English

RoBloggersSurvey2008

marker  Blog/Categorii
marker  Arhiva
marker  Calendar
  • March 2023
    Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    <<  <   >  >>
        1 2 3 4 5
    6 7 8 9 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30 31    
marker  Cautare
marker  Ultimele comentarii

Rezultate RoBloggersSurvey2007

TPark - sistem de parcare prin mobil

eLiberatica - The Benefits of Open and Free Technologies Conference 2008

Proiectul  Zestre pentru Europa – Capsula Timpului

eLearningBlog este blogul lunii august la jurnalismonline.ro

Castigator la categoria Cel mai informativ blog
marker Pe bloguri despre bloguri

Juriu roblogfest 2008

JobShop Timisoara

eLearningBlog

Un nou ghid eLearning - Jane Hart
01/21/07

GUIDE TO CHOOSING & USING
FREE E-LEARNING TOOLS

Jane Hart de la e-Learning Centre UK, a publicat un nou ghid - Guide to Chosing & Using Free E-Learning Tools.

Ma bucur ca am putut lucra cu Jane in cateva proiecte.

Vezi si Ghid eLearning publicat de subsemnata si alte carti eLearning.

Posted by Carmen at 08:01:29 pm into the following categories: eLearning in firme, LLL, Open Source / Content, Termeni eLearning, eLearning in scoli/facultati, Medii eLearning


Explorand Second Life si Sloodle
11/30/06

In ultima vreme s-a scris mult si in presa sau in blogurile romanesti - Aura Tatu, Ionut Oprea, Constantin Cocioaba, Gramo, Mihai Moscovici, Ciprian Stavar ( intentioneaza sa creeze primul serviciu PR in SL ), Marin Pruteanu - despre Second Life, lumea virtuala 3D multi-user - Multi-User Virtual Environment - Muve, deschisa in 2003 de Linden Lab, o firma din San Francisco.

La 18 octombrie 2006 numarul de participanti - rezidenti - a ajuns la 1 milion - aflam de pe Official Linden Blog.

Second Life nu este un joc, chiar daca joci si te joci pe tine aici. Functie de ce alegi, poate fi o comunitate, o sala de clasa, un laborator, un studio de design, o galerie de arta, un birou, o agentie de stiri, o sala de conferinte sau de concerte si multe, multe altele.

Construirea spatiilor se face utilizand Linden Scripting Language.

Nu peste multa vreme, pe cartea de vizita, vom scrie pe langa numerele de telefon, adresa de e-mail, id-ul de la YM si Skype, adresa site-ului firmei, a blogului si numele avatarului din Second Life.

Daca in urma cu cativa ani se spunea ca daca nu ai website nu existi ca firma, iar acum RSS-ul si blogul maresc vizibilitatea / notorietatea, in curand prezenta unui birou virtual pe Second Life se va impune. Iata de ce au aparut firme ca Millions of Us ce asigura consultanta pentru construirea acestuia - veti gasi acolo cateva articole recente din ziare / reviste de prestigiu care vorbesc despre fenomenul Second Life; dar si SLBoutique primul magazin online pentru SL.

Prin alter ego-ul meu, Cami Cerminara, am explorat Second Life pentru facilitatile de invatare experentiala pe care le ofera.

Sectiunea Second Life Education este utilizata de mii de profesori, facilitatori, studenti pentru cursuri la distanta, lucru colaborativ, simulari, studii legate de noi tehnici media in educatie, cursuri in firme.

Intr-un curs, se poate interactiona pe Chat sau in jurul materialului, continutului creat in Second Life - prezentari Power Point cu audio, a blogurilor create cu BlogHUD, un sistem specific de gazduire de bloguri, dar este posibila si accesarea de pagini web.

Ca profesor, facilitator ai posibilitatea de a face parte dintr-o comunitate alaturi de care poti invata si impartasi experienta, prin Education Wiki; apar liste de universitati, cursuri, conferinte, proiecte de cercetare, bloguri ce au ca tema partea educationala a Second Life.

Pentru primul curs pe care te hotarasti sa il tii aici, dispui de o insula - island - asa se numesc spatiile private, la care au acces doar anumiti rezidenti - in cadrul unui curs profesorul / profesorii si studentii. Devii proprietarul insulei printr-un mesaj trimis la Linden Lab in care specifici cursul, syllabusul sau, cine vor fi participantii si numele lor. La sfarsitul cursului se intocmeste un scurt raport in care se redau momentele interesante, experienta dobandita, impresii ale profesorului si participantilor.

