English

RoBloggersSurvey2008

marker  Blog/Categorii
marker  Arhiva
marker  Calendar
  • March 2023
    Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    <<  <   >  >>
        1 2 3 4 5
    6 7 8 9 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30 31    
marker  Cautare
marker  Ultimele comentarii

Rezultate RoBloggersSurvey2007

TPark - sistem de parcare prin mobil

eLiberatica - The Benefits of Open and Free Technologies Conference 2008

Proiectul  Zestre pentru Europa – Capsula Timpului

eLearningBlog este blogul lunii august la jurnalismonline.ro

Castigator la categoria Cel mai informativ blog
marker Pe bloguri despre bloguri

Juriu roblogfest 2008

JobShop Timisoara

eLearningBlog

Despre online tutoring in Capital
03/13/08

flickr/photos/tags/computers

In noul numar Capital apare articolul Copiii americani isi fac temele in Asia, semnat de Daniel Catana, despre piata mondiala de online tutoring

Sunt date ca exemplu site-urile TutorVista si MathGuru. Redactorul a obtinut informatii interesante de la proprietarul indian al TutorVista, care spune ca a investit 18 milioane de dolari pentru construirea platformei, dezvoltarea cursurilor si marketing.

Apar citate si cateva dintre aprecierile facute de mine referitor la aceasta categorie de aplicatii de eLearning; am avansat o cifra mult mai mica, necesara la startul unei afaceri de acest gen, pe piata locala.

Ce ar insemna online tutoring? Aplicatii care sa ofere pregatire in diferite domenii si la diferite nivele corespunzatoare invatamantului formal, plecand de la materiale compatibile cu un curriculum existent.

Echivalentul in limba romana ar fi meditatii online.

In general aplicatiile multiple existente din aceasta categorie presupun comunicarea intre un participant si un tutore, ce poate fi sincrona ( chat, IM, telefon, audio, video ) sau asincrona ( forum de discutii ), pentru lamurirea aspectelor referitoare la materiale disponibile online; uneori este posibila (auto)testarea, rezultatele obtinute aici putand fi discutate cu tutorele; in functie de scorul obtinut la teste sa se indice autome sau de catre tutore ce materiale, exercitii sa fie urmate.

Posted by Carmen at 01:38:46 am into the following categories: Termeni eLearning, eLearning in scoli/facultati


PLE - Personal Learning Environment - Mediu de invatare personal
01/07/08

-- draft lucrare pentru RIS --

:: 1. Web2.0 ca spatiu de invatare informala, colaborativa si continua ::

Web2.0 ne da tuturor posibilitatea de a invata informal, continuu, colaborativ, creindu-ne cate un mediu personal de invatare format din:

  • blogul / blogurile in care scriem reflectii legate de ceea ce invatam, aflam, proiecte la care lucram, comentarii referitoare la alte bloguri, resurse interesante; blogul nostru este nod intr-una sau mai multe comunitati de bloguri, pe care le urmarim, cu a caror autori interactionam, eventual avem proiecte comune
  • RSS-urile blogurilor / site-urilor pe care le urmarim - si agregatoare / rss readere pentru managementul acestora
  • RSS-uri de cautare
  • colectie de resurse construita cu un sistem de bookmark colaborativ - del.icio.us
  • diferite wiki-uri, retele sociale ( inclusiv cele bazate pe content ca flickr, SlideShare, youtube, etc ), lumi virtuale - Second Life, gaming, directoare de LO / OER / CC la care participam sau pe care le urmarim
  • chiar sisteme de comunicare - IM, Skype, forumuri de discutii
  • eventual agregatoare sociale pentru managementul tuturor conturilor.

Ideal este ca mediile de invatare personale ale participantilor sa poate fi folosite / integrate / imbogatite in mediile de invatare ale cursurilor / trainingurilor online / blended la care participam.

Pentru un profesor / facilitator mediul sau personal de invatare sau parte a lui poate fi nod central in crearea comunitatilor de invatare in cursurile pe care le preda / faciliteaza.

