English

RoBloggersSurvey2008

marker  Blog/Categorii
marker  Arhiva
marker  Calendar
marker  Cautare
marker  Ultimele comentarii

Rezultate RoBloggersSurvey2007

TPark - sistem de parcare prin mobil

eLiberatica - The Benefits of Open and Free Technologies Conference 2008

Proiectul Zestre pentru Europa Capsula Timpului

eLearningBlog este blogul lunii august la jurnalismonline.ro

Castigator la categoria Cel mai informativ blog
marker Pe bloguri despre bloguri

Juriu roblogfest 2008

JobShop Timisoara

eLearningBlog

Bloguri oldies but goldies
11/30/07

blog searching

Iulian Comanescu ne propune o Leapşa cognitivă: care-a fost primul blog românesc?

Ii multumesc ca ma aminteste printre cei care ar putea veni cu un raspuns la aceasta intrebare. Interesant este ca nu ma pune in lista de profi, ci Cristi Manafu cu mine am fi Lennon şi McCartney ai blogosferei româneşti ( ?! :-) )

Am schimbat cateva e-mailuri cu Iulian si cu cei mentionati in insemnare, dar voi mai trece cateva repere mai jos.

La jurnalismonline a fost o discutie pe aceeasi tema anul trecut, cand a rezultat ca

::Troniu pare a avea cel mai vechi blog, Scandinavian Troniu, deschis in septembrie 2001

si continuat pe Blogger pana in ianuarie 2003. Dupa care utilizeaza platforma proprie, sato.

Eu remarcam atunci continuitatea, munca de documentare a

:: Dr.Peter Gluck, ce scrie la Info Kappa saptamanal, din octombrie 2002 - chiar daca nu este o platforma propriu-zisa de blog.

Insemnarile se incadreaza in categoriile:

 • Prima pagina  
 • Esentialul despre cautarea pe Internet 
 • Stiri din lume
 • Management 
 • Indemn la actiune 
 • Citatele saptamanii.

Un RSS si posibilitatea de a trimite comentarii la insemnari ( simplu de adaugat cu Haloscan ) ar transforma Info Kappa in blog si i-ar asigura o vizibilitate si indexare mai mari, asa cum merita.

Am putea gasi bloguri mai vechi? Cat de aproape de 1997 s-ar situa primul blog romanesc? 

Stim ca termenul de weblog a fost creat de Jorn Barger - autorul Robot Wisdom - in 1997; Peter Merholz - autorul Peterme - a propus in 1999 termenul mai scurt blog - vezi Weblog History.

Pana la inceputul lui 1999, numarul de bloguri pe plan mondial era de ordinul sutelor.

Printre primele liste de bloguri si aplicatii specifice sunt:

 • page of only weblogs a lui Jesse James Garrett, autorul Infosift - lista a fost actualizata ultima data in 12 oct 2000, deci este interesant de vazut cate dintre blogurile active la acel moment mai sunt si astazi
 • Weblog Madness - bloguri si aplicatii legate de bloguri - ultima actualizare iulie 2002. 

Pitas.com a fost primul serviciu gratuit de blogging, aparut in iulie 1999, iar la Weblog Madness apar alte servicii de blogging pioniere.

Am incercat sa gasesc pagini in limba romana pe platformele din lista ce sunt operationale si acum, dar cu exceptia lui Blogger ( creat de Pyra in august 1999 si cumparat de Google in 2003 ) nu apar niciunde.

Si la Blogger am avut surpriza de a gasi doua bloguri cu arhive din 1989 si 1994 ( am cautat cu google pagini in limba romana, pe blogspot.com, de forma an_luna_01_archive.html, cu an si luna inainte de septembrie 2001 ); nu au fost create atunci desigur, ci autorii lor, doi montaniarzi, au introdus insemnari ce se refera la perioadele respective ( la Blogger, la fel ca la multe alte platforme, poate fi configurata data postarii - la Post Options / Post time and date ) :

:: Jurnal de munte - cu arhiva din '89

:: Zile si nopti pe munte - cu arhiva din '94

:: Bloguri romanesti - de ordinul sutelor - sunt deschise in 2003, mai ales pe Blogger si weblog.ro, lansat in mai 2003 - vezi pagina de la WaybackMachine.

Si eu mi-am inceput activitatea de blogger in 2003 - primele note, din noiembrie, le-am sters; asa incat oficial scriu din iunie 2004.

:: Incepand cu 2003, la cursul de Tehnologii Internet, am introdus module despre RSS si bloguri.

