English

RoBloggersSurvey2008

marker  Blog/Categorii
marker  Arhiva
marker  Calendar
marker  Cautare
marker  Ultimele comentarii

Rezultate RoBloggersSurvey2007

TPark - sistem de parcare prin mobil

eLiberatica - The Benefits of Open and Free Technologies Conference 2008

Proiectul Zestre pentru Europa Capsula Timpului

eLearningBlog este blogul lunii august la jurnalismonline.ro

Castigator la categoria Cel mai informativ blog
marker Pe bloguri despre bloguri

Juriu roblogfest 2008

JobShop Timisoara

eLearningBlog

Explorand Second Life si Sloodle
11/30/06

In ultima vreme s-a scris mult si in presa sau in blogurile romanesti - Aura Tatu, Ionut Oprea, Constantin Cocioaba, Gramo, Mihai Moscovici, Ciprian Stavar ( intentioneaza sa creeze primul serviciu PR in SL ), Marin Pruteanu - despre Second Life, lumea virtuala 3D multi-user - Multi-User Virtual Environment - Muve, deschisa in 2003 de Linden Lab, o firma din San Francisco.

La 18 octombrie 2006 numarul de participanti - rezidenti - a ajuns la 1 milion - aflam de pe Official Linden Blog.

Second Life nu este un joc, chiar daca joci si te joci pe tine aici. Functie de ce alegi, poate fi o comunitate, o sala de clasa, un laborator, un studio de design, o galerie de arta, un birou, o agentie de stiri, o sala de conferinte sau de concerte si multe, multe altele.

Construirea spatiilor se face utilizand Linden Scripting Language.

Nu peste multa vreme, pe cartea de vizita, vom scrie pe langa numerele de telefon, adresa de e-mail, id-ul de la YM si Skype, adresa site-ului firmei, a blogului si numele avatarului din Second Life.

Daca in urma cu cativa ani se spunea ca daca nu ai website nu existi ca firma, iar acum RSS-ul si blogul maresc vizibilitatea / notorietatea, in curand prezenta unui birou virtual pe Second Life se va impune. Iata de ce au aparut firme ca Millions of Us ce asigura consultanta pentru construirea acestuia - veti gasi acolo cateva articole recente din ziare / reviste de prestigiu care vorbesc despre fenomenul Second Life; dar si SLBoutique primul magazin online pentru SL.

Prin alter ego-ul meu, Cami Cerminara, am explorat Second Life pentru facilitatile de invatare experentiala pe care le ofera.

Sectiunea Second Life Education este utilizata de mii de profesori, facilitatori, studenti pentru cursuri la distanta, lucru colaborativ, simulari, studii legate de noi tehnici media in educatie, cursuri in firme.

Intr-un curs, se poate interactiona pe Chat sau in jurul materialului, continutului creat in Second Life - prezentari Power Point cu audio, a blogurilor create cu BlogHUD, un sistem specific de gazduire de bloguri, dar este posibila si accesarea de pagini web.

Ca profesor, facilitator ai posibilitatea de a face parte dintr-o comunitate alaturi de care poti invata si impartasi experienta, prin Education Wiki; apar liste de universitati, cursuri, conferinte, proiecte de cercetare, bloguri ce au ca tema partea educationala a Second Life.

Pentru primul curs pe care te hotarasti sa il tii aici, dispui de o insula - island - asa se numesc spatiile private, la care au acces doar anumiti rezidenti - in cadrul unui curs profesorul / profesorii si studentii. Devii proprietarul insulei printr-un mesaj trimis la Linden Lab in care specifici cursul, syllabusul sau, cine vor fi participantii si numele lor. La sfarsitul cursului se intocmeste un scurt raport in care se redau momentele interesante, experienta dobandita, impresii ale profesorului si participantilor.

O reluare a cursului inseamna insa o plata modica: a cumpara o insula de mici dimensiuni se face cu mai putin de 1000$, la care se adauga o taxa lunara de 150$.

Trebuie neaparat vizitate SLurl-urile din Top 20 Educational Locations in Second_Life. Un SLurl este adresa unui cadru din Second Life, la care se ajunge direct prin teleportare.

Nu cred ca ar fi vreun student de la Drept care sa nu doreasca sa invete, sa pledeze si intr-un cadru similar cu cel de la cursul Law of the Public Opinion de la Harvard Law School - urmariti prezentarea profesorului Charles Nesson si a avatarului sau; cursul este deschis si se poate interactiona cu participantii la SLurl-ul secondlife://Berkman/128/128/27; vezi si articolul din Cotidianul:

La sfarsit apare si numele unei romance in grupul de lucru al profesorului - Rodica Buzescu avand blogul Morphing Through Time - Thoughts from a virtual frontier si avatarul Ansible - neaparat de urmarit si explorat blogul Rodicai, in care vorbeste despre experienta de mai mult de 2 ani in proiecte legate de Second Life.

Alte prezentari utile ale modului in care Second Life se poate utiliza pentru cursuri:

+

In urma cu cateva luni a demarat proiectul Sloodle, un Learning Management System - LMS 3D, care integreaza Moodle cu Second Life - whitepaper ( .pdf ) de prezentare.

Proiectul se bucura de atentia educatorilor din intreaga lume, multi fiind deja membri ai comunitatii Sloodle, in care se discuta despre utilizarea acestuia.

Ce s-a intamplat dupa ce mi-am creat cont pe Sloodle si m-am prezentat in forumul de discutii in care fiecare isi spune numele real si apoi cel al avatarului din Second Life: la cateva minute, a scris un mesaj un partener dintr-un proiect educational, care locuieste in Franta - normal, ne-am salutat, remarcand cat de mici pana la urma sunt si lumea reala si cea virtuala :-) ; sau mai bine spus, cat de mult inlesneste tehnologia colaborarea celor interesati de acelasi domeniu.

As face aici o paranteza si as spune ca recomand profesorilor, trainerilor si mai ales celor care decid cumpararea de medii virtuale de invatare, sa se familiarizeze cu mediul open source Moodle din cel putin doua motive:

 • la momentul actual este mediul open source care inglobeaza cele mai multe facilitati, extensii, ce tin de tehnologiile eLearning 2.0: RSS, bloguri, podcasturi, wiki, scenarii de invatare ( a se vedea extensii si proiectul Open Academic ) - si iata acum si integrare cu Second Life
 • vor putea astfel sa aiba o imagine a facilitatilor ce pot fi oferite de un mediu, ce le pot fi utile in a intocmi specificatiile mediilor ce doresc a le cumpara; se va evita astfel situatia penibila de a trimite in loc de specificatii, manualele de utilizare ale unor anume produse ce trebuie sa castige licitatiile si vor putea face si o comparatie intre pretul 0 al lui Moodle si zecile / sutele de mii de Euro aruncati pe alte medii; un mediu aste ca o cladire goala daca nu stii sa creezi continutul, materialele, interactivitatea
 • poate un al treilea motiv - un mediu open source il poti croi asa cum vrei si poate nu mai are sens sa cumperi un altul.

