English

RoBloggersSurvey2008

marker  Blog/Categorii
marker  Arhiva
marker  Calendar
  • March 2023
    Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    <<  <   >  >>
        1 2 3 4 5
    6 7 8 9 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30 31    
marker  Cautare
marker  Ultimele comentarii

Rezultate RoBloggersSurvey2007

TPark - sistem de parcare prin mobil

eLiberatica - The Benefits of Open and Free Technologies Conference 2008

Proiectul  Zestre pentru Europa – Capsula Timpului

eLearningBlog este blogul lunii august la jurnalismonline.ro

Castigator la categoria Cel mai informativ blog
marker Pe bloguri despre bloguri

Juriu roblogfest 2008

JobShop Timisoara

eLearningBlog

Despre Resurse educationale deschise - si nu numai - in Programul de guvernare 2013-16
12/21/12
Cu o agenda europeana, cel putin in sectoarele Comunicatii si Educatie, pe care le-am parcurs, in premiera programul guvernului roman vorbeste despre:

a) la sectiunea Comunicatii:
  • Resurse Educationale Deschise si Web2.0 (urmare a proiectului Knowledge Economy): "Susținerea, în colaborare cu Ministerul Educației, a metodelor inovative de integrare a resurselor educaționale de tip web 2.0 și a resurselor educaționale deschise în procesul de învățare" (va trebui sa actualizez raportul ce tocmai l-am finalizat referitor la Educatie, eLearning, OER in Romania - http://poerup.referata.com/wiki/Romania)
  • Cloud Computing
  • Media Sociale
  • Aplicarea initiativei europene Open Data: "împuternicind cetățenii să identifice, să descarce și să utilizeze seturi de date publice generate sau deținute de către administrația publică"
  • Sisteme colaborative online
  • Formarea de competenţe digitale de bază pentru cetăţenii României
  • Open Government Partnership.
b) la sectiunea Educatie:
  • Formarea continuă a cadrelor didactice va fi centrată pe:
• învăţământ digitalizat (? digital)
  • Informatizarea şi asigurarea accesului la internet rapid în toate unităţile şi instituţiile de învăţământ prin:
• Creare de noi oportunităţi de învăţare cu mijloace informatice, sisteme
multimedia, softuri educaţionale şi reţele de date;
• Multiplicarea canalelor de comunicare şi a noi forme de socializare;

Sa vedem ...

Posted by Carmen at 12:53:01 am into the following categories: Open Source / Content, eLearning in scoli/facultati, Web2.0


Ca profesori si parinti, cat de bine intelegem cum invata elevii / studentii / copiii nostri?
03/23/08
Posted by Carmen at 12:18:26 pm into the following categories: eLearning in scoli/facultati


Articol despre microblogging in educatie
03/16/08

Tocmai am finalizat articolul de mai jos, despre microblogging si utilizari in educatie, scris impreuna cu Gabriela Grosseck, pentru Conferinta ELSE.

Read this doc on Scribd: Can we use Twitter for educational activities?

Prezentarea mai jos, dar si in varianta audio a Gabrielei:

Posted by Carmen at 07:56:33 am into the following categories: eLearning in scoli/facultati, Web2.0, Microblogging


Despre online tutoring in Capital
03/13/08

flickr/photos/tags/computers

In noul numar Capital apare articolul Copiii americani isi fac temele in Asia, semnat de Daniel Catana, despre piata mondiala de online tutoring

Sunt date ca exemplu site-urile TutorVista si MathGuru. Redactorul a obtinut informatii interesante de la proprietarul indian al TutorVista, care spune ca a investit 18 milioane de dolari pentru construirea platformei, dezvoltarea cursurilor si marketing.

Apar citate si cateva dintre aprecierile facute de mine referitor la aceasta categorie de aplicatii de eLearning; am avansat o cifra mult mai mica, necesara la startul unei afaceri de acest gen, pe piata locala.

Ce ar insemna online tutoring? Aplicatii care sa ofere pregatire in diferite domenii si la diferite nivele corespunzatoare invatamantului formal, plecand de la materiale compatibile cu un curriculum existent.

Echivalentul in limba romana ar fi meditatii online.

In general aplicatiile multiple existente din aceasta categorie presupun comunicarea intre un participant si un tutore, ce poate fi sincrona ( chat, IM, telefon, audio, video ) sau asincrona ( forum de discutii ), pentru lamurirea aspectelor referitoare la materiale disponibile online; uneori este posibila (auto)testarea, rezultatele obtinute aici putand fi discutate cu tutorele; in functie de scorul obtinut la teste sa se indice autome sau de catre tutore ce materiale, exercitii sa fie urmate.

Posted by Carmen at 01:38:46 am into the following categories: Termeni eLearning, eLearning in scoli/facultati


La Cultura.NET despre eLearning
02/29/08

eLearning-ul este subiectul pregatit de Catalin Sturza, pentru Cultura.Net, ce se transmite de la orele 11.30, la Radio Romania Cultural.

Voi avea si eu o interventie.

Posted by Carmen at 09:12:56 am into the following categories: eLearning in firme, LLL, eLearning in scoli/facultati


UNESCO - Standardele Competentelor TIC pentru profesori
02/03/08

Intre 7-9 ianuarie, a avut loc la Londra, conferinta Moving Young Minds, la care au participat ministrii ai educatiei si reprezentati din educatie si industrie din 100 de tari. S-au dezbatut subiectele lgate de scoala secolului 21, utilizarea inovativa a TIC in educatie.

De neinteles lipsa de informatii publice pe site-ul unei conferinte la care s-a discutat despre acces la educatie, colaborare, comunicare, resurse educationale deschise.

A participat si ministrul Cristian Adomnitei, care a prezentat experienta romaneasca in utilizatea TIC in educatie si programul SEI - conform comunicat pe edu.ro.

De remarcat ca in cadrul Conferintei s-au lansat ICT Competency Standards for Teachers - Standardele de competente TIC pentru profesori, elaborate in cadrul unui proiect demarat in 2006 de UNESCO, in parteneriat cu Cisco, Intel, Microsoft, International Society for Technology in Education - ISTE si Virginia Tech.

Standardele cuprind trei documente, ce pot fi descarcate de pe site-ul UNESCO, sectiunea ICT Competency Standards for Teachers:

  • Policy Framework
  • Competency Standards Modules' Structure
  • Implementation Guidelines.

Scopurile standardelor sunt:

  • de a se constitui intr-un ghid comun pentru ofertantii de programe de training pentru profesori 
  • de a oferi un set de baza de competente pentru profesori, care sa le permita integrarea TIC in procesul de educatie
  • armonizarea viziunilor si vocabularului privind TIC in pregatirea profesorilor.

Astept cu interes faza urmatoare a proiectului, anuntata deja, in care UNESCO va oferi posibilitatea de acreditare a programelor de training compatibile cu standardele.

Ar fi o sansa de a acredita cursul online despre Tehnologii Web2.0 in educatie, oferit de Timsoft.