Acest mediu se constituie de asemenea intr-un portofoliu de activitate si ne contureaza profilul virtual.

Profilactic - prezentat la agregatoare sociale - permite agregarea tuturor resurselor dintr-un mediu de invatare personal, iar un sistem interesant care permite cautarea in resursele de mai sus este Lijit, cu care am creat widget-ul de mai jos:

Lijit Search

:: 2. Conceptul PLE - Personal Learning Environment ::

Daca, in general, crearea unui astfel de mediu de invatare personal o facem gradual, incorporand noi tehnologii, utilitare, exista numeroase proiecte de formalizare a conceptului PLE - Personal Learning Environment si de creare de sisteme specifice.

Termenul de PLE - Personal Learning Environment - a fost pentru prima data utilizat in 4 noiembrie 2004, la sesiunea Personal Learning Environments a Conferintei JISC/CETIS 2004.

Pana atunci conceptul ce intrunea multe de caracteristicile PLE era ePortfolio - vezi PLE vs ePortfolio.

Nu exista o definitie unica pentru PLE, tocmai datorita flexibilitatii sale.

Wikipedia citeaza definitia lui Mark van Harmelen:

"PLEs sunt sisteme care permit utilizatorilor sa aiba un control si sa realizeze managementul procesului personal de invatare.

Astfel de sisteme trebuie sa ofere:

  • stabilirea obiectivelor invatarii
  • administrarea continutului si procesului invatarii
  • comunicarea si colaborarea cu ceilalti pe parcursul invatarii."

Alte definitii pentru PLE:

  • o colectie de utilitare web, distribuite si free, de obicei organizate in jurul unui blog, agregate pri RSS si scripturi simple HTML - Sean Fitzgerald;
  • o facilitate ce permite accesul, agregarea, configurarea si manipularea de resurse digitale pentru invatare - Ron Lubensky;
  • o colectie de utilitare deschise, interoperabile, sub controlul utilizatorului - George Siemens;
  • un spatiu foarte personal in sensul independentei fata de universitate sau companie, adaptat nevoilor de invatare ale utilizatorului; invatarea este puternic personala si sociala - Ray Sims;
  • sa asigure un acces simplu la servicii, aplicatii si functionalitati; mai mult un concept decat un sistem - Graham Attwell.

:: 3. Implementari PLE ::

Anul 2004 a insemnat si aparitia platformei sociale open-source Elgg, apreciata ca o prima implementare PLE, care incorporeaza retea sociala, de bloguri, de resurse, RSS, taguri, OpenID, podcasturi. Aparitia Elgg a precedat cu cateva luni aparitia termenului PLE, dar s-a dezvoltat in timp.

In 2006, proiectul OpenAcademic si-a propus integrarea intr-un mediu virtual de invatare a produselor open source:

Printre primii care au specificat facilitatile PLE se afla Scott Wilson, cercetator la Cetis, care a publicat pe blogul sau in 25 ianuarie 2005 diagrama Future VLE:

Wilson opune flexibilitatea PLE mediilor de invatare virtuale - VLE, care limiteaza spatial si temporal accesul la resurse, dar si la comunitatea de invatar, de multe ori insemnand standarde cu implementari costisitoare ( directoare de Learning Objects ).

In viziunea lui Wilson, un PLE este un sistem care agregheaza si publica resurse din:

  • portofolii din medii de invatare virtuale in care utilizatorul participa ( learndirect - invatamant continuu, cursuri Bolton University - invatamant formal )
  • blog personal ( pe LiveJournal in diagrama ) si bloguri urmarite
  • contul din reteaua sociala 43things - care are cateva dintre caracteristicile PLE, organizata in jurul tagurilor descriind scopuri sau proiecte realizate ale userilor
  • pagini web personale
  • cont flickr
  • RSS-uri.