Prin Sloodle se urmareste ca materialelor, testelor, discutiilor din Moodle sa li se ofere participantilor in curs interactiunea din Second Life; se furnizeaza SLurl-uri unde au loc intalniri in Second Life.

Intentionez ca in luna ianuarie, cursul despre bloguri in educatie pe care il pregatesc in cadrul proiectului Obelfa, sa se desfasoare pe Sloodle, dand astfel posibilitatea participantilor de a se familiariza nu doar cu blogurile, ci cu toate tehnologiile presupuse de eLearning2.0.

De analizat si proiectul
Synthetic Worlds Initiative at Indiana University.

Resurse utile salvate la: http://del.icio.us/cami13/sl

Si iarasi va invit a povesti experienta ce o aveti in Second Life.

Aveti informatii despre algoritmul de generare a numelor avatarilor? Ati intalnit nume romanesti?.

Posted by Carmen at 06:39:34 pm into the following categories: Cursuri online, Open Source / Content, Medii eLearning


Sportul aduce bloguri in licee
11/30/06

Lansat in 29 noiembrie, site-ul Blog de Liceu prezinta derularea Cupei Liceelor Mc Donald?s la fotbal in sala, unul din parteneri fiind GSP.

via Gusti Roman si Catalin Tolontan

Liceele participante primesc cate un blog Wordpress intr-un subdirector al aceluiasi site, iar redactorii o legitimatie de ziarist blogdeliceu.

Update in 3 decembrie: Initiativa este buna, exista deja 31 de licee cu blog, liceenii scriu despre echipele si scolilele lor, iau interviuri, publica imagini.

Sa vedem daca isi vor putea pastra blogurile si dupa competitie, daca vor mai fi interesati; dar si daca isi vor mai personaliza layout-ul si daca isi vor putea extinde tematica.

Posted by Carmen at 12:00:11 pm into the following categories: Blogosfera romaneasca


Ai o Second Life?
11/29/06

In urma cu cateva saptamani am scris despre Second Life in context educational.

Am vazut ca Sorin Adam Matei are o insemnare pe aceeasi tema.

Ieri am discutat cu un ziarist care doreste sa scrie un articol despre Second Life.

Cei care aveti o experienta in acest spatiu si sunteti de acord sa raspundeti la cateva intrebari, va rog sa lasati un mesaj aici.

Multumesc.

Posted by Carmen at 12:06:04 pm into the following categories: Open Source / Content


A fost intr-adevar un dialog cu Gandul
11/29/06

Desigur va amintiti ca in urma cu doua saptamani, la rubrica Blog cititori din Gandul, Diana Popescu a scris un articol care a dus la multe reactii: De unde atata blog?.

Am trimis atunci un e-mail pe care l-am si reprodus pe blog.

Iata ca astazi, Diana Popescu revine cu Unii fac scandal, altii - bloguri, spicuind din cateva mesaje pe care le-a primit si pe care le considera pertinente:

"Mirarea cea mare a venit abia la vreo doua zile dupa publicarea materialului nascator de ostilitate: pe adresa mea de mail, unde solicitasem reactii de la posesorii de blog, au inceput sa vina puncte de vedere cat se poate de pertinente, ale unor oameni care-si mai permit luxul de a fi politicosi.

Iata, mai jos, fragmente din mesajele lor si niscaiva adrese la care gasiti tot felul de lucruri interesante."

Mesajele care sunt citate sunt cele primite de la Alex Mihaileanu si Carmen Holotescu.

Tonul face muzica si ma bucur ca pana la urma a fost un dialog real.

Posted by Carmen at 10:15:24 am into the following categories: Blogosfera romaneasca


Sa deschid lista Conferintelor eLearning 2007
11/28/06

Din 2003 la Timsoft - Resurse sunt listate conferintele romanesti ce includ ca tema eLearning, dar si cele mai importante dintre cele europene.

Trebuie sa deschid pagina pentru 2007, unde sa includ Eden Annual Conference, ce se va desfasura la Napoli, intre 13-15 iunie, avand tema: New Learning 2.0.

Neaparat de notat 2 februarie ca data limita de trimitere a unui articol.

Posted by Carmen at 07:08:49 pm into the following categories: Evenimente, Web2.0


Maine netoo va avea intalnirea cu numarul 3: bloguri corporative; sa invatam de la site-uri corporative de top
11/27/06

blogul Netoo

Maine va fi a treia intalnire a grupului netoo.

Tema nu va fi cea anuntata initial, despre codul de etica al bloggerilor, ci se va discuta despre bloguri de firma.

Oportunitatea unui cod al bloggerilor tocmai s-a supus la vot pe Forum Blogoree.

Vorbitorii vor fi:

 • Radu Ionescu, Kinecto - acum observ ca Radu si-a schimbat numele blogului din Radu Ionescu in My name Radu.; de ce?, l-as fi intrebat daca as fi mers la intalnire
 • Catalin Tenita, TreeWorks
 • Razvan Crisan & Cosmin Pojoranu, Oricum
 • Sorana Savu, Premium PR
 • Madalin Matica, DotCommerce.

Imi pare rau ca din cauza unei eveniment de ultim moment, nu voi putea fi maine in Bucuresti.

Chiar in urma cu o luna, am avut o prezentare similara la Zilele Biz: The benefits of blogs for your company.

Nota: Sa invatam de la site-urile corporative de top, in care blogurile sunt o parte din prezenta pe Internet; in 22 noiembrie articolul German companies top list of best corporate Web sites din International Herald Tribune prezinta rezultatele studiului pe 2006 realizat de H&H Webranking asupra 500 de site-uri ( in engleza ) de companii europene ( 16 tari ) - lista si punctaj obtinut - nu este nici un site romanesc. Studiul se face din 1997 asupra site-urilor suedeze, iar din 2001, la nivel european.

Informatia despre studiu am gasit-o la Agora News.

Castigatoare al doilea an consecutiv este firma olandeza TNT, site-ul fiind apreciat pentru:

 • raport financiar, raport anual
 • bloguri
 • chat
 • RSS
 • podcast
 • interactivitate.

Sa va fie placuta si utila intalnirea de maine!

Nota in 29 noiembrie: Din insemnarile de pe blogurile celor 32 de participanti, ale caror linkuri apar pe netoo, se pare ca a fost o intalnire reusita.

Am remarcat la TreeWorks un white paper foarte bine realizat Blogurile ? Metode alternative de comunicare si promovare pentru corporatii - lipseste insa o sectiune care sa conduca spre ceea ce intampla la noi in acest domeniu.