:: In iulie 2004, am publicat cartea Ghid eLearning, cu un capitol despre RSS si bloguri - cred ca este prima prezentare a acestor tehnologii intr-o carte la noi - daca ma insel, va rog sa imi spuneti.

:: Anul 2004 a insemnat coagularea blogosferei romanesti, cu teme puse in discutie pe mai multe bloguri, cu aparitii in presa.

:: In decembrie 2004, a fost un prim concurs de bloguri romanesti: Gabriel Mihalache, ce pe atunci scria la individualism.ro ( acum la liberalism.ro ) deschidea lista de propuneri pentru Individualism Romanian Blogging Awards 2004 la categoriile - vezi nota:

 • Most Professional
 • Most Amusing
 • Most Practical
 • Most Provocative
 • Most Alternative
 • Best Stories
 • Best Photography.

Din pacate n-am notat blogurile propuse. Imi amintesc ca apareau la mai multe categorii: Gabriela, Deea - pe atunci la deea.supermagnet.ro, acum la dubios.wordpress.com, Perfectly Imperfect, Dragos cu @rgumente, Troniu, Gabriel, Tase, Kit - la care se mai gaseste lista castigatorilor.

:: De altfel, la inceputul lui 2005, @rgumente s-a clasat pe locul 2 la 1st European Weblogs Awards - A Fistful of Euros, sectiunea Southeastern European - un prim premiu pentru un blog romanesc.

:: In iulie 2005 am publicat un prim top al blogurilor romanesti bazat pe linkurile Technorati si am facut o prima analiza a blogosferei - cu o dimensiune atunci de 5000, pornind de la blogurile Colectiei.  

Ma opresc aici cu rememorarile; ritmul a devenit apoi mult mai dinamic si multe momente le-am prins in notele de la categoria Blogosfera romaneasca.

Later: Iulian a publicat "Articol colectiv despre primul blog" la Dilema veche, numarul din 13 decembrie.

Posted by Carmen at 02:18:03 am into the following categories: Despre bloguri, Blogosfera romaneasca


Doua concursuri pentru elevi
11/28/07
50 years

La 50 Years together in Diversity, organizat de European Schoolnet si Museum of Europe, se primesc proiecte legate de valorile culturale ale Europei, istoria si unitatea in diversitate ale EU.

Pot participa elevi intre 14 si 20 de ani, in echipe de 10-20, coordonati de 2 profesori, care sa trimita un eseu si o prezentare multimedia, pana la 31 decembrie.

Va fi cate o echipa castigatoare din fiecare tara, care va face o vizita la Bruxelles.

Ca intotdeauna la programele organizate de European Schoolnet, scolile de la noi sunt active - vezi galeria de proiecte trimise.

Google OS

Urmand succesului Google Summer of Code, Google lanseaza The Google Highly Open Participation Contest, un concurs de dezvoltare de software open-source, la care pot participa elevi mai mari de 13 ani.

Intre 27 noiembrie si 3 februarie anul viitor, echipele pot alege proiecte pe care sa le dezvolte din lista celor propuse de Google impreuna cu organizatiile partenere: Apache Software Foundation, Drupal, GNOME, Joomla!, MoinMoin, Mono Project, Moodle, Plone, Python, SilverStripe.

Pentru fiecare 3 taskuri incheiate se primesc 100 USD, dar nu mai mult de 500. Marele premiu este o excursie la sediul Google - vezi regulament.

Posted by Carmen at 12:35:58 pm into the following categories: Open Source / Content, eLearning in scoli/facultati


Finalistii EduBlog Awards
11/27/07

EduBlogAwards

Dupa ce patru saptamani s-au putut propune bloguri educationale la editia a patra a EduBlog Awards, blogurile finaliste pot fi votate.

Sunt 14 categorii si multe bloguri care merita urmarite; la fiecare categorie am trecut blogul pe care il consider cel mai bun / interesant si pe care l-am votat:

 • Best individual blog - OLDaily
 • Best group blog - LeaderTalk
 • Best new blog - thinking 2.0
 • Best resource sharing blog - OLDaily
 • Most influential blog post
 • Best teacher blog
 • Best librarian / library blog
 • Best educational tech support blog
 • Best elearning / corporate education blog
 • Best educational use of audio
 • Best educational use of video / visual
 • Best educational wiki
 • Best educational use of a social networking service
 • Best educational use of a virtual world - Second Life in Education.

Multe dintre blogurile finaliste, dar si altele valoroase, apar si aici, la Blogroll My favourite eLearning blogs.

Organizatorii anunta ca lista tuturor blogurilor propuse o vor publica la del.icio.us.