Diagrama impreuna cu prezentarea sa despre ePortfolios au stat la baza dezvoltarii in 2006 a sistemului OS PLEX la Bolton University, in cadrul unui proiect JISC/Cetis, care a publicat un raport ( .pdf ) si un model de referinta - e-Framework - vezi si blogul proiectului.

O prezentare a lui Scott Wilson a conceptului PLE si a proiectului JISC/Cetis:

O contributie importanta in fundamentarea conceptului PLE o Stephen Downes, care in numarul din octombrie 2005 a eLearn Magazine, publica articolul e-Learning 2.0: "The e-learning application, therefore, begins to look very much like a blogging tool. It represents one node in a web of content, connected to other nodes and content creation services used by other students. It becomes, not an institutional or corporate application, but a personal learning center, where content is reused and remixed according to the student's own needs and interests. It becomes, indeed, not a single application, but a collection of interoperating applications—an environment rather than a system."

Numeroase prezentari a lui Downes legate de PLE urmeaza, PLE fiind vazut ca o aplicare a conceptelor Web2.0 in eLearning.

:: 4. Studiu de caz - extinderea eLearnTS cu PLE::

:: 5. Specificare Learning Design a PLE ::

:: 6. Resurse PLE ::

 

Posted by Carmen at 04:48:26 am into the following categories: Comunitati online, Termeni eLearning, Bloguri in Educatie, Web2.0


Proiectul Leonardo ELF la final
05/09/07

ELF
Dupa un an si opt luni, suntem la finalul proiectului Leonardo ELF - E-Learning Facilitators: analyses of their different roles within different methodologies and approaches.

Sub coordonarea Universitatii Federico II din Napoli, un parteneriat reprezentand  9 tari europene - Anglia, Bulgaria, Danemarca, Franta, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, Romania - a analizat, cercetat, evaluat rolurile e-tutorilor si a publicat trei manuale in limba engleza - la primele doua sunt coautor:

  • un ghid al e-tutorilor
  • un glosar de termeni legat de rolurilor e-tutorilor
  • o prezentare a rolurilor si competentelor e-tutorilor.
Cele trei vor fi publicate si in versiunea in limba romana pe site-ul public al proiectului ELFproject.net.

Spatiul de comunicare / colaborare al echipei proiectului a fost dezvoltat si facilitat de Timsoft.

O echipa care a ajuns un grup de prieteni ce are deja in pregatire noi proiecte.

In acelasi spatiu am derulat un curs online pentru e-tutori.

Din 10 pana in 12 mai, la Napoli se desfasoara o Conferinta in care sunt prezentate rezultatele proiectului si are loc intalnirea finala.

Mai jos sunt prezentarile de la Conferinta de la Napoli.

Ghidul pentru e-tutori

Cursul pentru e-tutori

Posted by Carmen at 04:32:11 pm into the following categories: Proiecte la Timsoft, Cursuri online, Termeni eLearning


A aparut raportul Horizon 2007
03/09/07

nmc

A fost publicat 2007 Horizon Report ( .pdf ), rezultatul colaborarii dintre New Media Consortium- NMC si EDUCAUSE Learning Initiative - ELI.

via Jane's E-Learning Pick of the Day

Raportul prezinta 6 tehnologii, ce se previzioneaza a fi adoptate in invatamantul superior; pentru fiecare tehnologie se specifica relevanta pentru invatare, predare, creativitate, cu linkuri spre aplicatii si alte resurse:

  • intr-un an: User-Created Content, Social Networking
  • in 2-3 ani: Mobile Phones, Virtual Worlds
  • in 4-5 ani: The New Scholarship and Emerging Forms of Publication, Massively Multiplayer Educational Gaming.

Este interesant a vedea cat de reale s-au dovedit a fi previziunile din rapoartele dintre '04 si '06.

Incepand cu anul trecut, exista posibilitatea de a accesa si interactiona in wiki-ul echipei care a publicat raportul.

Pot fi gasite aici si resursele de plecare ale echipei: RSS-uri, colectii la del.icio.us/tag/hz07.