Posted by Carmen at 11:00:55 pm into the following categories: Bloguri in Business, Blogosfera romaneasca


Evenimente din zona FLOSS
11/27/06

Evenimentele despre Free / Libre / Open Source Software - FLOSS incep sa se succeada la noi intr-un ritm extrem de dinamic; am tot strans linkuri despre care sa scriu mai pe larg - dar cum si pentru mine este o perioada foarte aglomerata, acum le voi lista doar:

Cum in ultimele saptamani am avut tutoriale cu cei peste 80 de studentii de la Masterat Credis, participanti la cursurile online de Unix/Linux, am discutat cu ei si despre cele de mai sus. Lumea este mica: doi studenti sunt colegi cu Dragos Manac si Stefan Misaras, carora le-am transmis salutari - de altfel Stefan tocmai participa acum la cursul despre Legislatia internetului.

Posted by Carmen at 01:18:51 am into the following categories: Open Source / Content


Despre bloguri in revista Afaceri Poligrafice, nr.11
11/26/06

Despre bloguri se poate citi in revista Afaceri Poligrafice, nr.11, citand o descriere ce am facut-o pentru Revista Cultura:

1. Termenul de weblog a fost creat de Jorn Barger in 1997; Peter Merholz a propus in 1999 termenul mai scurt, blog. Din punct de vedere tehnic, un blog este un site actualizat cu intrari (insemnari, note), grupate pe categorii si afisate cronologic. La inceput, un blog este ca o foaie alba de hartie ? si simplitatea deschiderii unui blog este apropiata de aceea de a-ti aseza in fata o foaie de hartie. La fel, si intr-un blog, si pe o foaie se pot asterne o diversitate de informatii, idei, comentarii, experiente, cunostinte. Deosebirea consta in faptul ca un blog este public, continutul sau actualizat este accesibil in timp-real celor care urmaresc blogul si, de asemenea, motoarelor de cautare specifice. Aceasta datorita tehnologiei intrinsec legata de bloguri, numita RSS ? Really Simple Syndication. De obicei, blogul are o anumita tematica, iar insemnarile pot contine text, cu informatii, referiri la alte site-uri, bloguri, cu fisiere audio si video. Se pot primi comentarii de la cei care citesc, monitorizeaza blogul respectiv, ei insisi autori sau doar cititori de bloguri.

Se spune ca blogurile si RSS-urile formeaza World Live Web ? partea de web care traieste, se actualizeaza si se valideaza continuu prin comunicarea, prin colaborarea celor care scriu bloguri, formand blogosfera mondiala. Blogosfera este o imensa biblioteca cu informa]ii, experien]e, cuno[tin]e.

2. Putem spune ca blogosfera este constituita din comunitati online, mai mici sau mai mari, mai slab sau mai puternic conectate. Fiecare comunitate este formata din bloggeri care se citesc si se comenteaza reciproc, dar ii cuprinde si pe cei care doar urmaresc/ comenteaza bloguri, fara a fi si autori. In fiecare din aceste comunitati exista bloguri ? noduri ? mai vizibile, care influenteaza dinamica grupului. In blogosfera, aceeasi persoana poate face parte din comunitati diferite, in unele putand avea o prezenta vizibila, in altele, mai putin. Ca blogger, ai o independenta mai mare decat ca membru/ facilitator al unei comunitati online dezvoltate in jurul unui forum de discutii, iti poti fixa temele de reflectie, de studiu, de analiza. In functie de modul de manifestare al membrilor, blogosfera are ca verbe: a observa, a cauta, a analiza, a comenta, a informa, a difuza, a amplifica, a sistematiza, a valida, a invata, a orienta, a facilita, a deveni, a crea. La inceputul lui august, s-a derulat chestionarul adresat bloggerilor romani, conceput, organizat si analizat de Carmen Holotescu, lector la UPT, director Timsoft si Cristian Manafu, editor la Biz [i Campaign, amandoi bloggeri cu experienta si editand bloguri apreciate.

Rezultatele publicate la eLearningBlog ? http://www.timsoft.ro/weblog, se bazeaza pe raspunsurile primite de la 272 de bloggeri, autori a peste 400 de bloguri. Se apreciaza ca blogosfera romaneasca numara 15 000 de bloguri, dintre care 2000-2500 active, actualizate saptamanal si avand o continuitate de cel putin 4 luni. Chiar daca numarul este mai redus, trebuie remarcata calitatea multor bloguri romane[ti, publicul pe care au reusit sa si-l creeze, comentariile/ analizele pertinente pe care le publica, dinamica mai crescuta decat in alte parti.

Blogurile sunt spatii neviciate de presiuni externe, informatiile prezentate vin din surse clasice, dar si de pe Internet si alte bloguri; sunt validate prin aprecierile cititorilor lor; un blog care nu ofera informatii interesante, utile, va disparea prin faptul ca nu isi va gasi un public. In cea mai mare proportie, 54%, blogurile scrise de romani sunt personale ? la fel se intampla si in blogosfera mondiala.

Ce sunt blogurile personale? Nu sunt neaparat echivalentele jurnalelor personale; ci pot cuprinde si comentarii din domenii diferite: media, politice, tehnice; majoritatea insemnarilor insa se refera la evenimente din viata autorilor. De ce procentul blogurilor personale este ridicat: autorii blogurilor sunt intr-un procent mare tinerii sub 25 de ani ? 58%; cele mai la indemana le sunt desigur subiectele legate de evenimentele din viata lor; sunt lipsiti de inhibitie, deschisi spre comunicare, au competentele tehnice necesare, mai mult decat alte segmente de varsta. Dar, in aceasta categorie, a blogurilor personale, sunt si autori de peste 30 sau 40 de ani, cu comentarii extrem de interesante despre activitatea si proiectele lor, despre calatoriile facute, despre viata lor dupa stabilirea in alte tari. Blogurile tematice, de IT, business, jurnalism, cultura, politica, foto, drept, medicina, sociale inseamna o mai mare elaborare ca timp, documentare pentru scrierea insemnarilor. Este normal ca procentul sa fie mai redus. Ultimul an a insemnat dublarea numarului de bloguri romanesti si o dinamica si o interactiune deosebite in blogosfera romaneasca.

Blogurile de business, PR cresc ca numar si impact. Autorii au experienta in publicitate, marketing, au norietate si au reusit sa devina voci puternice in blogosfera romaneasca si nu numai. Tot mai mul]i profesori utilizeaza blogurile pentru a comenta resurse utile pentru studenti / elevi si pentru a dialoga cu acestia. Blogul reprezinta un portofoliu al activitatii, utilizat mult si in cercetare.