O reluare a cursului inseamna insa o plata modica: a cumpara o insula de mici dimensiuni se face cu mai putin de 1000$, la care se adauga o taxa lunara de 150$.

Trebuie neaparat vizitate SLurl-urile din Top 20 Educational Locations in Second_Life. Un SLurl este adresa unui cadru din Second Life, la care se ajunge direct prin teleportare.

Nu cred ca ar fi vreun student de la Drept care sa nu doreasca sa invete, sa pledeze si intr-un cadru similar cu cel de la cursul Law of the Public Opinion de la Harvard Law School - urmariti prezentarea profesorului Charles Nesson si a avatarului sau; cursul este deschis si se poate interactiona cu participantii la SLurl-ul secondlife://Berkman/128/128/27; vezi si articolul din Cotidianul:

La sfarsit apare si numele unei romance in grupul de lucru al profesorului - Rodica Buzescu avand blogul Morphing Through Time - Thoughts from a virtual frontier si avatarul Ansible - neaparat de urmarit si explorat blogul Rodicai, in care vorbeste despre experienta de mai mult de 2 ani in proiecte legate de Second Life.

Alte prezentari utile ale modului in care Second Life se poate utiliza pentru cursuri:

+

In urma cu cateva luni a demarat proiectul Sloodle, un Learning Management System - LMS 3D, care integreaza Moodle cu Second Life - whitepaper ( .pdf ) de prezentare.

Proiectul se bucura de atentia educatorilor din intreaga lume, multi fiind deja membri ai comunitatii Sloodle, in care se discuta despre utilizarea acestuia.

Ce s-a intamplat dupa ce mi-am creat cont pe Sloodle si m-am prezentat in forumul de discutii in care fiecare isi spune numele real si apoi cel al avatarului din Second Life: la cateva minute, a scris un mesaj un partener dintr-un proiect educational, care locuieste in Franta - normal, ne-am salutat, remarcand cat de mici pana la urma sunt si lumea reala si cea virtuala :-) ; sau mai bine spus, cat de mult inlesneste tehnologia colaborarea celor interesati de acelasi domeniu.

As face aici o paranteza si as spune ca recomand profesorilor, trainerilor si mai ales celor care decid cumpararea de medii virtuale de invatare, sa se familiarizeze cu mediul open source Moodle din cel putin doua motive:

  • la momentul actual este mediul open source care inglobeaza cele mai multe facilitati, extensii, ce tin de tehnologiile eLearning 2.0: RSS, bloguri, podcasturi, wiki, scenarii de invatare ( a se vedea extensii si proiectul Open Academic ) - si iata acum si integrare cu Second Life
  • vor putea astfel sa aiba o imagine a facilitatilor ce pot fi oferite de un mediu, ce le pot fi utile in a intocmi specificatiile mediilor ce doresc a le cumpara; se va evita astfel situatia penibila de a trimite in loc de specificatii, manualele de utilizare ale unor anume produse ce trebuie sa castige licitatiile si vor putea face si o comparatie intre pretul 0 al lui Moodle si zecile / sutele de mii de Euro aruncati pe alte medii; un mediu aste ca o cladire goala daca nu stii sa creezi continutul, materialele, interactivitatea
  • poate un al treilea motiv - un mediu open source il poti croi asa cum vrei si poate nu mai are sens sa cumperi un altul.

Prin Sloodle se urmareste ca materialelor, testelor, discutiilor din Moodle sa li se ofere participantilor in curs interactiunea din Second Life; se furnizeaza SLurl-uri unde au loc intalniri in Second Life.

Intentionez ca in luna ianuarie, cursul despre bloguri in educatie pe care il pregatesc in cadrul proiectului Obelfa, sa se desfasoare pe Sloodle, dand astfel posibilitatea participantilor de a se familiariza nu doar cu blogurile, ci cu toate tehnologiile presupuse de eLearning2.0.

De analizat si proiectul
Synthetic Worlds Initiative at Indiana University.

Resurse utile salvate la: http://del.icio.us/cami13/sl

Si iarasi va invit a povesti experienta ce o aveti in Second Life.

Aveti informatii despre algoritmul de generare a numelor avatarilor? Ati intalnit nume romanesti?.

Posted by Carmen at 06:39:34 pm into the following categories: Cursuri online, Open Source / Content, Medii eLearning


LAMS Conference - de urmarit
11/04/06

Prima Conferinta LAMS va fi organizata de LAMS Foundation la Sydney, intre 6-8 decembrie.

via LAMS Community Newsletter

Despre LAMS, care permite specificarea scenariilor de invatare si care a fost integrat in Moodle, puteti citi in notele anterioare.