Printre aplicatiile prezentate la categoria Virtual Worlds se afla Second Life - vezi nota mea despre utilizarea in educatie.

In 16 martie, Daniel Reed va avea o prezentare in Second Life, la slurl-ul NMC Campus Gonick Amphitheater, intitulata "Computing the Future: The 3D Net" - via NMC Campus Observer.

 

Posted by Carmen at 09:33:44 pm into the following categories: Termeni eLearning, Tehnologii Web


Raportul "Open Educational Practices and Resources: OLCOS Roadmap 2012"
02/20/07

OLCOS

OLCOS - Open eLearning Content Observatory Services a publicat raportul "Open Educational Practices and Resources: OLCOS Roadmap 2012".

via Eden, unul dintre parteneri

Raportul este rezultatul unui proiect eLearning Programme si prezinta modul cum resurse open access / open content / open courseware / directoare LOs pot fi folosite in educatie.

Concepte ca tehnologii eLearning2.0, sisteme colaborative, personal learning environments, utilizarea de bloguri, RSS, wiki, podcasturi, sisteme de bookmark colaborativ sunt pe larg prezentate.

Proiectul are si un wiki cu tutoriale - Open Educational Content - gazduit de WikiEducator.

Tehnologiile eLearning2.0 vor fi si tema Conferintei Eden ce va avea loc in Napoli, in iunie - vezi alte Conferinte eLearning.

In prezentarea The political challenge of simplifying and opening up eGovernment, de la Berlin din 1 martie 2007, comisarul european Viviane Reding se refera la eParticipation and the use of web 2.0 technology, amintind de faptul ca Suedia are un birou de reprezentare diplomatica in Second Life, ca web 2.0 vine cu oportunitati pentru dialog, dezbateri, participare publica. Un alt discurs despre web 2.0 a fost in decembrie 2006: The Disruptive Force of Web 2.0: how the new generation will define the future Youth Forum.

Posted by Carmen at 08:55:35 pm into the following categories: Open Source / Content, Termeni eLearning, Bloguri in Educatie, Web2.0


Un chestionar eLearning
01/28/07



O rugaminte pentru cititorii acestui blog, care au experienta in eLearning:

Va rog sa raspundeti chestionarului atasat si sa trimiteti rezultatul la adresa de e-mail a autoarei, ce pregateste o lucrare de doctorat in domeniu.

Multumesc.

Posted by Carmen at 08:52:57 pm into the following categories: Termeni eLearning


Un nou ghid eLearning - Jane Hart
01/21/07

GUIDE TO CHOOSING & USING
FREE E-LEARNING TOOLS

Jane Hart de la e-Learning Centre UK, a publicat un nou ghid - Guide to Chosing & Using Free E-Learning Tools.

Ma bucur ca am putut lucra cu Jane in cateva proiecte.

Vezi si Ghid eLearning publicat de subsemnata si alte carti eLearning.

Posted by Carmen at 08:01:29 pm into the following categories: eLearning in firme, LLL, Open Source / Content, Termeni eLearning, eLearning in scoli/facultati, Medii eLearning


Knowing Knowledge - cartea lui George Siemens
11/10/06

Despre invatare, invatarea continua, invatarea informala, medii de invatare personale, despre invatarea in contextul noilor tehnologii in institutiile de invatamant si in firme in cartea Knowing Knowledge, scrisa de George Siemens.

via elearnspace

Pe care daca nu il stiti inca, trebuie neaparat sa va abonati la blogurile pe care le scrie: elearnspace si connectivism.

Cartea:

Chiar modul in care a fost conceputa si este prezentata cartea ofera un studiu de caz pentru utilizarea tehnologiilor web2.0.

Am avut privilegiul ca George Siemens sa participe la workshopul eLearning Methodologies pe care l-am organizat in 2002 cu Jane Knight.

Vezi alte carti online despre eLearning.