Blogurile vor reprezenta tot mai mult o sursa credibila pentru media clasica si jurnalistii ce scriu bloguri sunt tot mai multi. Exista bloguri dedicate procesului de scriere a unor nuvele sau romane sau recenzii de carti. Exista bloguri-eprubete ale unor emisiuni radio sau TV; sau scrise de creatori de filme sau muzica. Bloggerii romani, asa cum rezulta din chestionar, considera ca utilitatea blogurilor rezida in: validarea ideilor/ opiniilor personale prin dialogul cu ceilalti, comunicarea autentica, directa cu alti bloggeri/ vizitatori, cresterea notorietatii personale, construirea unui adevarat portofoliu personal si a unui mediu de invatare continua. Reactia rapida la evenimente, gasirea de noi prieteni si inchegarea de comunitati, ajutorul in organizarea informatiilor, in documentare, in demararea de noi proiecte sunt apreciate. Noi segmente de audienta si cresterea notorietatii firmei/ organizatiei sunt avantaje luate in calcul mai ales de cei care scriu bloguri de business, corporatiste.

3. Blogul meu principal este eLearningBlog, in care aduc noutati, comentarii din eLearning, din tehnologiile web, analize despre blogosfera romaneasca, dar si prezentari ale proiectelor educationale in care sunt implicata sau ale firmei pe care o coordonez. Unele insemnari le consider Learning Objects ? resurse educationale ? pe care le utilizez in cursurile traditionale sau online pe care le facilitez ? in felul acesta materialele pot fi actualizate, dinamice.

4. Nu consider ca este vorba despre nici o amenintare ? abordarile difera intr-un fel; blogurile implica o interactivitate si reactie crescute, presupun mai multa implicare, comunicare, colaborare, validare.

5. Cate ziare, articole, carti exista in lume? Le putem cuprinde pe toate? Intentionam aceasta sau facem o selectie functie de domeniile, subiectele care ne intereseaza? La fel se intampla si cu blogurile. Ajungem pe un blog fie recomandat de un articol sau de o persoana, fie pornind de la o cautare cu un motor clasic, gen Google ? blogurile sunt foarte bine indexate, deci si regasirea informatiei se face mai bine decat pentru site-urile clasice. Daca gasim informatii care ne intereseaza, un stil si un mod de prezentare care ne plac, vom reveni pe blogul respectiv ? cel mai bine ar fi sa ne abonam la RSS-ul sau.

De obicei, fiecare blog comenteaza sau listeaza ? la Blogroll ? bloguri pe care autorul le apreciaza, care de obicei sunt din aceeasi arie tematica ? iata cea mai simpla cale de a ajunge pe alte bloguri pe care sa le evaluam. Iar toate motoarele de monitorizare si indexare a blogurilor ne vin in ajutorul descoperirii de noi bloguri prin cautarea de termeni, prin accesarea topurilor, prin listarea de bloguri din anumite domenii sau din acelasi domeniu cu un blog indicat. Sa nu uitam sa aruncam o privire si la directoarele romanesti de bloguri si la rezultele primului chestionar despre bloggerii romani.

Posted by Carmen at 02:05:28 pm into the following categories: Blogosfera romaneasca


Bloguri ca marturii, ca dialog intre culturi
11/24/06

Momentul 1 ianuarie 2007 va fi desigur inregistrat si pe bloguri.

Putem pregati si colecta mici marturii, asa cum scrisesem in urma cu o luna.

Adrian Cristea a reluat ideea pe blogul Cristealizari, creionand foarte bine aspecte ce ar putea fi surprinse; apoi pe netoo.

Nihasa, la BLOG Blogoree, readuce proiectul in atentie in insemnarea Vin europenii.

Voi veni cu cateva propuneri concrete aici, dupa ce voi avea o discutie cu Adrian, la sfarsitul saptamanii, in Bucuresti.

Le putem gandi ca marturii pentru noi, mici repere fata de care sa ne putem raporta in viitor.

Le putem gandi insa si ca niste mici prezentari pe care sa le comunicam intr-un spatiu european, deci sa construim cu ele un bridgeblog.

Notiunea de bridgeblog a fost definita de initiatorii Global Voices Online, care au si un index cu astfel de bloguri - Bridge Blog Index.

Definitia:

"Bridgeblogs are weblogs that reach across gaps of language, culture and nationality to enable communication between individuals in different parts of the world."

apare intr-un studiu foarte interesant  - Meet the Bridgebloggers: Who's speaking and who's listening in the International Blogosphere.

Care sunt blogurile ce ne reprezinta in exterior? Care ne sunt deci bridgeblogurile? Cum le deschidem pe ale noastre pentru o comunicare mai larga?

Tag-uri Technorati , ; Icerocket ,

Posted by Carmen at 12:28:03 am into the following categories: Despre bloguri, Blogosfera romaneasca


Blogul lunii octombrie - Jurnal de noapte
11/18/06

Juriul format din Alex Ulmanu - initiatorul premiului, Iulian Comanescu, subsemnata, Cristi Manafu, Sorin Adam Matei ( cu blogul innoit ) - castigatorii de pana acum - s-a intrunit virtual si a ales ca blog al lunii octombrie Jurnal de noapte, al lui Andrei Crivat.

Felicitari, Andrei!

Justificarea votului meu pentru Jurnal de noapte, mutat recent pe domeniul cu numele autorului si primenit cu un nou layout:

"

Andrei Crivat are un blog proaspat - si spun aceasta nu doar pentru ca este deschis relativ recent; il scrie ardeleneste, cu mult bun simt, dar si cu spirit jurnalistic, reactionand la cele din jur; i-am remarcat atentia in a propune dezbateri pe blog, dar si implicarea in discutiile pe alte bloguri.

"

Posted by Carmen at 08:28:34 pm into the following categories: Blogosfera romaneasca


Evenimente legate de eLearning
11/17/06
 1. Astazi si maine, la Universitatea de Vest din Timisoara, sub organizarea IREA Institutul Roman de Educatia Adultilor, se desfasoara cea de a doua Conferinta Nationala de Educatia Adultilor: Formatorul pentru adulti - statut, roluri, competente, provocari; lucrarea mea: "Competente ale facilitatorului de cursuri online in contextul tehnologiilor eLearning2.0"; IREA are si un blog deschis recent - prezent la Colectie - bloguri educationale;
 2. In 15 noiembrie a avut loc Conferinta Finmedia: e-Learning - Avantaje competitive prin instruirea angajatilor;
 3. elearning.ro vine cu propunerea proiectului eLearning.Romania.
Posted by Carmen at 08:30:36 am into the following categories: Evenimente, eLearning in firme, LLL, eLearning in scoli/facultati


De ce si protocolul XML Sitemap si nu doar RSS / Atom / RDF?
11/17/06

Despre Sitemaps.org se vorbeste astazi pe multe site-uri / bloguri: un protocol propus anul trecut de Google sub licenta Attribution/Share Alike Creative Commons, adoptat acum de Yahoo si Microsoft, care permite informarea motoarelor de cautare clasice asupra structurii si modificarilor de pe un site.

Se poate sa ma insel, nu am avut timp sa ma uit in detaliu peste protocol, dar mi se pare o suprapunere cu RSS.

Daca un site are RSS, de ce si-ar mai crea un nou fisier XML? De ce motoarele clasice nu ar folosi serverele de ping sau nu si-ar crea servere proprii, cum are Google?