Posted by Carmen at 09:04:43 pm into the following categories: Bloguri in Educatie


Mashable lanseaza Open Web Awards
11/27/07

Open Web Awards

Mashable a lansat prima editie a Open Web Awards, un eveniment online colaborativ, cu site-uri / bloguri partenere din mai multe tari.

In urmatoarele zile se asteapta nominalizarile la 13 categorii:

1. Mainstream and Large Scale Networks
2. Applications and Widgets
3. Social News and Social Bookmarking
4. Social Search
5. Sports and Fitness
6. Photo Sharing
7. Video Sharing
8. Start Pages
9. Places and Events
10. Music
11. Social Shopping
12. Mobile
13. Niche and Miscellaneous Social Networks.

Este o oportunitate de a promova aplicatii romanesti; sa vedem si cine se va oferi ca partener.

Web 2.0 Awards, organizat de SEOmoz, a avut la editia a doua, din mai, 41 de categorii. Bluo, sistemul web 2.0 de management al continutului al Metromind, a primit Honorable Mention la categoria Web Development & Design.

Posted by Carmen at 08:40:17 pm into the following categories: Web2.0


Dezbaterile se pot invata si exersa
11/24/07

La ARDOR - Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica, care a deschis si un wiki pe site-ul idea - International Debate Education Association, dupa cum ne anunta Dragos Dehelean.

Sau la Economist, ce a lansat dezbateri despre educatie in urma cu doua luni. Prima afirmatie: "New Media - The continuing introduction of new technologies and new media adds little to the quality of most education" a fost considerata falsa de 56% dintre cei participanti la dezbatere.

Dezbaterea ce a urmat: "Governments and universities everywhere should compete to attract qualified students, regardless of nationality or residence." Rezultat - Pro 74%.

Noua dezbatere este legata de Social networking. "The house debates: Social Networking: does it bring positive change to education?"

Sau creindu-ti un spatiu online de dezbateri la Youfig ( numai pentru invitati acum ) sau propunand o dezbatere la ConvinceMe.

Desigur fiecare blog este o mica agora de dezbateri pe teme propuse de autorul sau.

Posted by Carmen at 06:30:11 pm into the following categories: Diverse


Ce fac duminica?
11/23/07

Am primit leapsa de la Diana, multumesc.

Voi merge sa imi exercit dreptul cetatenesc.

Inca nu stiu care imi vor fi cele doua optiuni, in timpul ce a mai ramas ma voi mai informa, vom mai discuta.

Mai ales ca Tudor, fiul meu cel mare, va fi pentru prima data intr-o cabina de vot.

Informatiile le vom mai strange impreuna, decizia va fi a fiecaruia, desigur.

Si acum ii intreb Ce faci duminica? pe:

 • Gabriela - stiu, nu doar preocupata de tehnologie :-) - raspuns
 • Mihaela - in pregatiri de Craciun deja :-) - raspuns
 • Elena- in ianuarie am vazut cam ce va face, va merge la lecturarea blogului la Bulandra :-) - raspuns
 • Sorin - conectat la dezbaterile curente - sau la insuficienta lor? - raspuns
 • Lucian - va merge la vot in Canada? - raspuns in comentariile de mai jos

Nota in 25 noiembrie: Antena 3 face o trecere in revista a catorva bloguri, in care s-a scris despre votul de astazi - Votul pe bloguri. Ironie si analize serioase in blogosfera.

Posted by Carmen at 04:40:09 pm into the following categories: Diverse


Despre bloguri de dezbateri europene
11/23/07

Un blog de dezbateri europene, din pacate prea putin cunoscut, este Casa Europei Cluj-Napoca, in care scrie Dan Luca, Managing Director la DL International din Bruxelles, Director Relatii cu publicul EurActiv.

Merita sa-l parcurgeti, sunt prezentate o serie de domenii din perspectiva europeana: universitati, partide, ONG, resurse umane, biserica, presa, lobby-ul regiunilor.

Insemnarea scrisa astazi se refera la Inserţiile video şi blogurile în comunicarea europeană, despre un studiu privind gradul de utilizare al video-ului şi blogurilor în Bruxelles-ul european:

 • 3.054 de persoane chestionate în perioada 7 mai – 13 iulie 2007
 • 38% - nu citesc bloguri deloc, 58% - citesc bloguri, iar 4% au chiar un blog personal
 • surprinzător 78% dintre cei care au răspuns, au menţionat că utilizează online video-uri ca si canal de informare.

"Personal, cred foarte mult într-o abordare online combinată, cu articol “de maxim două ecrane”, pe aceeaşi pagină un scurt reportaj video (maxim 5 minute) pe tema respectivă, şi link-uri către 2-3 bloguri care exprimă opinia despre acest subiect.