Subiectele ce vor fi dezbatute in conferinta avand tema generala Designing the future of Learning vor fi:

  • Finding the tools and pedagogies for the next generation of e-learners
  • Using Learning Design for strategic change in education
  • Building communities of practice - opportunities and challenges
  • Issues of collaboration and generating new knowledge
  • Sharing and reuse - barriers and questions of practice
  • Learning Design and the Library of the Future
  • Who controls the curriculum? Student and teacher generated designs
  • Lessons learnt from K-12
  • Future directions and the needs of vocational and professional education
  • Technical standards, architecture and tools
  • Open source and open design?

Pana in 20 noiembrie se pot trimite scenarii LAMS pentru un concurs organizat cu prilejul conferintei.

Posted by Carmen at 02:51:02 pm into the following categories: Open Source / Content, Medii eLearning


Sloodle = Moodle in SecondLife - SecondLife tot mai reala
10/30/06

+

Astazi multe bloguri eLearning vorbesc despre proiectul Sloodle, un LMS 3D care integreaza Moodle in Second Life - vezi whitepaper ( .pdf ).

Am gasit prezentari ale unor lectii virtuale pe Second Life la NMC Campus Observer, blogul lui Brian Lamb sau My Digital Double.

Pana cand Sloodle va fi gata si alter-ego-ul meu de pe Second Life va interactiona cu studentii 3D, Cami Cerminara va explora posibilitatile de a tine cursuri cu solutiile prezente acum la SecondlLife Education.

Procupata de educatie, nu? Cami Cerminara nu va uita lumea reala; mai ales ca cea virtuala este plina de reclamele unor branduri cunoscute, dar si tinuta la curent cu stirile prin prezenta unui jurnalist de la Reuters - citeste mai mult la 5 Blogs before Lunch.

Nota in 15 noiembrie: Multe noutati pe Sloodle, printre care si o listare a tarilor in care proiectul a fost prezentat pe bloguri: la Romania, apare un link spre aceasta insemnare.

Posted by Carmen at 11:05:00 pm into the following categories: Open Source / Content, Medii eLearning


Cursuri online pe Blackboard la UAIC Iasi
10/08/06

La Studis.ro - Portal studentesc citesc despre faptul ca pana in 2010, studentii de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, vor avea cursuri online, implementate pe platforma BlackBoard - costuri 1,3 milioane de Euro - este citat articolul din Ziua de Iasi.

De ce sa mergem cu pasi mici, succesivi, de ce sa-i familiarizam si incurajam pe profesori sa utilizeze editoare HTML, RSS, bloguri, forumuri de discutii, proiecte open courseware, medii open-source, ca Moodle sau de ce sa folosim solutii romanesti, cand putem sa cumparam una dintre cele mai scumpe platforme?

Ceea ce nu se intelege este faptul ca o platforma de invatamant online nu te inlocuieste ca dascal, nu functioneaza singura - este ca o cladire ce poate arata bine, dar este pustie - din contra, te implica mai mult.

Sa stii sa pregatesti materiale online, sa stii sa lansezi si moderezi discutii, sa facilitezi procesul de invatare, crearea comunitatii de invatare nu este simplu - si mai trebuie sa si accepti sa te transformi in profesor in pijama, profesor dispus sa fie online si in afara normei didactice.

Articolul spune: "Studenţii Universităţii Al. I. Cuza vor fi nevoiţi să mai rabde cel puţin trei ani de zile cursurile ?nvechite ale profesorilor." Nu platforma scumpa va solutiona problema cursurilor invechite, nici nu va aduce o curiculla moderna, flexibila; daca acestea nu sunt rezolvate inainte, platforma va fi doar un simplu suport de 'agatare' a fisierelor .doc sau .pdf cu cursurile, pe care altfel studentii le noteaza sau le cumpara litografiate.

vezi o insemnare recenta despre facilitati Moodle si patentul Blackboard

Posted by Carmen at 03:01:46 pm into the following categories: eLearning in scoli/facultati, Medii eLearning


EDU2.0 - proiect eLearning2.0
08/17/06

EDU2.0 se doreste a fi o platforma eLearning2.0, care sa puna la dispozitie tool-uri web2.0 pentru crearea unor comunitati de invatare.

via Graham Glass

Posted by Carmen at 11:45:54 am into the following categories: Open Source / Content, Web2.0, Medii eLearning


LMS - OpenSource si patente
08/02/06

Proiectul OpenAcademic isi propune integrarea intr-un mediu virtual de invatare a produselor open source:

Despre LAMS nu se vorbeste insa in acest proiect.