Update: in iulie au fost publicate in limba romana.

Posted by Carmen at 08:47:16 pm into the following categories: eLearning in scoli/facultati


Articol despre piata romaneasca de eLearning in DailyBusiness
01/21/08

DailyBusiness

DailyBusiness publica astazi articolul Piata locala de aplicatii eLearning creste spre 5 milioane de euro ( linkurile nu apar in articol ):

"Avand in vedere estimarile facute pentru DailyBusiness de principalele firme furnizoare de solutii de eLearning pe piata din Romania, cresterea medie a pietei pentru 2008 va fi de 20%.

Pe piata exista jucatori cum ar fi Siveco Romania care ofera solutia de eLearning AeLSoftwin cu divizia IntuitextTimsoft Timisoara si InsideMedia cu portalul Academiaonline."

Posted by Carmen at 01:23:17 pm into the following categories: Proiecte la Timsoft, eLearning in firme, LLL, eLearning in scoli/facultati


Articol despre eLearning in eFinance
01/18/08

Dan Cristian Barboi semneaza articolul eLearning - Educatie pe biti. Computerul aduce scoala mai aproape, in numarul decembrie-ianuarie al revistei eFinance.

Sunt mentionate opinii din cadrul firmelor Timsoft, Siveco si Softwin.

eFinance

Mai jos am trecut raspunsurile la intrebarile ce le-am primit de la autor la inceputul lui decembrie:

1. Descrieti-ne, in cateva cuvinte, portofoliul de aplicatii si solutii Timsoft in domeniul eLearning, mentionand cui i se adreseaza ele ( scoli, universitati, companii )?

Firma Timsoft SRL din Timisoara este o firma de software, training si consultanta, ce activeaza de 6 ani in domeniul eLearning.

Timsoft a dezvoltat medii de invatamant online si platforme de colaborare online, sisteme online pentru trainingul angajatilor - vezi Servicii.

Ofera cursuri online pentru universitati - Universitatea Politehnica Timisoara, Universitatea Ion Slavici Timisoara, Universitatea Vasile Goldis Arad, Universitatea Bucuresti – Credis, firme - Alcatel, Siemens, persoane individuale.

Cursurile sunt din domeniile programare, sisteme de operare, web design, tehnologii Web2.0, consiliere in cariera, management / marketing, training de eTraineri.

Timsoft participa la proiecte de eLearning europene.

Firma a derulat de-a lungul anilor workshopuri online, unele internationale, pe teme eLearning - workshop1workshop2, a gazduit comunitatea eLearning.

Site-ul firmei este in acelasi timp un portal de eLearning si blogging: eJurnal, Resurse, Colectia de bloguri / RSS romanesti, coaguland in jurul eLearningBlog o comunitate a celor interesati de aceste domenii.

2. Prezentati-ne cateva povesti de succes in acest domeniu, cu contributia Timsoft.

Credem ca fiecare curs, proiect in care ne implicam este o poveste de succes.

In toate cursurile online pe care le derulam pe platforma eLearnTS proprie, acesta este deschisa spre tehnologii Web2.0, integrand blogurile facilitatorului si participantilor, resurse educationale deschise, colectii de resurse construite de participanti folosind sisteme de bookmark colaborativ.

Participantii sunt incurajati sa isi dezvolte o platforma proprie de invatare apeland la Web2.0, pe care sa o utilizeze pentru invatarea continua, pentru crearea unui portofoliu al activitatii, pentru colaborare cu practicieni din acelasi domeniu.

Timsoft s-a clasat la Premii TIC, categoria Proiectul cu cel mai bun continut educational:

    - in 2003 - in primii 10, cu proiectul Ceduconsult de consiliere scolara si profesionala
    - in 2004 - in primii 3, cu proiectul eLearning pentru Manageri.

In luna octombrie am incheiat patru proiecte europene Leonardo si Grundtvig, derulate pe parcursul a doi sau trei ani, toate cu rezultate deosebite.

Ma voi referi doar la OBELFA – Open Blended eLearning For Adults, in care alaturi de parteneri din alte sapte tari europene am dezvoltat cursuri si o metodologie specifica. 

Cursurile derulate de noi, legate de pregatirea eTrainerilor, Legislatia Internetului, Tehnologii Web2.0 in educatie, s-au bucurat de participanti activi si interesati din intreaga tara.

Avem o colaborare de durata cu cateva universitati in care cursurile online derulate sunt apreciate de studenti, in cadrul fiecaruia creindu-se o adevarata comunitate de invatare.

Pe o platforma dezvoltata de Timsoft, o importanta firma de asigurari si-a pregatit online peste 6 mii de colaboratori, care au incheiat asigurari de pensii private in toate judetele tarii.

3. Pe ansamblu, cat de dezvoltat este sectorul eLearning in tara noastra si ce masuri ar trebui luate pentru a creste accesibilitatea sa in randul populatiei si mediului corporatist?

Definitia agreata de CE pentru eLearning este:
„The use of new multimedia technologies and the Internet to improve the quality of learning by facilitating access to resources and services as well as remote exchanges and collaboration.”

eLearning este unul dintre elementele cheie ale programului CE i2010 si ale programului componenta Education and Training, adoptat de toate statele membre; programul Education and Training este implementat printr-o metoda deschisa de coordonare: statele membre sunt responsabile pentru organizarea sistemului de educatie formala si continua, fiind sprijinite pentru realizarea unui schimb de experienta in construirea politicilor, pentru realizarea unor indicatori comuni.

Programul Education and Training militeaza pentru dezvoltarea competentelor necesare intr-o societate bazata pe cunoastere: nu doar competente digitale, ci si creativitate, lucru in echipa, competente pentru rezolvarea problemelor practice. Este necesar un mediu educational deschis, flexibil, de calitate, accesibil tuturor.

Majoritatea statelor membre si a ministerelor educatiei incurajeaza si recomanda utilizarea resurselor educationale deschise, a sistemelor open-source, a noilor tehnologii colaborative Web2.0.

Pe site-urile MCTI, MEC, CNFPA nu prea veti regasi acesti termeni. Sper ca propunerile legate de TIC in invatamantul preuniversitar, propuse discutiei si care cuprind si aceste aspecte sa fie aprobate.

In Romania, majoritatea universitatilor, multe scoli si firme de IT, training, fundatii au participat si participa la proiecte europene de eLearning. Deci exista competente si produse dezvoltate prin aceste programe. Din pacate, multe proiecte nu mai continua dupa ce programul de finantare se incheie.

Exista de asemenea initiative sustinute guvernamental sau de administratia locala sau proiecte individuale ale universitatilor si firmelor.

Cele mai importante proiecte de eLearning romanesti pot fi regasite la Resurse Timsoft, sectiunea eLearning in Romania.

Cursurile online raman la noi insa mai multa o forma neformala de educatie.

MEC permite acreditarea cursurilor online, existand „Standardele privind utilizarea platformelor de invatamant electronic ( e-Learning ) in invatamantul la distanta”.