Pentru site-urile ce nu au RSS, de ce ar crea acest nou XML, in loc de RSS care este prelucrat si de motoarele ce monitorizeaza RSS-uri / bloguri?

Posted by Carmen at 06:42:32 am into the following categories: Despre RSS, Search Tools


Cu Google la eLearningBlog / Timsoft
11/17/06

Carmen Electra Carmen Holotescu Carmen Kass

Cristi Manafu spune in Cum ma gasesc unii: cea mai tare cautare de pana acum este "nu mai stiu ce sa caut" - am iesit pe locul trei in rezultate.

La eLearningBlog / Timsoft se ajunge, la cautarea cu Google.com:

Cu Google.ro, la cautarea Carmen, eLearningBlog e pe prima pozitie; desigur datorita paginilor din blog unde apare numele autorului.

Se ajunge la Timsoft si cu cautari de genul jocuri de clasa intai :-) sau da si la altii informatia.

Posted by Carmen at 12:40:39 am into the following categories: Diverse


Incercare de raspuns la intrebarea "De unde atata blog?"
11/15/06

Intrebarea apare ca titlu al noului articol din Gandul.

Autoarea Diana Popescu spune:

"...cand Dumnezeu sa mai ai vreme sa intri pe tot felul de blog-uri? Cu atat mai putin sa-ti faci unul, pe care sa ai grija sa-l updatezi temeinic, la intervale mici? Cine sunt posesorii de bloguri? Daca am fi trait in comunism, concluzia ar fi fost "niste pierde-vara, insi fara capatai, elemente care nu fac cinste societatii". Slava Cerului, nu mai suntem acolo. Deci, sa revenim: ce fel de oameni sunt detinatorii de blog? De unde timp pentru blogareala? N-o avea ziua 24 de ore pentru toata lumea. Daca-i asa, si amfitrionii de blog au descoperit formula timpului supraelastic, sa-mi scrie si mie."

Am trimis prin e-mail mesajul de mai jos:

Stimata d-na Diana Popescu,

Mi-am permis sa raspund invitatiei dvs din articolul din Gandul, de a vi se scrie de catre amfitrionii de blog.

Numele meu este Carmen Holotescu, sunt directorul unei firme de eLearning, cadru didactic universitar, cu cursuri la cateva universitati de aici si online la o facultate americana - activitatile acestui semestru le-am
punctat intr-o insemnare.

Deci nici pe departe o persoana care ar avea timp de pierdut.

De ce atunci scriu aproape zilnic in eLearningBlog, un blog educational dar si de firma?

Pentru ca este:

 • un instrument extraordinar de organizare / management al informatiilor, cunostintelor, de validare a ideilor, proiectelor prin dialog cu ceilalti, de invatare informala
 • un nod in comunitati de interes si chiar practica,
 • un portofoliu al activitatii personale, dar si al firmei,
 • un director de resurse educationale pentru studentii de la cursurile pe care le am.

Daca veti gasi putin timp, va rog sa rasfoiti:

 • insemnarile din categoria Blogosfera romaneasca sau
 • rezultatele chestionarului despre bloggerii romani, pe care in vara aceasta l-am derulat cu Cristian Manafu sau
 • bloguri romanesti aranjate pe categorii; veti gasi bloguri jurnalistice, de business, de cultura, de IT, foto, educationale, de drept, medicina, personale; ale unor oameni care inteleg ca internetul este cea mai vasta biblioteca de unde toti ne informam si incearca ca contribuie cu blogurile lor in care isi pun experienta, cunostintele, invatand si crescand impreuna cu ceilalti.

Intr-adevar trebuie facuta o selectie a blogurilor pe care sa le urmarim, altfel timpul se pierde inutil, sa ne familiarizam cu a le monitoriza prin RSS-uri folosind un agregator sau RSS Reader.

Dar va garantez ca merita - blogurile si RSS-urile formeaza World Live Web - partea de Web care traieste si se valideaza.

Imi cer scuze pentru mesajul prea lung, va doresc numai bine,
Carmen Holotescu

Posted by Carmen at 11:00:49 pm into the following categories: Blogosfera romaneasca


Problemele tehnice de la Timsoft - depasite
11/15/06

In ultimele 5 zile serverul care gazduieste Timsoft a fost inaccesibil cateva ore.

Nu s-a mai intamplat in cei 6 ani de cand colaboram cu firma respectiva.

Aceste cateva ore au insemnat insa imposibilitatea de a accesa informatiile de pe site / blog, de a lucra pentru sute de participanti in cursurile online, in mediile de colaborare la diferite proiecte, unele europene.

Cer scuze tuturor si sper ca astfel de probleme sa nu mai apara.

Pana diseara va fi deschis spatiul noului curs Legislatie si reglementari pentru servicii pe internet, unde facilitatori vor fi Alin Popescu si Bogdan Manolea.

Posted by Carmen at 12:18:10 pm into the following categories: Diverse


Geek Meet #3 la Oradea - vor veni si timisoreni si clujeni
11/14/06

Geek Meet #3 este deja planificata: Oradea, 16 decembrie, orele 10 si are un site dedicat - Filip Chereches-Tosa merita felicitari; plus cele pentru eXigo blog, ce astazi implineste un an! :-)

Dupa Geek Meet #2 discutasem despre posibilitatea de a ne intruni participanti din mai multe orase.

Asa incat ii rog pe timisorenii interesati sa lase un mesaj aici - Lucian, Razvan, Silviu, va rog sa puneti anuntul si pe blogurile voastre.

Razvan Antonescu se va ocupa de mobilizarea clujenilor, da?

Cam intr-o saptamana sa ii spunem lui Filip numarul de participanti - in functie de acesta va putea rezerva o sala si probabil intalnirea va avea doua sesiuni.

Posted by Carmen at 11:25:27 am into the following categories: Tehnologii Web, Blogosfera romaneasca


Despre etica bloggerilor
11/13/06

Discutiile despre etica bloggerilor au inceput din spatiul privat Agora al netoo, continuand cu insemnarea lui Iulian Comanescu cu titlul Ce ziceti de un cod de bune practici pentru bloguri?.

Insemnarea a dus la multe comentarii si apoi reactii pe alte bloguri - Bobby a listat cateva in nota Etica blogurilor?

La fel, blogurile le-a localizat si Adrian, care propune un blog deschis - http://decalog.wordpress.com - ce sa colecteze toate aceste discutii.

Toate punctele listate de Iulian mi se par pertinente; primul punct "daca incriminam pe cineva/ceva, facem tot posibilul sa intram in legatura cu acel cineva/ceva, pentru a obtine si pozitia lui", cred insa ca nu prea isi are sens pentru o serie de tipuri de bloguri.

Problematica eticii este de ani buni discutata si nu s-a ajuns la un consens.