Este posibil a crea cursuri OpenCourseWare cu extensia OpenCourseWare MetaMod for Moodle 1.6.

De explorat Gong - free system for voice communication on the Web - ce poate fi utilizat cu Moodle.

Facilitatile pe care produsul final le-ar avea sunt cele ce caracterizeaza eLearning2.0:

  1. comunitate
  2. ePortofolii
  3. taguri
  4. invatare informala
  5. PLEs
  6. bloguri
  7. wiki-uri
  8. podcasturi

Tot in aceasta perioada, un eveniment care suscita mult mai multe discutii - critice insa - este faptul ca Blackboard, care achizitionase WebCT in urma cu cateva luni, a obtinut patentul pentru SUA - cum bine sublineaza Bogdan Manolea mai jos - pentru descrierea LMS.

Conceptul LMS a crescut in timp, dezvoltat fiind de-a lungul anilor de o comunitate mondiala de specialisti / practicieni in eLearning.

Stephen Downes a deschis sectiunea speciala The Blackboard Patent.

Un wiki colecteaza argumente contra patentului - blackfate; a se vedea si elearning2.0 - 41 figures from the Blackboard patent si argumentele Flosse Posse - Don?t allow software patents to threaten technology enhanced learning in Europe - nolearningpatent .

Learning Circuits a publicat rezultatele unui survey referitor la LMSs.

A se vedea si articolul Open Access Learning Environments.

Nici o paralela cu vreun monopol pe alte meleaguri.

Posted by Carmen at 09:44:55 am into the following categories: Open Source / Content, Medii eLearning


Utilizare Moodle in Romania
07/13/06

Moodle este una dintre platformele de invatamant online open-source cele mai utilizate in lume.

Vezi referiri anterioare la Moodle in eLearningBlog.

Pagina de statistici indica peste 13000 de instalari, in 158 de tari.

In Romania sunt 30 de instalari, majoritatea in universitati.

eduTools permite compararea facilitatilor oferite de diferite medii.

Paralela intre Blackboard si Moodle nu indica facilitati in plus pentru prima solutie, ce ar justifica ridicatele costuri - concluzii in articolul Blackboard vs Moodle.

A se vedea si lista de platforme eLearning romanesti.

Posted by Carmen at 02:42:44 am into the following categories: Open Source / Content, Medii eLearning


LMS Intuitext dezvoltat de Softwin
03/16/06

LMS Intuitext dezvoltat de Softwin apare cu o prezentare la Advanced Distributed Learning.

Este un mediu compatibil SCORM, orientat pe content si mai putin pe colaborare / comunicare / dezvoltarea unei comunitati de invatare.

UNAP a cumparat LMS Intuitext, dar utilizeaza pentru cursurile online mediul open-source ILIAS.

Posted by Carmen at 04:15:44 pm into the following categories: Medii eLearning


Nuvvo - un LMS cu Ajax
12/24/05

Nuvvo este o varianta de LMS redusa a Savvica, ce poate fi utilizata gratuit pentru crearea de cursuri online. Se poate participa de asemenea la cursurile dezvoltate, unele fiind gratuite.

Conform blogului ce insoteste produsul, Nuvvo ar fi primul LMS ce foloseste Ajax.

via del.icio.us popular
In 2 decembrie, si Trivatis anunta ca LMS-ul sau Lectora e bazat pe Ajax.

Posted by Carmen at 11:00:45 am into the following categories: Medii eLearning


Timsoft in revista CHIP - Solutii romanesti de e-learning
09/02/05

Solutii romanesti de e-learning este Coverstory in numarul 9 al revistei CHIP.

Timsoft este mentionat in sectiunea Invatati de acasa:

  • platforme e-learning - cu produsele:

eLearnTS - mediu pentru invatamant online care poate fi utilizat pentru cursuri online, ca spatiu virtual de colaborare

eTestTS - aplicatie pentru testare online, generare dinamica de chestionare si module de training

IntraTS - aplicatie intranet: organizare si acces rapid la informatii, managementul documentelor, colaborare

Posted by Carmen at 10:31:50 pm into the following categories: Proiecte la Timsoft, eLearning in scoli/facultati, Medii eLearning



Carmen Holotescu
Director Timsoft
Activitati curente
Despre acest blog

marker  Sindicare
marker  Microblog

cirip.ro - microblogging

marker  BlogRoll
  • Colectia de bloguri/RSS romanesti
  • Bloguri educationale romanesti
  • Bloguri business romanesti
  • My favourite eLearning blogs
  • Toate RSS urmarite
  • All RSS I read
  • marker  Blogs Tools
    marker  Powered by