In ce priveste cursurile online dezvoltate de firme, acestea  nu pot fi acreditate prin Metodologia de autorizare a furnizorilor de formare profesionala a adultilor a CNFPA: "Furnizorii de formare care organizeaza programe de formare profesionala neconventionale, cum sunt invatamantul deschis la distanta, prin corespondenta, e-learning, etc, nu se supun reglementarilor de autorizare cuprinse in prezenta Metodologie."

Este deci necesara o aliniere a metodologiilor de acreditare la standardele europene, incurajarea acestor programe, a instruirii de facilitatori eLearning.

Posted by Carmen at 10:48:48 pm into the following categories: Proiecte la Timsoft, eLearning in firme, LLL, eLearning in scoli/facultati


6 ani de colaborare la UMUC
12/12/07

Au trecut 6 ani de cand sunt facilitator online la University of Maryland University College.

S-au strans multe cursuri, in medie cate doua in fiecare din cele trei term-uri anuale, am lucrat cu sute de studenti americani, apartinand multor culturi, cu pregatire si profesii diferite, localizati pe continente diferite ( pe uscat, dar si pe oceane - unii, in armata fiind, de acolo isi trimit temele ), am dobandit o experienta valoroasa facilitand aceste cursuri, putand vedea din interior cum sunt organizate universitatile virtuale americane, care sunt facilitatile platformelor utilizate, cum se evalueaza calitatea cursurilor, participand la multe workshop-uri online organizate pentru staff, avand un schimb de experienta cu alti facilitatori.

Trebuie sa recunosc ca parcursul meu profesional ar fi fost probabil putin diferit daca nu aveam sansa de a participa la seminarul in urma caruia am primit certificarea de facilitator online la UMUC, in 2001. La seminarul online au luat parte 25-30 de cadre didactice din universitati romanesti, in timp cam 8 ramanand colaboratori. Pentru organizarea seminarului trebuie sa-i multumim Ambasadorului Jim Rosapepe, care a propus rectorului UMUC sa lucreze si cu profesori din Romania.

Puteti accesa cu un cont de guest platforma Webtycho utilizata la UMUC.

Si nu pot decat sa ma bucure mesaje de genul celui de mai jos, primit de la un student care a participat la cursul de Java:

Hi Carmen,

I have already taken my final and I just wanted to take an opportunity to say thank you.

I honestly am not fond of online classes, but non-the-less they facilitate being able to go back to school. That being said, this has been the most enjoyable online class I have had. You were in tune with the class students and provided the assistance and direction we needed.

To be honest, in the world of online classes, that is rare...

Thanks Again!

Best Regards,
Mark

Posted by Carmen at 08:30:02 pm into the following categories: Cursuri online, eLearning in scoli/facultati


Blogul Conferintei Eminent 2007 organizata de EUN
12/09/07

eminent

Prezentarile de la Conferinta Eminent 2007 - Experts' Meeting in Education Networking - organizata de EUN la Bruxelles in 6 si 7 decembrie, pot fi urmarite pe blog.

Interesante prezentarile legate de impactul TIC in educatie, scenarii de politici educationale.

Resurse legate de conferinta se gasesc la del.icio.us/tag/eminent2007.

Posted by Carmen at 11:14:04 pm into the following categories: eLearning in scoli/facultati


Ce ai invatat despre a invata in 2007? - via LCB
12/07/07

De ani de zile o resursa valoroasa de eLearning pe care o urmaresc este Learning Circuits, site lansat in 2000 de ASTD - American Society for Training & Development. 

Daca il vizitati, nu uitati sa treceti si pe tryit, o sectiune cu diferite tool-uri ce pot fi testate. Recent a aparut aici Second Life Teamwork Assessment Tool.

Observ ca prima mentiune ce am facut-o pe Timsoft referitoare la Learning Circuits este din 2002, la Linkul saptamanii

Incepand cu decembrie 2001 si pana la inceputul lui 2005, cand am inceput gazduirea eLearninBlog pe Timsoft, am comentat in fiecare saptamana cate o resursa de eLearning la Linkul saptamanii, o colectie de resurse ce arata cresterea in timp a acestui domeniu. Desigur eLearninBlog a preluat ulterior si sarcina de a consemna resurse eLearning. 

Pe blogul Leaning Circuits Blog - LCB, in fiecare luna se propune cititorilor o tema care sa fie comentata de fiecare pe blogul sau, iar din analize s-a construit LCB Discussion Wiki.

LCB

Luna aceasta tema este What did you learn about learning in 2007?, la care voi incerca si eu sa raspund intr-o insemnare. Cum putem invata continuu, cum ne putem perfectiona, cum influenteaza Web2.0 invatarea, cum invatam impreuna cu ceilalti?

Va invit si pe voi sa scrieti pe tema aceasta in blogul vostru - lasati un comentariu si aici.

Posted by Carmen at 12:58:43 pm into the following categories: eLearning in firme, LLL, eLearning in scoli/facultati


MIT OCW a lansat sectiunea pentru liceu
12/05/07

MIT OpenCourseWare, proiectul lansat in urma cu cinci ani, initiind miscarea Open Educational Resources, are o sectiune pentru elevi de liceu si profesorii lor - Highlights for High School.

S-a considerat necesara o astfel de sectiune cu materiale adaptate nivelului liceului, intrucat lunar 5000 de elevi si 10000 de profesori acceseaza MIT OpenCourseWare - vezi articol MIT Extends OpenCourseWare to High Schools in Campus Technology.

Highlights for High School cuprinde materiale pentru fizica, biologie, matematica, insumand:

  • 15000 note de curs
  • 2600  de clipuri audio, video, animatii
  • 9000 de teme
  • 900 de teste.

Sectiunea prezinta si cursuri dezvoltate de studentii de la MIT pentru predarea in liceu.

Posted by Carmen at 01:04:30 pm into the following categories: Open Source / Content, eLearning in scoli/facultati


Doua concursuri pentru elevi
11/28/07
50 years

La 50 Years together in Diversity, organizat de European Schoolnet si Museum of Europe, se primesc proiecte legate de valorile culturale ale Europei, istoria si unitatea in diversitate ale EU.

Pot participa elevi intre 14 si 20 de ani, in echipe de 10-20, coordonati de 2 profesori, care sa trimita un eseu si o prezentare multimedia, pana la 31 decembrie.

Va fi cate o echipa castigatoare din fiecare tara, care va face o vizita la Bruxelles.

Ca intotdeauna la programele organizate de European Schoolnet, scolile de la noi sunt active - vezi galeria de proiecte trimise.

Google OS

Urmand succesului Google Summer of Code, Google lanseaza The Google Highly Open Participation Contest, un concurs de dezvoltare de software open-source, la care pot participa elevi mai mari de 13 ani.