Posted by Carmen at 06:33:18 pm into the following categories: eLearning in firme, LLL, Wiki, Termeni eLearning, Bloguri in Educatie, eLearning in scoli/facultati


eLearning Myths - in viziunea lui Norm Friesen
08/17/06

Pe blogul Ipseity, Norm Friesen anunta un ciclu de insemnari e-Learning Myths, care sa clarifice expresii / truisme / clisee ce apar des in articolele / studiile / discutiile despre eLearning, asa cum ar fi:

Primele doua insemnari sunt despre net generation si Technology drives educational change.

Posted by Carmen at 11:58:24 am into the following categories: Termeni eLearning


A aparut Interdisciplinary Journal of Problem-based Learning
08/05/06

A aparut primul numar al Interdisciplinary Journal of Problem-based Learning - via OLDaily.

Vezi alte Jurnale eLearning

Elementele de baza ale PBL le gasim in articolul Overview of Problem-based Learning: Definitions and Distinctions si modul efectiv in care un facilitator poate aplica aceasta metodologie in cursurile sale in Goals and Strategies of a Problem-based Learning Facilitator.

PBL a fost subiectul unei zi de dezbateri la workshopul online Methodologies in eLearning pe care l-am organizat impreuna cu Jane Knight de la e-Learning Centre UK; subiectul a fost prezentat de Nic Nistor de la Facultatea de Pedagogie si Psihologie - Universitatea Ludwig-Maximilians din Munchen.

Posted by Carmen at 12:34:32 pm into the following categories: Termeni eLearning


Evenimente online la Australian Flexible Learning Framework
44.900.000 referinte pentru eLearning
03/29/06

...sunt returnate de Google; erau 597.000 la 19.04.2003, data cand incepeam primul curs de facilitatori eLearning la Timsoft, in cadrul proiectului Ceduconsult.

Despre termenii e-learning si eLearning in editorialul de la IK.

Ceea ce tocmai am descoperit, este ca eLearningBlog apare pe pozitia 75 ( 115 in 31 martie ) - din 44.900.000 referinte, este o pozitie meritorie.

Posted by Carmen at 11:42:58 pm into the following categories: Termeni eLearning


A aparut Raportul Horizon pe 2006
03/14/06

A fost publicat 2006 Horizon Report ( .pdf ), rezultatul colaborarii dintre New Media Consortium- NMC si EDUCAUSE Learning Initiative - ELI.

via What's New at the e-Learning Centre

Raportul prezinta 6 tehnologii, ce se previzioneaza a fi adoptate:

  • intr-un an: Social Computing, Personal Broadcasting
  • in 2-3 ani: The Phones in their Pockets, Educational Gaming
  • in 4-5 ani: Augmented Reality / Enhanced Visualization, Context-Aware Environments / Devices.

Ceea ce este interesant fata de anii anteriori, este posibilitatea de a accesa si interactiona in wiki-ul echipei care a publicat raportul.

De asemenea, sunt disponibile rapoartele din '04 si '05, deci se poate vedea cat de reale s-au dovedit a fi previziunile.

2005 Horizon Report ( .pdf )

  • intr-un an: Extended Learning, Ubiquitous Wireless
  • in 2-3 ani: Intelligent Searcing, Educational Gaming
  • in 4-5 ani: Social Networks / Knowledge Webs, Context-Aware Computing / Augmented Reality.

2004 Horizon Report ( .pdf )

  • intr-un an: Learning Objects, Scalable Vector Graphics
  • in 2-3 ani: Rapid Prototyping, Multimodal Interface
  • in 4-5 ani: Augmented Reality / Enhanced Visualization, Context-Aware Computing, Knowledge Webs.

Ce spuneti, previziunile par destul de corecte, nu?

Posted by Carmen at 08:21:15 am into the following categories: Termeni eLearning


Predictii 2006: eLearning, tehnologii Web, IT
12/30/05

Un 2006 cu bucurii si impliniri!

La fiecare inceput de an, apar predictii - la Link-ul saptamanii le gasiti pe cele din domeniul eLearning, incepand cu 2002.