Pe EurActiv Bruxelles începe să apară această combinaţie. Un reportaj apare pe presa online, iar dacă se intră pe Video se încarcă direct reportajul publicat în prealabil pe youtube. În aceeaşi pagină apar link-uri către un blog dedicat aceluiaşi conţinut" - Blogactiv - Europeans Challenge Europe.

Sa observam ca este pregatita sectiunea in limba romana la Blogactiv - Europeans Challenge Europe, dar pana acum nu a fost deschis nici un blog. 

"What is Blogactiv?: Web2.0 is ‘opening up’ opinion-forming processes in all areas of politics and society. For EU actors working on European Union policy, this offers both opportunities and challenges. With European elections looming in 2009, now is the time to integrate Web2.0 into your communications activities, and start building and interacting with your audience.

Not that this is limited to EU Actors. Europe belongs to Europeans. If you have something to say on Europe, Blogactiv provides you the best platform to say it from. Complementing EurActiv’s independent and neutral coverage of EU Affairs, Blogactiv will become the premier source of “expert generated” content on the future of Europe."

Sa notez insa blogul Bucharest Babel Blog in limbile romana, engleza, spaniola de pe CafeBabel - The Eurpean Magazine.

De vazut si o lista a blogurilor cu tematica europeana - Getting a grip of the Euro-blogosphere.

In agregatorul Imooty.eu - prezentare - nu apare si Romania.

Posted by Carmen at 04:01:29 pm into the following categories: Despre bloguri, Blogosfera romaneasca


Tim Berners Lee despre Giant Global Graph
11/22/07

Sir Tim Berners-Lee scrie rar pe blogul sau timbl's blog , deschis cam acum 2 ani la Decentralized Information Group MIT.

Fiecare dintre insemnarile sale ( cam 10 pana acum ) prezinta insa cate un proiect important, directii de dezvoltare.

Ieri, dupa un an de la ultima nota, vorbeste despre Giant Global Graph, o alta abordare a Web-ului Semantic.

Revin.

Posted by Carmen at 11:02:05 pm into the following categories: Tehnologii Web


Intrebari pentru politicieni, adresate din blogosfera
11/22/07

Semnalez si eu intrebarile pe care Bogdan Manolea le-a adresat candidatilor la europarlamentare, privind aspecte pe care, ca cetateni europeni, ar trebui sa ne intereseze pe toti:

 1. Audiovisual Media Services Directive si continutul difuzat pe Internet
 2. Patentele software
 3. Reglementari care sa includa blocarea site-urilor ce ar contine incitari la terorism
 4. Legea drepturilor de autor si utilizarea sistemelor de tip peer-to-peer
 5. Directiva privind contractele la distanta.

Bogdan a trimis intrebarile prin e-mail catorva politicieni, a primit un numar de raspunsuri si comentarii la insemnarea sa.

Sorin Tudor invita astazi cinci politicieni sa raspunda la intrebarile lui Bogdan si transmite leapsa altor cinci bloggeri. Nu si mie, dar note in plus, nu strica, nu?

Nu stiu daca insemnarea mea va fi vazuta de vreun politician - am vorbit recent despre cateva bloguri politice ( vezi si Colectie / bloguri politice ). Dar sigur alti bloggeri vor prelua mesajul.

Oricum, sper ca dezbateri pe astfel de teme sa vedem pe cat mai multe bloguri, ale politicienilor si ale celor care analizeaza politica, si exemple bune le constituie blogul Dianei Dragomir sau al lui Cristian Banu.

Si sa nu-l uit pe Dragos Dehelean, ca intotdeauna un bun observator si analist, care si-a schimbat putin profilul blogului in ultima vreme.

Posted by Carmen at 04:55:20 pm into the following categories: Blogosfera romaneasca


Urmarind ( de la distanta ) Zilele Biz
11/22/07

De la distanta, incerc sa urmaresc Zilele Biz.

Multe premiere: invitati din mai multe tari, are un blog dedicat, sectiuni de socializare online a participantillor, acreditare pentru live blogging, lansari / prezentari de noi proiecte.

Dar parca ecourile pe bloguri nu mai sunt atat de multe si consistente ca si anul trecut - vezi insemnarea mea Zilele Biz ( 2006 ) pe bloguri.

Se poate sa fiu insa subiectiva, anul trecut am participat la ziua 4 si ziua 5, avand si o prezentare in workshop-ul Blog Marketing.

Chiar fara acreditare de blogging, notele mele au luat
destul de bine pulsul, nu? :-)

Oricum, de urmarit aceste ultime doua zile - o fac prin notele in timp-real de la Blog Marketing.