Intre 27 noiembrie si 3 februarie anul viitor, echipele pot alege proiecte pe care sa le dezvolte din lista celor propuse de Google impreuna cu organizatiile partenere: Apache Software Foundation, Drupal, GNOME, Joomla!, MoinMoin, Mono Project, Moodle, Plone, Python, SilverStripe.

Pentru fiecare 3 taskuri incheiate se primesc 100 USD, dar nu mai mult de 500. Marele premiu este o excursie la sediul Google - vezi regulament.

Posted by Carmen at 12:35:58 pm into the following categories: Open Source / Content, eLearning in scoli/facultati


Studentii mei si cartile - exercitiu colaborativ cu bloguri
11/16/07

O nota despre studentii mei de la Calculatoare, UP Timisoara, de la cursul de Tehnologii Internet, de care sunt foarte mandra, cu care colaborez si comunic foarte bine, fiecare contribuind la dezvoltarea unei comunitati de invatare. 

Pe langa orele f2f de curs si laborator, cursul se deruleaza si pe platforma eLearnTS, in care sunt publicate materialele, se poarta discutii, se deruleaza exercitii colaborative, proiecte de grup; vom avea si un modul in Second Life cu un invitat special.

eLearnTS

alte insemnari despre cursul Tehnologii Internet

Ideea exercitiului colaborativ legat de bloguri, propus acum o saptamana, mi-a dat-o blogul Cartea din geanta, la care oricine vrea sa contribuie, trimite un mesaj cu titluri de carti pe care le-a vazut citite in jur, pe strada, in metro, tramvai, in parc sau ... pe ascuns in sala de curs :-)

Le-am spus studentilor ca pot descoperi si alte bloguri interesante despre carti, scrise de scriitori sau pasionati ai cartilor, pornind de la Bookblog, Terorism de cititoare, mai nou 100 de carti sau categoria bloguri cultura de la Colectie ( va trebui sa mai rafinez categoria respectiva ).

Fiecare urmeaza sa scrie o insemnare despre cartea pe care o citeste acum, in blogul pe care il are in spatiul de curs, insemnarile publice fiind vizibile din exterior.

Un exercitiu simplu, care le da prilejul:

  • sa scrie si sa monitorizeze bloguri, 
  • sa lucreze cu tag-uri Tehnorati (  ), 
  • cu sisteme care trimit ping spre directoarele specifice RSS ( pingomatic )
  • sa urmareasca indexarea realizata de Technorati prin RSS-ul de cautare al paginii
  • sa identifice modalitati de agregare a RSS-urilor in pagini web / bloguri ( grazr)
  • sa comunice si sa se cunoasca mai bine.

Insemnarile scrise pana acum, indexate la Technorati.com/tag/cecitescazi:

  1. Alina
  2. Irina
  3. Florina
  4. Sebi
  5. George
  6. Calin
  7. Livia
  8. Adina
  9. Nadia
  10. Ciprian
  11. Adriana
  12. Daniela
  13. Bogdan
  14. Cosmin
  15. Andreea
  16. Ana-Florina
  17. Susana
  18. Cristina
  19. Dana
  20. Daniel
  21. Valentina
  22. Adina
  23. Oana
  24. Mihai
  25. Tiberiu

Completeaza si tu chestionarul! Sper sa raspunda cat mai multi si la chestionarul lansat de Bookblog - vezi rezultatele.

Si poate le scriem, cand se mai strang insemnari despre carti, celor de la Cartea din geanta - a aparut o insemnare in 23 noiembrie, multumiri; ar putea propune bloggerilor sa colaboreze prin note cu tag-ul Technorati carteadingeanta.

Posted by Carmen at 01:26:29 pm into the following categories: Tehnologii Web, eLearning in scoli/facultati, Blogosfera romaneasca


Romania a devenit partener eTwinning
10/10/07

De la 1 octombrie Romania este partener eTwinning, lansat in 2004, iar National Support Service este ISE.

In doar 10 zile aproape 300 de scoli romanesti s-au inregistrat pentru a intra in proiecte cu alte scoli europene.

Exista un site dedicat eTwinning.ro.

Succes!

Sper ca MECT sa devina partener EUN.
Vezi alte insemnari despre eTwinning.

Posted by Carmen at 11:13:45 am into the following categories: eLearning in scoli/facultati


eLearning in Romania: the State of the Art - articol la elearningpapers.eu
09/30/07

La elearningpapers.eu, Olimpius Istrate publica articolul eLearning in Romania: the State of the Art.

Timsoft nu se ridica la nivelul celor mentionati in articol.

Posted by Carmen at 11:41:31 pm into the following categories: eLearning in scoli/facultati


My proposals for ICT in Education in Knowledge Economy Project
08/17/07

-- see note --

ICT infrastructure

The number of computers, especially in the rural areas, should be increased at least at the value of the EU indicator of number of computers connected per 100 pupils: 11.3.

More computers should be located in classrooms, in libraries, in teachers rooms. 61% of EU25 schools provide computers in classrooms.

Investigate the possibility to provide to schools presentation toolkits consisting of ( wireless ) computer / laptop, projector and interactive whiteboard for be used in the classrooms.

The provision of other ICT equipments could be taken into account: whiteboards, laptops, printers, projectors, PDAs, scanners, digital video cameras.

Broadband access for schools should be provided - now 44% of Romanian schools are connected, while 67% in EU25.

Assure ICT support and maintenance: extend the possibility that schools sign contracts for ICT support or maintenance with professional ICT service providers.

Create a website for ICT support ( on MERY or MCTI websites ):

  • with tutorials,

  • FAQ ( both could be organized as wiki ),

  • live chat,

  • discussions forums,

  • online courses for administrators, technical staff, teachers who want to improve their knowledge,

  • presentation of free and open source solutions,

  • download area,

  • blogs of practitioners,

  • RSS feeds.

A methodology and a specific online integrated system are needed to the ongoing monito-ring and evaluation quantitative and qualitative of ICT use and impact in education ( ARACIP makes no references to the ICT evaluation and doesn't have an online system for evaluation ).

  • Such a methodology is needed to inform decision makers on whether to expand or modify a particular policy or programme and develop future actions.

  • The online system could offer the possibility to schools to evaluate the grade in which ICT is used and to suggest future steps.

  • The system to implement the European indicators and benchmarks [10], Romania has to report in EU and international programmes.

Open Source Software

Some specific actions related to open source software could be:
  • implement pilot programmes in schools to evaluate the using of OS

  • encourage the use of open source software in schools and in educational institutions for operating systems, applications, for virtual learning environments and content management systems, for open educational content development

  • the training programmes for teachers and administrators to contain open source solutions presentations and applications, not only proprietary solutions

  • teach pupils and students skills, not specific applications; the ICT and Technological Education manuals to present both proprietary and OS solutions

  • implement a dedicated website ( or an area on the Ministry's website ) which provides technical support, download area, best cases sharing, online communities for actors from education systems and other practitioners

  • organize ( be partner ) round tables, conferences related to open source software

  • equip schools with DVDs containing OS software and guides

  • partnership with organizations which activate in OS, with user groups.

