avea o prezenta vizibila, in altele, mai putin.

Ca blogger ai o independenta mai mare decat ca si membru / facilitator al unei comunitati din prima categorie, iti poti fixa temele de reflectie, de studiu, de analiza.

Profilul virtual al unei persoane se contureaza prin:

 • insemnarile / categoriile din blog,
 • colectia / categoriile de RSS-uri urmarite,
 • cea de resurse / tag-uri de la  delicious,
 • comentariile pe alte bloguri.

In functie de modul de manifestare a membrilor, blogosfera are ca verbe:

 • a observa
 • a cauta
 • a analiza
 • a comenta
 • a informa
 • a difuza
 • a amplifica
 • a sistematiza
 • a valida
 • a invata
 • a orienta
 • a facilita
 • a deveni
 • a crea.

Fiecare dintre noi s-ar putea caracteriza prin mai multe verbe.

Pe care le-ati scrie in dreptul numelui / blogului propriu?

Ce alte verbe mai are blogosfera?

Posted by Carmen at 04:48:35 pm into the following categories: Despre bloguri, Comunitati online


Evenimente online la Australian Flexible Learning Framework
Si cei puternici obosesc
03/07/06

Pentru cei interesati de eLearning, tehnologii educationale si web, Stephen's Web este un punct de referinta - notorietate.

Stephen Downes, considerat un mentor in eLearning, cel care de ani de zile editeaza weblogul OLDaily, scriind despre comunitati de invatare, LOs, RSS, RSS-LOM, eLearning2.0, anunta ca a obosit si ca va face o pauza.

Participarea sa la workshop-ul Online Communities ce l-am organizat impreuna cu Jane Knight de la e-Learning Centre UK - o persoana si un site de asemenea de referinta, o consider o realizare a mea profesionala - vezi si Trancript Chat.

Il asteptam pe Stephen sa continuam sa invatam impreuna!

Posted by Carmen at 08:31:08 am into the following categories: Comunitati online


A fost lansata LAMS Community
09/30/05

LAMS Foundation a lansat LAMS Community, o comunitate pentru schimbul de experienta legat de utilizarea LAMS: Learning Activity Management System.

LAMS Wiki prezinta informatii pentru utilizare LAMS.

LAMS eLC: a new concept in e-Learning that transforms teaching and learning by integrating digital resources with highly motivating online collaborative tasks; LAMS eLC provides a library of digital lesson plans aligned to the National Curriculum UK.

In martie 2006, au fost publicate tutoriale interactive pentru utilizare LAMS - sunt create cu Wink, un tool free.

Comunitatea apare si in nota Despre Learning Design

Posted by Carmen at 02:15:17 pm into the following categories: Open Source / Content, Comunitati online


Intalnire proiect SUPERCOMET 2 - Londra, 1-4 mai
05/05/05

Patru zile intr-o Londra varatica, la o intalnire cu partenerii din proiectul Leonardo SUPERCOMET2.

Taskurile Timsoft se refera la:

 • implementare Physible - comunitate online europeana
 • adaptarea materialelor didactice multimedia de fizica pentru licee din Romania
 • training al profesorilor din liceele partenere din Romania, avand si componenta online
 • curs online pilot pentru elevii din liceele partenere.
Posted by Carmen at 03:49:55 pm into the following categories: Proiecte la Timsoft, Cursuri online, Comunitati online, eLearning in scoli/facultati


Carti eLearning - resurse online
Despre comunitati online
07/10/04
Ultimul deceniu, al exploziei Internetului, a permis crearea de puternice comunitati online ( virtuale ). Scopul acestora poate fi de afaceri, invatare, practica, hobby-uri; vorbind despre fiecare dintre acestea, vorbim insa despre construirea de relatii intre oameni, despre invatare impreuna, colaborare, stiinta de a-i asculta pe ceilalti. Poate cea mai cunoscuta comunitate este The WELL.

Pentru a exista, unei comunitati ii sunt necesare:
 • scopuri bine definite, un set de principii de functionare
 • moderatori subtili, experimentati, entuziasti
 • membri motivati, interesati
 • metafore care sa-i lege pe participanti
 • un spatiu virtual corespunzator.

Se poate discuta foarte mult despre faptul ca aceste comunitati virtuale sunt formate din personalitati virtuale.

Sunt acestea altfel, mai bune decat cele reale sau doar parti ale lor?

Putem deveni altcineva in spatiul virtual?

Vocile membrilor unei comunitati se schimba, in timp capata incredere si scapa de inhibitiile inerente inceputului.

Amy Jo Kim in cartea "Community building on the Web" vorbeste despre Membership Life Cycle care ar cuprinde stadiile: Visitor, Novice, Regular, Leader, Elder.

Toate evenimentele, actiunile, colaborarea din comunitate, determina crearea cate unui profil evolutiv pentru fiecare dintre membri, dar si un climat de incredere si reciprocitate.

Moderatorul trebuie sa aiba abilitatea de a incuraja, indemna, implica pe fiecare - si aceasta este intr-adevar o arta.

Initial, o persoana adera la o comunitate, daca scopurile declarate ale acesteia il intereseaza, deci exista o motivatie de inceput. Daca aici va gasi intr-adevar lucruri utile vietii, activitatii sale, colaborare, acestea ii vor intari motivarea intiala, facandu-l sa ramana.

Pe Web exista extrem de multe comunitati cu scopuri asemanatoare; constrangerea timpului asupra fiecaruia nu permite navigarea fara scop - revii, esti parte dintr-o comunitate, daca gasesti acolo informatii valoroase si relevante.

O comunitate de succes este cea care pastreaza motivarea, interesul membrilor, care are un istoric, evenimente, la care sa fie implicat fiecare membru. Moderatorul unei astfel de comunitati trebuie sa gandeasca un plan de actiuni, sa acorde aceeasi atentie, incurajare fiecaruia.

De o mare importanta sunt discutiile, conferintele informale, narativele, pentru a realiza legaturile intre oameni reali, cu o viata reala.

Intr-o astfel de comunitate, prin colaborarea cu ceilalti, inveti, clarifici. Informatiile primite sunt validate, vin din partea unor persoane cu experienta, interese apropiate.

Toate mesajele, comentariile, resursele indicate sunt importante intr-o comunitate.

Mediul virtual trebuie sa aiba facilitati care sa permita comunicarea intr-un mod simplu, intuitiv.

Sunt elemente pe care am incercat sa le aducem in Comunitatea eLearning ce a fost activa trei ani - puteti vizita spatiul comunitatii cu:

vizitare
guest

Intr-un articol, se scria ca americanii trebuie sa invete sa colaboreze, sa scape de mitul John Wayne, al eroului care reuseste in toate, singur. Revenind la noi, avem si noi mitul "Miorita" - colaborarea negativa nu trebuie repetata...

Veti gasi lucruri interesante: Posted by Carmen at 12:37:47 pm into the following categories: Comunitati onlineCarmen Holotescu
Director Timsoft
Activitati curente
Despre acest blog

marker  Sindicare
marker  Microblog

cirip.ro - microblogging

marker  BlogRoll
 • Colectia de bloguri/RSS romanesti
 • Bloguri educationale romanesti
 • Bloguri business romanesti
 • My favourite eLearning blogs
 • Toate RSS urmarite
 • All RSS I read
 • marker  Blogs Tools
  marker  Powered by