Posted by Carmen at 11:35:21 am into the following categories: Evenimente


Google Book Search in Romania si Rada Mihalcea; si parteneriate Google Apps
11/21/07

https://books.google.com

S-a lansat parteneriatul cu Romania al Google Book Search - informatia a aparut pe blogul lui Victor Kapra, la PCWorld, Moise Guran a prezentat-o la Bizbazar si va scrie in Jurnalul de maine.

Merita sa mentionam ca romanca Rada Mihalcea, cercetator si profesor la CSE University of North Texas, este coinventator al textrank, ale carui rezultate au fost incluse in Google Book Search, in algoritmul de cautare.

In 2005, cercetarile sale in Natural Language Processing, Machine Learning, Information Retrieval au atras atentia celor de la Google, care i-au oferit un grant.

Un tutorial pe care l-a prezentat despre textrank.

Nota in 27 noiembrie: sa notez si parteneriatul Google Apps Education Edition cu ASE, Universitatea Bucuresti si SNSPA.

De altfel, gazduirea Google Apps este posibila pentru orice organizatie educationala sau non-profit.

Posted by Carmen at 09:45:35 pm into the following categories: Tehnologii Web


Trei bloguri romanesti vor ajunge pe scenele Bulandra si Schauspielhaus din Graz - primele propuneri
11/20/07

In Cotidianul, un articol despre un proiect interesant initiat in septembrie de Teatrul Schauspielhaus din Graz si numit Blog the Theatre, la care participa Austria, Polonia, Ungaria, Italia si Romania, reprezentata de Teatrul Bulandra.

"Trei blogscouts din fiecare tara - Daniel Popa, Ana Sandoiu si Laurentiu Banescu din Romania - vor cauta pina in luna decembrie a acestui an cele mai interesante 30-40 de bloguri. Ele vor fi mai intii obiectul unei lecturi publice care este programata in luna ianuarie a anului 2008. In urma acestui eveniment se vor alege cele mai bune trei bloguri din fiecare tara. Acestea vor fi dramatizate in piese de maximum 30 de minute. Pentru transformarea in piese a celor trei bloguri finaliste vor fi cooptati tineri dramaturgi.

Estimeaza ca in Romania exista mai bine de 10.000 de bloguri, unele dintre ele fiind de foarte buna calitate. Desi este prea mica pentru a schimba sau pentru a crea noi opinii, comunitatea bloggerilor romani pare, privita din exterior, a fi una destul de inchegata. Unii dintre membrii ei se intilnesc chiar si in lumea reala pentru a-si impartasi parerile si opiniile, au explicat scormonitorii autohtoni de bloguri."

"Festivalul va premia cele mai bune trei piese, iar bloggerii, dramaturgii si regizorii vor primi premii in bani. Textul cistigator va fi rescris si adaptat pentru un spectacol in sine, care va avea premiera la Teatrul Schauspielhaus din Graz."

Am cautat si am gasit mai multe informatii pe site-ul proiectului BlogTXT Theaterfestival, care are si sectiune in limba romana si pe blogul deschis.

Si ar trebui sa intre in actiune bloggerii si cititorii de bloguri: pe forumul proiectului, deschis in 16 octombrie, sunt asteptate propuneri de bloguri, care vor fi discutate si votate - nimic pana acum.

Laurentiu spune ca dupa selectia a 30 de bloguri, cele 3 castigatoare:
"
1. unul il vom alege noi, the romanian blog team,
2. unul voi, cititorii sau chiar own-eri de bloguri,
3. si unul Teatrul Bulandra, co-organizator de eveniment european in care ne aflam. "

Cu toate ca in forum se asteapta propuneri de bloguri, pe blogul proiectului, apare in 8 noiembrie ca alegerea celor 30 de bloguri romanesti se apropie de final si autorii lor au fost contactati, dar multi nu raspund.

BlogTXT Theaterfestival are o sectiune despre Blogosfera romaneasca, cu informatii depasite putin, luate din Wikipedia - aici este vina noastra, a comunitatii bloggerilor, ca nu ne ingrijim sa actualizam informatiile.

Vad ca informatia despre proiect a aparut de patru zile pe Hyperliteratura si apoi pe cateva bloguri.

Nota in 22 noiembrie: De ieri au inceput sa apara pe forum bloguri selectate de blogscouts; pana acum sunt 8:

S-au strans 19 pana in 27 noiembrie.

In 28 ianuarie se anunta prezentarea textelor la Bulandra, pe 3 februarie; ce a fost, intr-o nota de la Gramo.