Educational Content - OER, proprietary solutions, transparency, quality criteria

  • The educational content which already exists, mainly in AeL, should be used more intensive by teachers and students: connections with curricula, the skills they develop should be more clear; encourage and support the sharing of best practices - could be published on the MERY website, and aggregated from other sites, blogs of educators.

  • Partnership with European Schoolnet and eTwinning Schools and participation in projects related to OER, presented above. Schools to be informed and stimulated to participate. It seems that in the autumn Romania will be a partner in the eTwinning programme, with ISE as the national coordinator ( update: in October 1st, Romania has become partner ). Also the possible partnership with Romania appears in European Schoolnet - Work Programme 2007 [20].

  • Create a repository with the educational projects in which Romanian schools and educational organizations have participated, such as Leonardo, Socrates, eContent programmes: trained human resources, gained experience and skills, produced materials could be used, projects could be continued or new ones could be started.

  • Partnership with publishers, broadcasters, libraries, cultural institutions to provide access to their own resources.

  • Implement an online system for collaborative production of open educational resources by teachers and students, based on Web2.0 collaborative technologies. OER can make a valuable contribution to a diversified supply of learning resources, supporting methodological diversity, and promoting the individualization of the learning process:

  • content organized by tags, specifying target groups, disciplines, skills, types of activities in which to be used; define quality criteria; possibility for peer review, user comments and ratings, best practices sharing. It is not necessary that the resource to be created and uploaded on this platform, but it is possible that a link to a resource elsewhere created by user is shared, and then validated with the other users

  • collaborative tools to create materials; templates could be provided

  • community - users profiles could include interests, name, location, skills, inte-rests specified and searched by tags; users to be able to work together for produ-cing educational materials, communicating in discussions forums, and using the collaborative tools; support also for blogs, wikis, RSS feeds

  • training - self-paced tutorials, but also online courses could be organized for teachers and students on this platform.

  • In general, the teachers training programmes should contain topics related to OER, new licenses and tools to create educational materials in a collaborative manner.

  • Encourage a competitive market for educational resources production, guarantee transparency of supply and equal opportunities to market actors.

Define a set of quality criteria:

  • pedagogic principles:effective learning and teaching, the focus from presenting content to engaging learners in productive learning activities. assessment, improve practical and cognitive skills

  • design principles: resource design, accessibility, interoperability.

An online system to evaluate the educational software with a database of suppliers could be implemented.

  • A central portal can be created to provide the connections with all the categories of resources above.

Collaboration and Sharing - Web2.0 technologies

  • Inform, train, and encourage the teachers and pupils to use Web2.0 technologies: RSS, blogs, podcasts, wikis, collaborative bookmark systems, social networks.

  • Topics such as online plagiarism, new licenses, online security should be discussed with pupils.

  • The educational websites should offer information related to these issues.

  • Provide RSS feeds for all the educational sites developed, for better monitoring by possible users.

  • Promote blogs written by innovators in education.

  • Offer hosting service for educational blogs and wikis, using open source solutions.

  • Encourage and support schools and other educational institutions to use virtual environments for learning and collaboration based on these solutions.

Personalisation of Learning - Virtual Learning Environments, eAssessment, ePortfolios

Start with a pilot program to investigate the impact on education of a 21th century open school, having an integrated online platform, based on open source solutions and open source resources and practices:

  • spaces for communities of learning and interest dynamically created

  • traditional courses supported by a virtual environment with online resources and discussions, being accessible from anywhere, anytime, from home too, open also to parents to monitor their children's progress

  • online tool to assess pupils knowledge and skills, and to provide online guidance and materials for development

  • support for pupils ePorfolios which will be ongoing developed during their lifelong learning; learners set up and develop their own ePortfolio for documenting and reflecting on the progress and results of their study work

  • school online resources accessible to the community

  • online projects collaboratively developed with other schools

  • blogs, wikis to share experience.

Teachers Training - flexibility, online courses, new technologies

  • The standard for ICT skills for teachers to take into account the new skills recommended by EC, required to collaborate, to share practice, to use the new technologies, to moderate online environments.

  • Encourage a competitive market for training programmes, guarantee transparency of supply and equal opportunities to market actors.

  • During the training programmes, teachers should be able to know and practice new collaborative and communication technologies.

  • The training programmes for teachers to contain open source solutions presentations and applications, not only proprietary solutions; also OER, new licenses, tools to collaboratively create educational materials.

  • The possibility to acreditate online courses would assure flexible in-service training, assuring the tailoring to the specific needs, and would give examples of good practices

  • Competences developed via formal, informal and non-formal to be recognized, as recommended by EC.

  • Implement an online system to assess teachers ICT competencies and to offer guidance for future development.

  • Peer mentoring and collaboration in online communities - with online tutorials and guides, case studies, discussions - assure experience sharing, learning from the others experience.

  • Encourage the use of blogs, wikis to share experience and to continuously learning.

  • Train e-trainers, use the experience of organizations which activate in this domain, in Leonardo, Socrates, and Grundtvig programmes too.

Posted by Carmen at 08:59:39 pm into the following categories: Cursuri online, Bloguri in Educatie, eLearning in scoli/facultati, Notes in English


Clip despre Creative Commons tradus in limba romana
06/09/07

La Creative Commons exista o pagina cu clipuri explicative, prezentand conceptele acestei licente.

Primul dintre clipuri l-am incarcat acum o saptama la dotSUB, pentru a-i scrie transcriptul si apoi traducerea.

Surpriza a fost ca a doua zi, clipul era sters, dar reincarcat de altcineva si transcriptul terminat.

Ce se intamplase? - lamurirea am primit-o dupa ce am scris administratorului dotSUB: cei de la CC Japonia au dorit sa faca si ei traducere si clipul a ramas intr-o singura copie.

Transcriptul existand, a fost mult mai simplu sa-l traducem impreuna cu profesorii participanti in programul pilot derulat online la ecomunitate.ro/moodle, in cadrul proiectului Economia bazata pe cunoastere - vezi tehnologiile colaborative pe care le discutam.

Profesorii fac parte din 17 scoli pilot, din localitati echipate in prima faza a proiectului Economia bazata pe cunoastere.

A fost unul dintre exercitiile de grup, de data aceasta utilizand un document colaborativ Zoho Writer.

Le multumesc si iata clipul mai jos:

Clipul se afla la adresa dotsub.com/films/wannawork_1

Recent a aparut licenta CC pentru Romania, unul dintre initiatori fiind Bogdan Manolea, presedintele Asociatiei pentru Tehnologie si Internet.

Intelegerea licentelor CC este foarte importanta pentru toti factorii din sistemul educational, resursele fiind extrem de valoroase pentru informare / invatare, pentru crearea de continut educational de catre profesori, elevi, studenti.

Posted by Carmen at 07:59:31 pm into the following categories: Open Source / Content, eLearning in scoli/facultati


Cartea Instruirea asistata de calculator
05/29/07

IAC

A aparut la Polirom cartea Profesorul Adrian Adascalitei din Iasi: Instruire asistata de calculator.