Voi actualiza trei liste, referitoare la:

  • eLearning
  • RSS si weblog-uri
  • Tehnologia Informatiei in general.

Predictiile mele:
In 2006, cred ca vor fi consolidate elementele cheie pe care le dadeam pentru eLearning in 2005, aparand si altele noi, marcate cu italic:

Predictii pentru eLearning:

Predictii pentru RSS si weblog-uri:

Predictii pentru ICT:

Completand lista, tocmai aud la un jurnal TV despre previziunea ca acest an sa fim contactati de o civilizatie extraterestra...

Comentarii si liste personale de predictii pe domeniile enuntate din titlu sunt binevenite.

Posted by Carmen at 02:03:02 pm into the following categories: Despre bloguri, Despre RSS, Termeni eLearning


A Holiday Gift from The eLearning Guild
12/21/05

eLearningGuild face un cadou de Sarbatori: cartea digitala 834 Tips for Successful Online Instruction.

via What's New at the e-Learning Centre

Masie Center a publicat in urma cu un an, My Most Memorable Teacher (or Trainer) - Free Digital Book, o colectie a 750 de contributii din toata lumea.

A se vedea alte carti online despre eLearning.

Posted by Carmen at 05:15:12 pm into the following categories: Termeni eLearning, eLearning in scoli/facultati


Personaje virtuale in cursuri online
12/13/05

Personaje animate 3D - virtual/online characters/agents, adaptate materialelor, interactionand audio cu participantii la curs, pot aduce un plus de interactivitate, pot face cursurile online mai interesante.

O alta utilizare este in a acorda asistenta vizitatorilor unui site.

Solutii pentru web-based virtual agent technology sunt propuse de:

Byron Reeves publica in lucrarea "The Benefits of Interactive Online Characters" ( .pdf ) rezultatele unei cercetari de la Center for the Study of Language and Information Stanford University, evidentiind urmatoarele avantaje in utilizarea unui agent virtual:

  1. Characters make explicit the social responses that are inevitable
  2. Interactive characters are perceived as real social actors
  3. Interactivity increases the perceived realism and effectiveness of characters
  4. Interactive characters increase trust in information sources
  5. Characters have personalities that can represent brands
  6. Characters can communicate social roles
  7. Characters can effectively express and regulate emotions
  8. Characters can effectively display important social manners
  9. Characters can make interfaces easier to use
  10. Characters are well liked.

A se vedea si colectia de articole de la American Association for Artificial Intelligence.
Sa incercam sa o actualizam pe Celia, ce aparea intr-o versiune mai veche a Timsoft.

Posted by Carmen at 08:49:21 am into the following categories: Termeni eLearning


Interviu audio cu Jane Knight la Kineo
12/12/05

Va invit sa audiati interviul pe care buna mea prietena, Jane Knight de la e-Learning Centre UK, l-a dat pentru Kineo.

Subiectele abordate:

  • Introduction and Jane's tools of 2005
  • Trends of 2005: Informal, rapid, cheaper
  • Jane's e-learning bugbears: It's not a course!
  • 10 years after: What's still true about e-learning?
  • Informal learning: 80 per cent of the answer
  • Online communities: when and where?
  • Online communities: which tools and with who?
  • Podcasting: Old concept, new ideas
  • Free tools: Ideas and challenges
  • Jane's hopes and tips for 2006

via What's new to e-Learning Centre

A se vedea si Kineo free reports:

Posted by Carmen at 03:58:00 pm into the following categories: eLearning in firme, LLL, Termeni eLearning


Some Resources for the ELF Project
11/28/05

Some Resources proposed for the partners in ELF Project - "E-Learning Facilitators: analyses of their different roles within different methodologies and approaches"; coordinator Universit? degli Studi di Napoli IT:

Facilitators Competencies

Glossary of e-Learning Terms

Courses Evaluation

Posted by Carmen at 08:32:22 am into the following categories: Proiecte la Timsoft, eLearning in firme, LLL, Termeni eLearning, eLearning in scoli/facultati, Notes in English


Demarare proiect ELF la Napoli
11/26/05

-

Posted by Carmen at 08:16:31 am into the following categories: Proiecte la Timsoft, Termeni eLearning


Despre Learning Design
09/11/05

Learning Design - A Handbook on Modelling and Delivering Networked Education and Training, Koper, Rob; Tattersall, Colin (Eds.) - este o carte aparuta in acest an, care prezinta rezultatele grupului Valkenburg, inchegat in 2002.