Rebecca Blood spune in cartea ei The Weblog Handbook: Practical Advice on Creating and Maintaining Your Blog:

"Weblogs are the mavericks of the online world. Two of their greatest strengths are their ability to filter and disseminate information to a widely dispersed audience, and their position outside the mainstream of mass media. Beholden to no one, weblogs point to, comment on, and spread information according to their own, quirky criteria.

Let me propose a radical notion: The weblog's greatest strength ? its uncensored, unmediated, uncontrolled voice ? is also its greatest weakness."

Argumenteaza astfel necesitatea existentei unor standarde minime de etica in lumea bloggerilor si propune 6 reguli, pe care sunt sigura ca majoritatea dintre noi le respectam:

 • publica pe blog doar informatii care crezi ca sunt adevarate
 • daca citezi un material online, insereaza un link spre acesta
 • in cazul unei informatii publicate gresit, scrie o nota explicativa
 • daca revii asupra unei insemnari publicate deja, adauga, dar nu o modifica sau sterge in totalitate
 • dezvaluie orice conflict de interese
 • specifica sursele nesigure.

Intr-un comentariu la A Bloggers' Code of Ethics, tot Rebecca spune:

"In my book I argue at length that weblogs are not a new form of journalism, and shouldn't aspire to be so--I think we're stronger (and more important and more interesting) as something different, and trying to fit us into a pre-existing mold, to my mind, misses the point.

For that reason, in thinking about ethics for weblogging, I discarded the journalistic standard of accuracy and fairness. That's unrealistic, and not really in the spirit of what we're doing. The standard I arrived at was transparency, and I derived each of guideline from that principle."

Eu as mai adauga la cele 6 de mai sus:

 • blogul te reprezinta; esti in aceeasi masura raspunzator de continutul si limbajul insemnarilor, dar si ale comentariilor de pe blog.

Opinia mea este ca daca se ajunge la comentarii inflamante, vulgare, este mai bine sa fie moderate si sa se incerce rezolvarea eventualelor divergente / conflicte prin comunicare privata, prin e-mail, atunci cand este posibil - sunteti de acord ca suntem raspunzatori si de comentarii sau mai bine spus de facilitatea / moderarea comentariilor?

As mai spune ca in ceea ce scriem pe blog, dar si ca si comentarii pe alte bloguri, respectam pe langa o etica generala a bloggerilor, etica proprie si a profesiei pe care o desfasuram.

Probabil Alin Popescu si Bogdan Manolea vor aduce argumente interesante in aceasta discutie.

Cred ca putem gasi impreuna un set minim de reguli, pe care sa-l publicam poate pe netoo si cei care dorim sa il promovam sa specificam lucrul acesta printr-un icon pe blogul propriu. Gandite desigur nu ca reguli impuse ci asumate.

Poate fi adoptarea acestor reguli de etica un prim proiect netoo.

Alte puncte de informare pentru etica bloggerilor apar mai jos:

Pentru a fi mai simplu de urmarit discutiile de pe bloguri referitoare la etica, putem folosi un tag Technorati, de exemplu eticaBloguri.

Technorati Tag:

Nota: Aceasta insemnare, intr-o forma mai restransa, am publicat-o si pe netoo.

Nota in 30 noiembrie: Iata in Gandul la Bloguri Cititori un articol ce se refera tocmai la etica sau lipsa ei Bloggerul, calomniator cu voie sau fara voie.

Posted by Carmen at 09:57:16 am into the following categories: Despre bloguri, Blogosfera romaneasca


Inscrieri incheiate la cursurile online: Legislatia serviciilor pe internet si Dreptul de autor in internet
11/12/06

Va multumim pentru interesul manifestat pentru cursurile online:

 • Legislatie si reglementari pentru servicii pe internet - 15 noiembrie - 15 decembrie 2006
 • Dreptul de autor in internet - 15 ianuarie - 15 februarie 2007

la care inscrierile s-au incheiat.

Cursurile au fost dezvoltate printr-o colaborare in cadrul proiectului Grundtvig OBELFA, intre Timsoft si Alin Popescu si Bogdan Manolea, care le vor facilita.

Cei care au fost selectati vor primi conturile in saptamana care vine.

Dorim ca pe viitor aceste cursuri sa se deruleze ritmic, costul participarii insemnand o suma modica.

In cadrul aceluiasi proiect Grundtvig OBELFA, Timsoft va demara in saptamanile urmatoare cursurile online:

 • Medii virtuale de invatare. Learning Design
 • Principiile Educatiei Adultilor. Facilitarea cursurilor online
 • Utilizarea blogurilor in Educatie
 • Utilizarea blogurilor in Business.
Posted by Carmen at 06:09:13 pm into the following categories: Proiecte la Timsoft, Cursuri online


Knowing Knowledge - cartea lui George Siemens
11/10/06

Despre invatare, invatarea continua, invatarea informala, medii de invatare personale, despre invatarea in contextul noilor tehnologii in institutiile de invatamant si in firme in cartea Knowing Knowledge, scrisa de George Siemens.

via elearnspace

Pe care daca nu il stiti inca, trebuie neaparat sa va abonati la blogurile pe care le scrie: elearnspace si connectivism.

Cartea:

Chiar modul in care a fost conceputa si este prezentata cartea ofera un studiu de caz pentru utilizarea tehnologiilor web2.0.

Am avut privilegiul ca George Siemens sa participe la workshopul eLearning Methodologies pe care l-am organizat in 2002 cu Jane Knight.

Vezi alte carti online despre eLearning.

Posted by Carmen at 06:33:18 pm into the following categories: eLearning in firme, LLL, Wiki, Termeni eLearning, Bloguri in Educatie, eLearning in scoli/facultati


Noi medii de colaborare web2.0
11/09/06

SuiteTwo va fi lansat curand, ca un proiect comun:

fiind o platforma de administrare de bloguri, wiki, RSS.

Informatii sunt vizibile in wiki-ul proiectului.

ElggSpaces bazat pe cunoscutul sistem de gestionare al portofoliilor Elgg permite creare de comunitati bazate pe bloguri, portofolii, podcasturi, share de fisiere, tag-uri.

via Jane's E-Learning Pick of the Day

Posted by Carmen at 04:15:16 pm into the following categories: Despre bloguri, Web2.0


Conferinta despre Linux la Cluj
11/09/06

Linux Innovation - o conferinta despre Linux la Cluj, in 18 noiembrie - via Jurnal de Oradea.

Site-ul doreste "a veni in intampinarea oamenilor de IT din Romania, orientati pe utilizarea Sistemului de Operare Linux, ... a servi drept sursa care sa ofere informatii despre ultimele reuniuni, conferinte si manifestari din domeniul IT&C, dar si despre site-urile pe care pot fi gasite resursele necesare, recomandari din partea promotorilor ideii Linux Innovation, resurse media si alte informatii utile."