Urmaresc de la inceputul anilor 2000 cu mult interesc activitatea autorului, unul dintre cei mai activi in zona eLearning din tara. 

Cuprinsul cartii:
IAC, e-learning si tehnologia de instruire • Teoriile fundamentale ale proiectarii instruirii • Clasificarea programelor de instruire asistata de calculator • Scenarii de desfasurare a instruirii asistate de calculator • Rolul si functiile indrumatorului in IAC • Realizarea materialelor de studiu pentru IAC • Metodologia de concepere, proiectare si realizare a programelor de instruire asistata de calculator • Interactiuni. Comunicatii mediate de calculator si navigabilitate • Modelul unui centru de invatamint IAC (online, e-learning) • Elemente de proiectare si standardizare a resurselor pentru e-learning

Descriere:
Instruirea asistata de calculator (IAC) este o metoda didactica ce valorifica principiile de modelare si analiza cibernetica a activitatii de instruire in contextul noilor tehnologii informatice si de comunicatii. Sinteza dintre resursele pedagogice ale instruirii programate si disponibilitatile tehnologice ale calculatorului (sistem de procesare a informatiei) confera acestei metode de invatamint importante calitati privind: informatizarea activitatii de predare – invatare – evaluare; imbunatatirea instruirii prin intermediul unor actiuni de gestionare – documentare – interogare si simularea automatizata interactiva a cunostintelor si capacitatilor angajate in procesul de invatamint, conform documentelor oficiale de planificare a educatiei.

Felicitari Profesorului Adrian Adascaliei!

Posted by Carmen at 04:50:51 pm into the following categories: Cursuri online, eLearning in scoli/facultati


Prezentare despre facilitarea cursurilor online
04/27/07

O prezentare reusita - integrand text, audio, video - pentru facilitatori de cursuri online, despre:

  • copyright si proprietate intelectuala
  • facilitare, pedagogie, standarde
  • rolul facilitatorului
  • evaluare si testare in medii online.

O prezentare pe aceeasi tema este Starting to teach online a lui George Siemens.

Posted by Carmen at 09:37:23 pm into the following categories: Cursuri online, eLearning in firme, LLL, eLearning in scoli/facultati


Instrumente pentru profesori - program pilot in cadrul proiectului "Economia bazata pe cunoastere"
04/11/07

Am scris despre proiectul "Economia bazata pe cunoastere - Dezvoltarea de politici educationale legate de integrarea TIC in invatamantul preuniversitar din Romania", coordonat de Finnish Consulting Group si la care particip ca si consultant.

Impreuna cu Seppo Tella, profesor la University of Helsinki, ma ocup de derularea unui program pilot in 17 scoli din zone rurale si elaborarea unor recomandari legate de utilizarea ICT in invatamantul preuniversitar.

Pe o platforma Moodle discutam si avem activitati legate de resurse educationale deschise, tehnologii colaborative Web2.0, sisteme open-source:

  • Introducere: Ce inseamna resurse educationale deschise
  • Modul1. Ce inseamna Web 2.0. Implicatii in educatie
  • Modul2. Despre RSS. Definitie, istoric, editare, abonare
  • Modul3. Despre RSS. Directoare, cautari, aplicatii
  • Modul4. Sisteme de bookmark colaborativ
  • Modul5. Bloguri
  • Modul6. Wiki, podcasturi
  • Modul7. Sisteme sociale, platforme open-source
  • Modul8. Creare pagini Web. Editoare, sisteme online pentru generare pagini / portaluri personalizate, documente colaborative
  • Modul9. Elemente HTML
  • Modul10. Programe pentru creare de resurse multimedia
  • Modul11. Proiecte colaborative bazate pe Google ( My ) Maps / Nasa Maps
  • Modul12. Jocuri in educatie
  • Modul13. Comunicare prin e-mail, audio / video conferinte, IM. Reguli de neticheta
  • Modul14. Directoare / cautari software open-source. Licenta Commons Creative

Intentionam ca pe langa informatii / resurse / instrumente care sa fie prezentate, discutate in acest spatiu, fiecare participant sa-si construiasca un portofoliu de aplicatii; de asemenea sa demaram si publicam cateva proiecte colaborative in care sa fie implicati si elevi, chiar din scoli diferite.

O abordare in trei pasi a noilor tehnologii in blogul Learning Technologies Centre Research Blog University of Maritoba Canada. Si tot acolo despre dezvoltarea profesionala si personala si despre stiinta predarii.

Pentru dezvoltari ale programului, voi face compararea si cu cursul The Web 2.0 and Participatory e-Learning sau EPICT - The European Pedagogical ICT Licence.

Cum vi se par subiectele propuse? Le considerati utile? Lipseste ceva?

Posted by Carmen at 06:09:43 pm into the following categories: Open Source / Content, Bloguri in Educatie, eLearning in scoli/facultati


Profil Carmen Holotescu
02/07/07

Carmen Holotescu predă la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii "Politehnica" din Timişoara

Coordonează firma de eLearning Timsoft şi este facilitator online la University of Marlyland,University and College, USA din 2001.

Preocupările sale sunt legate de noile tehnologii educaţionale, de aspecte legate de facilitarea cursurilor online, de proiectarea şi implementarea de de medii virtuale de învăţare şi colaborare. 

A dezvoltat şi facilitat multiple cursuri online de IT şi pentru pregătirea eTrainerilor.

A scris două ghiduri eLearning, articole legate de învăţământului online şi utilizarea noilor tehnologii în educaţie, participă în proiecte europene de eLearning. 

Comentarii legate de proiectele la care participă, de proiecte OER şi FLOSS, de blogosfera românească pot fi găsite pe eLearningBlog.

Posted by Carmen at 08:05:53 pm into the following categories: Proiecte la Timsoft, eLearning in firme, LLL, eLearning in scoli/facultati


Un nou ghid eLearning - Jane Hart
01/21/07

GUIDE TO CHOOSING & USING
FREE E-LEARNING TOOLS

Jane Hart de la e-Learning Centre UK, a publicat un nou ghid - Guide to Chosing & Using Free E-Learning Tools.

Ma bucur ca am putut lucra cu Jane in cateva proiecte.

Vezi si Ghid eLearning publicat de subsemnata si alte carti eLearning.

Posted by Carmen at 08:01:29 pm into the following categories: eLearning in firme, LLL, Open Source / Content, Termeni eLearning, eLearning in scoli/facultati, Medii eLearning


In proiectul Economia bazata pe cunoastere
01/20/07
Saptamana aceasta am petrecut-o in Bucuresti, la lansarea proiectului "Consulting Services for Development of Education Policy Concerning the Integration of the Information and Communication Technology and Communications in the Pre-University Romanian Education System", ce face parte din "Economia bazata pe cunoastere" si va avea o durata de 9 luni.