Posted by Carmen at 10:24:42 am into the following categories: Despre bloguri, Blogosfera romaneasca


Si cei puternici mai obosesc
11/20/07

Nu sunt accesibile blogurile de pe Blogger

Posted by Carmen at 01:28:54 am into the following categories: Despre bloguri


Mircea Geoana de maine vlog, nu doar blog
11/19/07

Mircea Geoana spune ca de maine va avea vlog, nu doar blog - la sfarsitul discutiei de la Sinteza zilei, de pe Antena 3.

A doua zi: se pare ca este vorba despre:

Posted by Carmen at 08:53:00 pm into the following categories: Blogosfera romaneasca


BlogFM - emisiune despre bloguri la nou lansatul NewsFM
11/19/07

NewsFM

Anuntat in urma cu cateva saptamani, s-a lansat astazi postul de radio NewsFM.

Vlad Petreanu va avea zilnic, de la 4.30pm, o emisiune de o ora despre bloguri BlogFM, careia i-a creat deja un blog - succes!

Invitatii de astazi sunt Cristi Manafu - in studio - si subsemnata - prin telefon.

( 12 min )

Later: am decupat un fragment din inregistrarea facuta de zoso

Posted by Carmen at 03:48:28 pm into the following categories: Blogosfera romaneasca


La Situatii in Blogosfera - studiu al activitatii blogurilor romanesti
11/18/07

In urma cu o luna, cand am estimat dimensiunea blogosferei romanesti pornind de la platformele de gazduire, am afirmat ca numarul de bloguri create depaseste 100 de mii, din care sub 12000 active - cu o viata mai lunga de 3-6 luni, cu insemnari saptamanale.

Argumentele aduse, ca si anul trecut, se bazeaza pe statisticile mondiale citate care au aratat ca 10-12% din blogurile existente sunt active ( articolele Plates-formes de blogs, Technorati’s Numbers are Wrong ), dar si pe analize pornind de la:

 • pentru esantioane, numarul de insemnari dintr-un interval de timp poate fi gasit la Bloglines 
 • pe majoritatea platformelor romanesti se gasesc afisate blogurile existente si numarul de insemnari pentru fiecare
 • un numar mediu de insemnari rezulta din raportul dintre paginile indexate de Google pentru o platforma si numarul de bloguri.

Cristi de la Situatii din Blogosfera a realizat o monitorizare, cu rezultate interesante si importante, a aproape 50 de mii de bloguri romanesti:

Activitate bloguri romanesti

Estimarea de 100 de mii de bloguri create este considerata corecta.

Astept cu interes sa publice informatii despre maniera de lucru, este un studiu unic pana acum - felicitari.

Posted by Carmen at 12:45:53 pm into the following categories: Despre bloguri, Blogosfera romaneasca


Studentii mei si cartile - exercitiu colaborativ cu bloguri
11/16/07

O nota despre studentii mei de la Calculatoare, UP Timisoara, de la cursul de Tehnologii Internet, de care sunt foarte mandra, cu care colaborez si comunic foarte bine, fiecare contribuind la dezvoltarea unei comunitati de invatare. 

Pe langa orele f2f de curs si laborator, cursul se deruleaza si pe platforma eLearnTS, in care sunt publicate materialele, se poarta discutii, se deruleaza exercitii colaborative, proiecte de grup; vom avea si un modul in Second Life cu un invitat special.

eLearnTS

alte insemnari despre cursul Tehnologii Internet

Ideea exercitiului colaborativ legat de bloguri, propus acum o saptamana, mi-a dat-o blogul Cartea din geanta, la care oricine vrea sa contribuie, trimite un mesaj cu titluri de carti pe care le-a vazut citite in jur, pe strada, in metro, tramvai, in parc sau ... pe ascuns in sala de curs :-)

Le-am spus studentilor ca pot descoperi si alte bloguri interesante despre carti, scrise de scriitori sau pasionati ai cartilor, pornind de la Bookblog, Terorism de cititoare, mai nou 100 de carti sau categoria bloguri cultura de la Colectie ( va trebui sa mai rafinez categoria respectiva ).

Fiecare urmeaza sa scrie o insemnare despre cartea pe care o citeste acum, in blogul pe care il are in spatiul de curs, insemnarile publice fiind vizibile din exterior.

Un exercitiu simplu, care le da prilejul:

 • sa scrie si sa monitorizeze bloguri, 
 • sa lucreze cu tag-uri Tehnorati (  ), 
 • cu sisteme care trimit ping spre directoarele specifice RSS ( pingomatic )
 • sa urmareasca indexarea realizata de Technorati prin RSS-ul de cautare al paginii
 • sa identifice modalitati de agregare a RSS-urilor in pagini web / bloguri ( grazr)
 • sa comunice si sa se cunoasca mai bine.