O alta adresa ce o recomand si studentilor mei de la cursurile Unix / Linux de la Credis - Universitatea Bucuresti.

La Parteneri am descoperit StiriNoi - noutati despre Linux  ce-l adaug la Colectie - bloguri IT.

Posted by Carmen at 04:13:40 pm into the following categories: Open Source / Content


De ce RSS si nu e-mail?
11/07/06

Scriam pe undeva ca:

 • insemnarile din blog,
 • colectia de RSS-uri ( bloguri ) ce le urmarim,
 • cea de resurse pe care ne-o cream ( la del.icio.us ),
 • comentariile despre noi pe alte bloguri,
 • comentariile noastre pe alte bloguri,

ne contureaza profilul virtual. Lijit este un sistem ce permite crearea unui motor de cautare cu Google Customized Search Engine pornind de la profilul virtual.

Mai jos notez doar cateva motive pentru care sa folosim un agregator / RSS reader, nu e-mail, pentru a fi la curent cu noutatile de pe un site / blog; eu recomand cu caldura Bloglines:

 • se poate construi o colectie organizata pe categorii de RSS-uri urmarite; colectia este online, deci ai acces de oriunde, nu doar de la un calculatorul ce retine Bookmarks
 • pentru fiecare RSS poti urmari itemii ( insemnarile noi ); se pot retine pentru a reveni ulterior cand ai timp
 • se pot vizualiza itemii vechi ( istoricul blogului respectiv )
 • poti vedea numarul persoanelor inscrise la acel RSS - este deci un indiciu al valorii / notorietatii
 • se pot gasi RSS-uri ( bloguri ) similare
 • se pot vizualiza colectiile de RSS ale altor persoane si gasi alte RSS ( bloguri ) interesante, utile, la care sa te abonezi
 • se pot face cautari in milioane de RSS-uri
 • se pot gasi insemnarile ce au citat un RSS ( blog ), deci o alta masura a notorietatii, impreuna cu posibilitatea de a gasi bloguri interesate dintr-un anumit domeniu ( au citat un blog, probabil se incadreaza in aceeasi arie tematica )
 • se pot crea RSS-uri de cautare - vrei sa vezi ce apare nou pe bloguri legat de anumiti termeni - informatia iti va fi furnizata automat de RSS-uri de cautare specifice.

Si ar mai fi :-)

Notificarea prin e-mail are ca dezavantaje:

 • adresa de e-mail iti poate fi folosita abuziv, poti primi spam-uri, virusi
 • trebuie sa faci administrarea mesajului primit - nu ai timp de citit sau te distrage de la alta activitate; trebuie sa-l salvezi sa poti reveni mai tarziu
 • nu ai toate avantajele de mai sus.

Sunt abonata la foarte putine newslettere si bineinteles urmaresc site-urile / blogurile prin RSS. Daca un site ce ma intereseaza, nu ofera RSS, il creez cu FeedYes sau alte servicii similare.

Am vorbit mai sus din punctul de vedere al celor care urmaresc un site / blog.

Vorbind despre cel care are un site, a oferi un RSS ii aduce avantajele imense care decurg din indexarea motoarelor specifice RSS-urilor, posibilitatea de abonare si notificare in timp-real. A avea si un blog e cu atat mai bine - si despre aceasta sunt sute de insemnari aici.

Daca ne uitam la RoBloggers Survey - intrebarea 23 - dar doua treimi dintre bloggeri folosesc un RSS Reader / agregator pentru a monitoriza bloguri, cand bloggerii ar trebui sa fie cei mai avizati in ce priveste urmarirea RSS-urilor. Desigur procentul internatilor ce utilizeaza un RSS Reader / agregator este mult mai redus.

La Timsoft am facut cu ceva vreme in urma un poll legat de numarul de RSS-uri urmarite si am concluzionat 83% dintre vizitatorii site-ului Timsoft utilizeaza RSS - probabil era mai corect 83% dintre respondenti.

Nu voi spune ca in articolul The Chronicle of Higher Education - E-Mail is for Old People; citindu-l veti vedea ca este vorba despe efortul universitatilor de a comunica cu studentii prin mijloacele pe care acestia le utilizeaza freecvent.

Un lucru este cert - RSS-ul nu va inlocui ( prea curand ) e-mailul. Un site / blog trebuie sa ofere ambele mecanisme de abonare vizitatorilor.

Nota: Am avut aceasta insemnare in draft de la inceputul lui septembrie - am incheiat-o azi, incercand sa dau astfel si un raspuns la intrebarea lui Dragos Dehelean - Newslettere muribunde? care ar echivala cu Newslettere vs bloguri, dar si cu intrebarea ce da titlul insemnarii: De ce RSS si nu e-mail?

Newsletterele pot fi privite - daca le publicam pe site si oferim un RSS, de asemenea ar fi de dorit si posibilitatea de comentare - ca un blog, cu insemnari ceva mai formale ( si cu o frecventa mai redusa, dar mai elaborate, desigur ).

Adaptarea la noile tendinte este necesara si aici, recunoscand valoarea newsletterelor, cel putin pentru categorii ceva mai conservatoare ale publicului.

Posted by Carmen at 11:12:06 pm into the following categories: Despre bloguri, Despre RSS


LAMS Conference - de urmarit
11/04/06

Prima Conferinta LAMS va fi organizata de LAMS Foundation la Sydney, intre 6-8 decembrie.

via LAMS Community Newsletter

Despre LAMS, care permite specificarea scenariilor de invatare si care a fost integrat in Moodle, puteti citi in notele anterioare.

Subiectele ce vor fi dezbatute in conferinta avand tema generala Designing the future of Learning vor fi:

 • Finding the tools and pedagogies for the next generation of e-learners
 • Using Learning Design for strategic change in education
 • Building communities of practice - opportunities and challenges
 • Issues of collaboration and generating new knowledge
 • Sharing and reuse - barriers and questions of practice
 • Learning Design and the Library of the Future
 • Who controls the curriculum? Student and teacher generated designs
 • Lessons learnt from K-12
 • Future directions and the needs of vocational and professional education
 • Technical standards, architecture and tools
 • Open source and open design?

Pana in 20 noiembrie se pot trimite scenarii LAMS pentru un concurs organizat cu prilejul conferintei.

Posted by Carmen at 02:51:02 pm into the following categories: Open Source / Content, Medii eLearning


In Bucurestiul fulguind
11/03/06

Saptamana trecuta am plecat dintr-un Bucuresti ca la inceput de toamna si l-am regasit acum cochetand cu fulgii de nea.

Peste o ora am o intalnire ce poate insemna demararea unui important proiect de eLearning.

La orele 16: a fost cu succes!
Sa spun ca acesta este inca un raspuns pe care l-as putea da lui Cristi, referitor la ajutorul blogului in cariera: in proiect am intrat ca urmare a ideilor conturate in discutiile cu un blogger; vorbind cu persoane din organizatia vizitata azi, am fost surprinsa sa vad ca ma cunosteau citindu-mi blogul.