Learning Design - LD inseamna specificarea formala a scenariilor in procesul de invatare, desfasurat traditional, online sau blended, utilizand IMS LD.

Punctul de plecare in IMS LD a fost EML - Educational Modelling Language, dezvoltat la Open University Olanda.

Printre instrumentele de modelare create se numara:

A se vedea:

LD este un subiect de cercetare pe care l-am abordat, studiul fiind focalizat pe rezolvarea problemelor:

  • specificarea scenariilor pornind de la diagrame de mesaje si generarea automata de modele
  • integrarea ( unui subset ) IMS LD in RSS pentru posibilitatea de sindicare a scenariilor de invatare, folosind mecanismele de sindicare RSS; asa cum RSS-LOM face posibila sindicarea LOs ( vezi alte referinte RSS-LOM la OLDaily ).
Posted by Carmen at 10:55:14 am into the following categories: Termeni eLearning


My Most Memorable Teacher (or Trainer)
07/12/05

Masie Center a publicat My Most Memorable Teacher (or Trainer) - Free Digital Book, o colectie a 750 de contributii din toata lumea.

Acum un an, era publicata colectia 701 e-Learning Tips.

Ce idei interesante ati gasit si ce ati fi propus, daca ati fi raspuns?

Posted by Carmen at 10:58:09 pm into the following categories: Termeni eLearning, eLearning in scoli/facultati


Noi ghiduri la e-Learning Centre UK
04/09/05

Jane Knight de la e-Learning Centre UK, a publicat noi versiuni pentru Guide to e-Learning - informatii pentru cumparare ghiduri:

  • Guide to e-Learning in the Workplace
  • Guide to e-Learning in FE and HE.

Ma bucur ca am putut lucra cu Jane in cateva proiecte.

Posted by Carmen at 07:53:38 pm into the following categories: eLearning in firme, LLL, Termeni eLearning, eLearning in scoli/facultati


Carti eLearning - resurse online
Free Tips & Techniques on E-Learning
03/05/05

Bersin & Associates publica lunar Free Tips & Techniques on E-Learning - via Corporate Training & e-Learning Blog.

Cele mai recente articole:

  • Performance Management and LMS
  • Rapid Instructional Design
  • Selecting an LMS: A Case Study
  • Rapid E-Learning has Arrived - este si subiectul unui survey la eLearningGuild
  • E-Learning in Leadership Training: What Works.
Posted by Carmen at 11:27:16 am into the following categories: Cursuri online, Termeni eLearning


Un nou termen: u-learning
02/15/05

Prin Newsletterul Eden, am primit astazi infomatia despre proiectul Leonardo CHIRON : Referring Ubiquitous Learning.

CHIRON opereaza cu un nou termen:

u-learning - new form of learning, based on integration of broadband web-, digital TV- and mobile technologies for ubiquitous applications. Such activities deal with materialization of personalized life-long learning on demand for all, everywhere and anytime.

Posted by Carmen at 09:58:21 pm into the following categories: Termeni eLearning


Un nou ghid la e-Learning Centre UK
12/18/04

Getting Started with e-Learning in FE & HE - un nou ghid publicat de Jane Knight de la e-Learning Centre UK, dupa Guide to e-learning.

Vezi si Ghid eLearning publicat de subsemnata.

Posted by Carmen at 07:44:24 pm into the following categories: eLearning in firme, LLL, Termeni eLearning, eLearning in scoli/facultati


Interactiuni intr-un curs online
10/10/04

Interactiunea este cea in jurul careia se construieste un curs online.