Insemnarile scrise pana acum, indexate la Technorati.com/tag/cecitescazi:

 1. Alina
 2. Irina
 3. Florina
 4. Sebi
 5. George
 6. Calin
 7. Livia
 8. Adina
 9. Nadia
 10. Ciprian
 11. Adriana
 12. Daniela
 13. Bogdan
 14. Cosmin
 15. Andreea
 16. Ana-Florina
 17. Susana
 18. Cristina
 19. Dana
 20. Daniel
 21. Valentina
 22. Adina
 23. Oana
 24. Mihai
 25. Tiberiu

Completeaza si tu chestionarul! Sper sa raspunda cat mai multi si la chestionarul lansat de Bookblog - vezi rezultatele.

Si poate le scriem, cand se mai strang insemnari despre carti, celor de la Cartea din geanta - a aparut o insemnare in 23 noiembrie, multumiri; ar putea propune bloggerilor sa colaboreze prin note cu tag-ul Technorati carteadingeanta.

Posted by Carmen at 01:26:29 pm into the following categories: Tehnologii Web, eLearning in scoli/facultati, Blogosfera romaneasca


Astazi la Radio Guerilla
11/14/07

O mica interventie la Radio Guerilla, la emisiunea lui Liviu Mihaiu, avand astazi ca subiect blogurile.

( 4.5 min )

Posted by Carmen at 07:47:14 pm into the following categories: Despre bloguri, Blogosfera romaneasca


Top Bloguri Colectie - noiembrie 2007
11/14/07

Am scris de multe ori despre relativitatea topurilor, stiu ca intotdeauna au fost un subiect sensibil, ca s-au tot facut, ca recent am avut un top al blogurilor populare la RoBloggersSurvey2007, ca fiecare are topul sau si acesta este important, grupul blogurilor care iti sunt utile, al bloggerilor cu care comunici.

Pentru ca suntem aproape de a finaliza o noua implementare, cu Ajax, a Colectiei de RSS / bloguri romanesti, voi publica spre arhivare si discutii, desigur, topul lunii.

Cei care sunt familiarizati cu Colectia, stiu ca nu se doreste a fi un director de bloguri, ci o selectie de bloguri reprezentative - multe le-am descoperit in timp, altele au fost inscrise.

La Colectie, sectiune care exista de 3 ani la Timsoft, veti avea posibilitatea, ca pana acum, sa regasiti bloguri si site-uri cu RSS, organizate pe categorii, care pot fi ordonate:

 • alfabetic, 
 • dupa linkurile unice Technorati, 
 • dupa PageRank sau 
 • dupa un factor de vizibilitate ce il voi detalia. 

De asemenea, pentru fiecare element, se poate vizualiza RSS-ul si o serie de informatii legate de vizibilitatea acestuia.

Am implementat acum un factor de vizibilitate, care se calculeaza pe baza a trei valori:

 • linkurile unice Technorati ( Authority ) - reprezinta pentru un blog / site cu RSS, numarul de site-uri / bloguri ce contin linkuri spre acesta, determinate in ultimele 6 luni; pot fi linkuri din insemnari sau statice ( blogroll ); nu se ia in considerare autoritatea blogurilor ce contin linkurile, cum nu conteaza, de asemenea, daca linkurile se datoreaza unor comentarii pozitive sau negative; partial valoarea reflecta dinamica blogului ( un procent fiind linkurile din blogroll-uri sau alte linkuri statice; cum ar fi spre blogul celui ce a creat un template - blogurile ce primesc in cea mai mare parte astfel de linkuri, le-am multat la categoria aplicatii RSS/bloguri )
 • PageRank - marime data de Google dupa linkurile spre un blog si  valoarea site-urilor ce le contin; o marime consolidata in timp, o imagine a unei vieti mai indelungate a blogului
 • numarul de inscrisi la Bloglines ( subscribers ) - valoarea am considerat-o importanta pentru publicul blogului; se poate accepta ca un procent asemanator din cei care monitorizeaza un blog prin RSS, apeleaza la Bloglines; valoarea da o imagine a fidelizarii in timp, este proportionala cu vechimea blogului, as spune ca depinde si de tematica; unele bloguri au mai multe RSS-uri, apare in general numarul maxim de inscrisi la un RSS ( o insumare este foarte dificila, API-ul nu da informatia referitoare la RSS-urile unui blog, inscrisii - vezi insemnare ).