In echipa proiectului coordonat de Helsinki Consulting Group suntem trei consultanti finlandezi, unul englez si trei romani.

Este o echipa cu experienta deosebita in eLearning, politici educationale, Educatia Adultilor, derularea de proiecte internationale si este o onoare sa fiu aici.

Impreuna cu Seppo Tella, profesor la University of Helsinki, ma voi ocupa de derularea unui program pilot in 17 scoli din zone rurale si elaborarea unor recomandari legate de utilizarea ICT in invatamantul preuniversitar.

Solutiile pe care le avem in vedere sunt sisteme open-source si tehnologii colaborative web2.0.

Posted by Carmen at 11:02:34 pm into the following categories: Open Source / Content, Comunitati online, eLearning in scoli/facultati


eLearningEurope.info lanseaza eLearningPapers.eu
12/01/06

Site-ul central european de eLearning eLearningEuropa.info a lansat eLearningPapers.eu - cu RSS.

Apare la Timsoft - Jurnale.

Vor fi publicate 5 numere pe an sub licenta Creative Commons, in 19 limbi europene, avand ca teme:

  • tehnologii
  • pedagogie
  • procesul invatarii
  • calitate si evaluare
  • eInclusion
  • medii de invatare.

Sa ne pregatim si cei implicati in eLearning aici sa trimitem articole.

Posted by Carmen at 01:10:14 pm into the following categories: eLearning in firme, LLL, eLearning in scoli/facultati


Evenimente legate de eLearning
11/17/06
  1. Astazi si maine, la Universitatea de Vest din Timisoara, sub organizarea IREA Institutul Roman de Educatia Adultilor, se desfasoara cea de a doua Conferinta Nationala de Educatia Adultilor: Formatorul pentru adulti - statut, roluri, competente, provocari; lucrarea mea: "Competente ale facilitatorului de cursuri online in contextul tehnologiilor eLearning2.0"; IREA are si un blog deschis recent - prezent la Colectie - bloguri educationale;
  2. In 15 noiembrie a avut loc Conferinta Finmedia: e-Learning - Avantaje competitive prin instruirea angajatilor;
  3. elearning.ro vine cu propunerea proiectului eLearning.Romania.
Posted by Carmen at 08:30:36 am into the following categories: Evenimente, eLearning in firme, LLL, eLearning in scoli/facultati


Knowing Knowledge - cartea lui George Siemens
11/10/06

Despre invatare, invatarea continua, invatarea informala, medii de invatare personale, despre invatarea in contextul noilor tehnologii in institutiile de invatamant si in firme in cartea Knowing Knowledge, scrisa de George Siemens.

via elearnspace

Pe care daca nu il stiti inca, trebuie neaparat sa va abonati la blogurile pe care le scrie: elearnspace si connectivism.

Cartea:

Chiar modul in care a fost conceputa si este prezentata cartea ofera un studiu de caz pentru utilizarea tehnologiilor web2.0.

Am avut privilegiul ca George Siemens sa participe la workshopul eLearning Methodologies pe care l-am organizat in 2002 cu Jane Knight.

Vezi alte carti online despre eLearning.

Posted by Carmen at 06:33:18 pm into the following categories: eLearning in firme, LLL, Wiki, Termeni eLearning, Bloguri in Educatie, eLearning in scoli/facultati


Cum se poate decide viitorul scolii
10/14/06

School 2.0

Nu, nu la noi; scoala noastra are segmente anuale de viitor, pentru ca in fiecare an el se redecide.

US Department of Education a deschis recent site-ul School 2.0 - Join the Conversation - via Weblogg-ed.

School 2.0 este un tool de brainstorming care vine in sprijinul scolilor, comunitatilor pentru realizarea unui dialog si a unei viziuni comune asupra educatiei.

Vine cu cateva scenarii posibile, care sunt sustinute de o infrastructura tehnologica integrata.

Cuprinde:

  • the people wheel
  • the learning ecosystem
  • process areas
  • the horizontal technology layers
  • the supporting elements
  • planning and implementation.

Motto-ul site-ului, pe care merita sa-l explorati, este:

"There is no one path to the school of tomorrow.
Technology is rapidly breaking down school walls and letting the world in; harnessing it is the key to building tomorrow's schools and students. Integrating it into the learning ecosystem is everyone's responsability, and will ensure multiple paths to success."

Posted by Carmen at 07:14:37 pm into the following categories: eLearning in scoli/facultati


Carti despre e-Learning la Polirom
10/12/06

Am primit urmatoarele informatii de la Mihaela Brut, prietena si colaboratoare apropiata, lector la Facultatea de Informatica, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi.

"Editura Polirom vine cu reduceri substantiale la urmatoarele carti despre E-Learning:

  • Instrumente pentru E-Learning. Ghidul informatic al profesorului modern: reducere de 30%, pretul actual - 13,86 RON
  • Prezentari multimedia pe Web. Limbajele XHTML+TIME si SMIL: reducere de 80%, pretul actual - 4 RON

Reducerile sunt valabile pentru comenzile online de pe site-ul editurii Polirom, de la adresele precizate mai sus."

Cartile au un caracter preponderent aplicativ si le recomand cu caldura profesorilor, studentilor, elevilor, tuturor celor care vor sa fie la curent cu noile tehnologii educationale.

Posted by Carmen at 11:17:05 am into the following categories: eLearning in firme, LLL, eLearning in scoli/facultati


Cursuri online pe Blackboard la UAIC Iasi
10/08/06

La Studis.ro - Portal studentesc citesc despre faptul ca pana in 2010, studentii de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, vor avea cursuri online, implementate pe platforma BlackBoard - costuri 1,3 milioane de Euro - este citat articolul din Ziua de Iasi.

De ce sa mergem cu pasi mici, succesivi, de ce sa-i familiarizam si incurajam pe profesori sa utilizeze editoare HTML, RSS, bloguri, forumuri de discutii, proiecte open courseware, medii open-source, ca Moodle sau de ce sa folosim solutii romanesti, cand putem sa cumparam una dintre cele mai scumpe platforme?

Ceea ce nu se intelege este faptul ca o platforma de invatamant online nu te inlocuieste ca dascal, nu functioneaza singura - este ca o cladire ce poate arata bine, dar este pustie - din contra, te implica mai mult.

Sa stii sa pregatesti materiale online, sa stii sa lansezi si moderezi discutii, sa facilitezi procesul de invatare, crearea comunitatii de invatare nu este simplu - si mai trebuie sa si accepti sa te transformi in profesor in pijama, profesor dispus sa fie online si in afara normei didactice.

Articolul spune: "Studenţii Universităţii Al. I. Cuza vor fi nevoiţi să mai rabde cel puţin trei ani de zile cursurile ?nvechite ale profesorilor." Nu platforma scumpa va solutiona problema cursurilor invechite, nici nu va aduce o curiculla moderna, flexibila; daca acestea nu sunt rezolvate inainte, platforma va fi doar un simplu suport de 'agatare' a fisierelor .doc sau .pdf cu cursurile, pe care altfel studentii le noteaza sau le cumpara litografiate.

vezi o insemnare recenta despre facilitati Moodle si patentul Blackboard

Posted by Carmen at 03:01:46 pm into the following categories: eLearning in scoli/facultati, Medii eLearning


Activitatile mele din semestrul intai - sau viata de profesor / facilitator / manager / blogger entuziat
10/04/06

A inceput un nou an universitar.