In SUA articolul de baza care releva acest aspect se considera editorialul "Three Types of Interaction" din American Journal of Distance Education, no.2 1989, al lui Michael G. Moore. Acesta clasifica interactiunile dintr-un mediu virtual de invatare in:

  • Learner-Content Interaction
  • Learner-Instructor Interaction
  • Learner-Learner Interaction.

Celor trei tipuri de interactiuni li se releva importanta, interdependenta, subliniindu-se faptul ca educatia trebuie sa devina centrata pe Participant - Learner-centered .

Interactiunile sunt intalnite si in invatamantul traditional si in cel online. Interactiunea cea mai importanta este cea dintre Participant si Materialul cursului - Learner-Content Interaction. Aceasta solicita participantului concentrarea maxima si procentul de timp cel mai mare in raport cu celelalte.

In general in invatamantul traditional, care uneori inca inseamna doar transmitere de cunostinte, nu si o implicare a studentului in construirea lor, Learner-Instructor Interaction este mai mult o interactiune Group of Learners-Instructor; in invatamantul online interactiunea dintre Facilitator si fiecare Participant devine personalizata, individualizata, Facilitatorul dialogand direct cu fiecare, pe toata durata cursului - clarificari, simplificari, analogii, resurse suplimentare.

Prin intermediul Conferintelor si a proiectelor de grup, interactiunea dintre participanti - Learner-Learner Interaction, alaturi de cea cu Facilitatorul, duce la construirea unei comunitati de invatare. Poate in invatamantul traditional, acest tip de interactiune, cu exceptia proiectelor de grup, ia mai mult o forma spontana.

Articolul "Computer Mediated Interaction in a Distance Education Course" defineste alte doua interactiuni: Teacher-Technology Interaction si Student-Technology Interaction.

De curand au aparut articolele "Getting the Mix Right Again: An Updated and Theoretical Rationale for Interaction" si "e-Learning Interaction Matrix: Essential Elements of a Socially Constructed Learning Environment ".

Posted by Carmen at 05:03:30 pm into the following categories: Cursuri online, Termeni eLearning


701 e-Learning Tips
07/25/04

Masie Center a publicat 701 e-Learning Tips - Free Digital Book, o colectie rezultata in urma apelului pe care il faceau in aprilie 2004.

Intentia initiala era de a face publice 101 idei, cum s-au primit peste 1000, au fost selectate 701, grupate in 14 capitole, plus un bonus al tip-urilor lui Elliot Masie.

O arhiva similara este PDQ - Professional Development QuickTips la techLEARNING.

Ce idei interesante ati gasit si ce ati fi propus, daca ati fi raspuns?

Posted by Carmen at 10:51:09 pm into the following categories: Termeni eLearning, eLearning in scoli/facultati


Weblog e-Learning Centre UK
06/23/04

Jane Knight, de la e-Learning Centre UK, a deschis un Weblog in urma cu cateva zile, comentand noutatile Centrului.

Jane, recunoscuta ca unul dintre expertii in eLearning, tocmai a terminat cu putina vreme in urma un extrem de bine documentat Ghid eLearning.

De-a lungul a trei ani am invatat multe de la Jane. Ma bucur ca impreuna am organizat doua workshop-uri online internationale, la care am avut participanti de pe patru continente:

si sper sa mai gasim timp pentru noi actiuni in viitor.

Posted by Carmen at 07:40:06 pm into the following categories: Cursuri online, Despre bloguri, Termeni eLearning, eLearning in scoli/facultati



Carmen Holotescu
Director Timsoft
Activitati curente
Despre acest blog

marker  Sindicare
marker  Microblog

cirip.ro - microblogging

marker  BlogRoll
  • Colectia de bloguri/RSS romanesti
  • Bloguri educationale romanesti
  • Bloguri business romanesti
  • My favourite eLearning blogs
  • Toate RSS urmarite
  • All RSS I read
  • marker  Blogs Tools
    marker  Powered by