Maine incep cursurile la Masterat, la Credis.

Posted by Carmen at 09:57:40 am into the following categories: Proiecte la Timsoft, Diverse


Si Gandul crede in bloguri
11/03/06
In 30 octombrie, odata cu noul format al Gandului, Gheorghita Aurelian Ion  a inaugurat rubrica Blog cititori, publicand in fiecare editie a ziarului cate un articol despre bloguri.

Despre noul format "Gandul concentrat"

Dupa stiinta mea - si va rog sa-mi spuneti daca nu este asa - Gandul este primul ziar cu o rubrica zilnica dedicata blogurilor - vezi Emisiune / rubrici / revista / tricou despre blogosfera.
Nota in decembrie: Si 7plus are o rubrica de bloguri zilnica - greu de urmarit online, intrucat nu are RSS.

In primul articol Blogul nostru cel de toate zilele vorbeste despre faptul ca un numar de bloguri romanesti au devenit sursa de informare, le urmareste printr-un RSS Reader; citeaza cateva date din Robloggers Survey, precum si estimarea dimensiunii blogosferei romanesti.

Articolul Blogui-m-as si n-am cui, publicat astazi, mi s-a parut subiectiv / partial.

Pana la urma, putem privi ca un blog aceasta rubrica a Gandului - i-am facut un RSS ( preview ) cu FeedYes, ce apare la Colectie - bloguri jurnalism.

Later: Pentru sambata, apare deja online prezentarea The B?KREŞ Blog si Metropotam - in Bucurestiul de pe blog.

A se vedea pe aceeasi tema, insemnarea mea despre orasele de pe bloguri.

In curand voi scrie o insemnare In blog crede si Unica.

In 5 noiembrie: Pentru luni, 6 octombrie, punctul de plecare in articolul Cultura si blogurile il constituie Colectia - categoria bloguri cultura: "Site-ul Timsoft indexeaza la categoria "Cultura" 62 de bloguri romanesti - http://www.timsoft.ro/ro/rss.php/cat/23 , categorie in care se regasesc aproximativ 6 la suta din totalitatea blogurilor indexate. Si in cazul blogurilor culturale principala problema este aceea a dificultatii pe care o are un vizitator neavizat de a discerne intre un blog cu un continut pertinent si de calitate si un altul pseudocultural. Orice indexare precum cea de pe Timsoft pune laolalta blogurile unor veleitari cu cele cu adevarat interesante si demne de remarcat. Totusi, chiar daca nu toate au de ce sa atraga vizitatorii, numarul relativ mare al blogurilor care se pretind culturale e un indiciu al interesului pe care bloggerii il manifesta pentru domeniul cultural."

As spune aici ca in aceasta categorie, la fel ca pentru oricare din Colectie, blogurile sunt listate alfabetic, dar pot fi ordonate dupa linkurile Technorati sau dupa PageRank, ceea ce o prima imagine a notorietatii blogurilor.

In 7 noiembrie: Nu se mai specifica faptul ca punctul de plecare al articolului Doctorul de pe blog este Colectie - bloguri medicina sau Hoinar pe web - Medicii din blogosfera RO.

Posted by Carmen at 09:01:48 am into the following categories: Blogosfera romaneasca


Cursuri online: Legislatia serviciilor pe internet si Dreptul de autor in internet; alte 4 cursuri in curand
11/02/06

Am placerea sa anunt si sa va invit sa participati la doua cursuri online de actualitate si extrem de utile:

 • antreprenorilor
 • webmasterilor
 • bloggerilor
 • studentilor.

Cursurile au fost dezvoltate printr-o colaborare in cadrul proiectului Grundtvig OBELFA, intre Timsoft si Alin Popescu si Bogdan Manolea, care le vor facilita.

Legislatie si reglementari pentru servicii pe internet - 15 noiembrie - 15 decembrie 2006

 1. Introducere
 2. Numele de domenii de internet
 3. Gazduire, design, drept de autor si alte lucruri legate de materialele afisate de un site web, blog
 4. Obligatiile legale pe care le au proprietarii de websiteuri, bloguri
 5. Responsabilitatea furnizorilor de servicii in internet
 6. Marketing in internet si capcanele juridice ale marketing-ului in internet: spam, date personale, etc.
 7. Exercitiu practic: un contract sau un caz de rezolvat / analizat / discutat

Dreptul de autor in internet - 15 ianuarie - 15 februarie 2007

 1. Introducere
 2. Provocarile dreptului de autor in internet - pe site-uri web, bloguri
 3. Imaginile si utilizarea acestora in internet
 4. Textele si utilizarea acestora in internet
 5. Bazele de date si utilizarea acestora in internet
 6. Cum se naste dreptul de autor asupra unei aplicatii. Modalitati de protejare

Cursurile sunt gratuite in aceasta faza.

Numarul de participanti la fiecare curs va fi de 15-20; daca numarul de doritori va fi mai mare, se va face o selectie in functie de motivarea data de cei care se inscriu.

Dorim ca pe viitor aceste cursuri sa se deruleze ritmic, costul participarii insemnand o suma modica.

Inscriere

In cadrul aceluiasi proiect Grundtvig OBELFA, Timsoft va demara in saptamanile urmatoare cursurile online:

 • Medii virtuale de invatare. Learning Design
 • Principiile Educatiei Adultilor. Facilitarea cursurilor online
 • Utilizarea blogurilor in Educatie
 • Utilizarea blogurilor in Business.

Despre cursul Dreptul de autor pe Internet a aparut un articol in Gandul.

Posted by Carmen at 09:31:42 am into the following categories: Proiecte la Timsoft, Cursuri online


Declarat Blogul pentru bloguri
11/01/06

Chiar daca multi scriem / analizam blogurile si tehnologiile conexe, iata ca a aparut blogul centris.ro, numindu-se blogul pentru bloguri si oferind consultanta pentru blogurile corporatiste - l-am gasit intrucat eLeaningBlog apare in Blogroll - multumesc.

Pe autoarea blogului, Violeta Matei, nu o stiu ca autoare a vreunui alt blog, dar probabil ma insel.

Oricum, ii doresc mult succes!

Later edit: Am gasit-o apoi pe Violeta comentand putin despre proiectul sau pe blogul lui zoso si pe fileManagerul.

Posted by Carmen at 04:56:03 pm into the following categories: Bloguri in Business, Blogosfera romaneascaCarmen Holotescu
Director Timsoft
Activitati curente
Despre acest blog

marker  Sindicare
marker  Microblog

cirip.ro - microblogging

marker  BlogRoll
 • Colectia de bloguri/RSS romanesti
 • Bloguri educationale romanesti
 • Bloguri business romanesti
 • My favourite eLearning blogs
 • Toate RSS urmarite
 • All RSS I read
 • marker  Blogs Tools
  marker  Powered by