Succes studentilor si colegilor mei!

Cum arata in acest semestru agenda mea de lucru:

  1. Activitate didactica
    • UPT
      • proiect la Sisteme timp-real - an V
      • proiect la Management de proiect - Master - cate un blog pentru comunicarea cu studentii
      • coordonare lucrari de licenta / masterat - mod de colaborare
    • Univ I Slavici
      • curs Multimedia - spatiu virtual de desfasurare eLearnTS
      • curs POO - spatiu virtual de desfasurare eLearnTS
    • Master Credis Bucuresti
      • curs Unix  - spatiu virtual de desfasurare eLearnTS
      • curs Linux - spatiu virtual de desfasurare eLearnTS
    • UMUC, USA
  2. Expert in proiectul Economia bazata pe cunoastere al MCTI, in echipa Finnish Consulting Group
  3. Colaborator in proiectul Leonardo HeLPS - studii legate de eLearning
  4. Derulare traininguri pentru firme prin Timsoft - acum curs online pentru Alcatel - spatiu virtual de desfasurare eLearnTS
  5. Proiecte europene la Timsoft
    • SUPERCOMET2 - Physible - workshop Noi tehnologii in educatie cu profesorii din 4  scoli partenere, facilitare comunitate Physible
    • OBELFA - scriere ghid Blended Learning, dezvoltare si facilitare 6 cursuri online pe Moodle( in colaborare )
    • Defeminization of Poverty - facilitare spatiu colaborare, coordonare dezvoltare si facilitare 4 cursuri online de antreprenoriat
    • ELF - facilitare spatiu colaborare, participare in scriere studii, ghid, dezvoltare si facilitare curs online pentru eTraineri
  6. Coordonare activitate Timsoft
  7. Cercetare
    • spre definitivare lucrare de doctorat eLearning
    • participare la 4 conferinte
  8. Carte
    • despre eLearning 2.0
  9. Bloguit - si despre cele de mai sus - in eLearningBlog
  10. si, si...

Prioritatile? Cei doi fii ai mei.

PS: Citesc in revistele sau site-urile pentru femei interviuri luate unor doamne / domnisoare in care sunt invitate sa povesteasca o zi din viata lor; de obicei nu lipsesc ore de shopping, clubbing, etc.

Ce bine ca pe mine nu m-a intrebat nimeni - intr-un astfel de context - cum imi organizez timpul; chiar ca n-am avea ce sa povestesc interesant - nici timp de window shopping nu am :-)

Posted by Carmen at 10:48:49 am into the following categories: Proiecte la Timsoft, eLearning in firme, LLL, eLearning in scoli/facultati


Despre Educatia Adultilor
10/02/06

Majoritatea participantilor la cursurile online sunt adulti.

Pentru un facilitator este important deci sa inteleaga cum abordeaza adultii invatarea, deci particularitatile Educatiei Adultilor. 

Ca trasaturi ale adultilor in abordarea procesului de invatare: 
  • autonomie
  • au o imagine clara a modului in care noile cunostinte le sunt necesare si cum vor sa le foloseasca
  • asumarea unui rol activ
  • orientare spre rezolvarea unor probleme practice, spre realizarea unui scop bine definit
  • cu experienta profesionala si de viata.

Toate acestea motiveaza adultul in participarea la un curs care ii ofera elemente utile profesiei, carierei. Motivarea trebuie insa sa fie intretinuta pe toata perioada cursului de catre facilitator, prin tot ceea ce concura la construirea procesului de invatare.

Un adult se implica in colaborarea cu ceilalti din grup, da dovada de echilibru, maturitate in interactiunea, comunicarea cu colegii. Implicarea este insa influentata de modul in care asteptarile ii sunt confirmate. 

Experienta anterioara a fiecarui participant duce la un schimb de know-how, la relevarea cunostintelor tacite. Spatiilor de discutii care sa prilejuiasca acest schimb de experienta - deschiderii, monitorizarii, animarii lor - facilitatorul trebuie sa le dea o atentie maxima. Invatarea este un act social, se produce de multe ori prin schimburi informale de opinii.

Cursurile se desfasoara intr-o maniera constructivista, centrata pe student. Profesorul trece de la maniera traditionala de transmitator de cunostinte, la cea de facilitator al construirii cunostintelor in echipa cu studentii, de manager al procesului de invatare, proces vazut ca o interactiune ghidata - Malcolm Knowles, Informal Adult Education, Self-Direction and Andragogy - http://www.infed.org/thinkers/et-knowl.htm

Intregul proces de invatare se realizeaza prin studii de caz, problem based learning, lucrul in grup. Participantii dobandesc nu doar informatii, ci cunostinte, acestea sunt legate de rezolvarea unor probleme practice.

Teorii ale invatarii afirma ca aprofundarea, retentia, succesul invatarii, depind intr-o masura prioritara de relatia dintre student si profesor, facilitator.

Asa incat tonul adoptat sa fie foarte deschis, apropiat, incurajator; la aceasta pot contribui si conferintele informale ale cursului. Un curs online se desfasoara in paralel cu evenimentele din viata fiecarui participant; astfel incat fiecare se va simti mai atasat grupului, daca le poate impartasi celorlalti crampeie din acestea.

Alte informatii:

Din cursul online pentru facilitatori dezvoltat si derulat la Timsoft

Nota: Din cand in cand, cate o firma mare doreste sa-si implementeze un program de eLearning; rar in urma unei evaluari a necesitatilor de pregatire si a specificarii unui mediu personalizat, des pentru ca da bine.

Si atunci, spre a-si justifica investitia ( exagerata ) si a putea organiza o licitatie, trimit specificatiile produsului unei anumite firme, la care instruirea la distanta a adultilor inseamna un training sincron, in care trainerul urmareste tot ce misca pe monitoarele participantilor - ca la gradinita.

Asa am mai primit astazi, ca si cerinte ale unui mediu eLearning, catalogul aceluiasi produs - oricum, incercam sa mergem cu propunerea noastra.

Posted by Carmen at 03:33:36 pm into the following categories: Cursuri online, eLearning in firme, LLL, eLearning in scoli/facultati



Carmen Holotescu
Director Timsoft
Activitati curente
Despre acest blog

marker  Sindicare
marker  Microblog

cirip.ro - microblogging

marker  BlogRoll
  • Colectia de bloguri/RSS romanesti
  • Bloguri educationale romanesti
  • Bloguri business romanesti
  • My favourite eLearning blogs
  • Toate RSS urmarite
  • All RSS I read
  • marker  Blogs Tools
    marker  Powered by