O evaluare mai corecta ar trebui sa ia in considerare mai multe aspecte, enumerate intr-o insemnare scrisa in februarie 2006.

Topul blogurilor care intra in primele 100 de valori ale factorului, este mai jos - sunt 107 bloguri.

Spre comparare, am dat si pozitia in Topul Technorati si am specificat pentru fiecare blog cele 3 valori si factorul rezultat.

Top Top Blog
Factor Categorie
1 1 Google Operating System >> 6 3974 2882 5502.25 IT
2 2 Ririan Project >> 3 1168 604 1178 personal
3 16 persistent.info >> 7 308 807 1038 IT
4 3 zoso's blog >> 5 721 133 640.5 personal
5 4 de ce? blog >> 4 678 20 521 personal
6 38 PR meets the WWW >> 5 174 495 501.75 business
7 10 Cristian Mezei >> 3 386 244 411.5 IT
8 6 piticu.ro >> 5 451 18 351.75 personal
9 7 Buddha's Blog >> 4 440 21 343.125 diverse
10 5 Webmaster de serviciu >> 3 452 5 341.5 IT
11 8 bookblog.ro >> 4 407 34 326.5 cultura
12 15 M A N A F U * >> 5 325 107 324 media
13 9 vorbe grele >> 5 405 11 312 jurnalism
14 11 fulgerica >> 4 357 20 280.25 diverse
15 12 Nu plange ca s-a terminat, bucura-te ca s-a intamplat. >> 4 356 17 277.625 personal
16 14 Andressa >> 5 333 33 274.5 personal
17 17 Fredo and Pidjin Webcomic >> 5 296 68 273 design
18 13 ministru >> prim-ministru >> blogger >> 5 340 7 260.25 politica
19 30 Orlando Nicoara >> 5 195 146 255.75 business
20 21 subiectiv.ro - Incorectu' Politic >> 4 268 52 233.5 jurnalism
21 20 Gramo's World >> 5 269 24 219.75 personal
22 18 Metropotam - Blogul redactiei >> 5 289 4 219.75 jurnalism
23 22 Media lui Comanescu >> 5 262 31 219.75 jurnalism
24 23 Catalin Tolontan >> 5 253 30 212.25 jurnalism
25 19 blogulmeu.ro >> 3 282 1 212 IT
26 24 Ionut Oprea >> 4 235 41 201.875 IT
27 31 eLearningBlog >> 5 191 72 197.25 edu
28 73 Vivi's developer blog >> 5 99 143 181.5 business
29 25 PCNews >> 3 229 4 173.75 IT
30 26 Ariel Constantinof Blog [we3d.net] >> 4 225 8 173.75 personal
31 27 News from gadgets' world >> 5 217 13 172.5 IT
32 29 Razvan Exarhu >> 4 201 34 172 jurnalism
33 66 Una pe zi cu Novac >> 5 107 122 171.75 personal
34 56 badboy.media.design news >> 6 119 80 159.25 design
35 28 BLOGGERI.RO >> 4 206 1 155.125 diverse
36 42 Radu Ionescu >> 5 147 57 153 business
37 41 Soft Pr0n ivil Bunny Love >> 4 158 43 145.375 personal
38 34 100% Politic,1% Manipulare. Interzis proshtilor! >> 4 181 15 145.125 jurnalism
39 32 Andrei Rosca: My way >> 4 185 10 145 personal
40 35 BED FOR LOVE >> 3 179 17 142.75 media
41 49 Irene's tea mind >> 4 132 69 142.125 personal
42 33 filozofie.ro >> 3 183 3 138.75 filozofie
43 36 voce.ro >> 4 178 6 137.25 jurnalism
44 47 jurnalismonline.ro >> 5 133 49 136.5 jurnalism
45 37 ARHI >> 4 175 1 131.875 personal
46 39 Adrian Ciubotaru >> 4 166 11 131.375 filozofie
47 53 latrecut (beta) >> 4 122 61 129.625 foto
48 40 Kaizer Gogu >> 4 165 9 129.375 personal
49 44 Bucurenci >> 4 143 34 128.5 cultura
50 65 [alex brie . net] > myblog >> 5 107 63 127.5 IT
51 132 Ionut Ciurea >> 4 56 124 119.5 business
52 61 Terorism de cititoare >> 5 111 47 118.5 cultura
53 45 Jurnal de Oradea - blogging is trendy >> 4 142 10 112.75 personal
54 60 Catastif >> 4 112 45 112.125 personal
55 270 @rgumente >> 5 21 127 111 business
56 43 eBlogs.ro >> 3 144 1 108.5 IT
57 46 kiddo >> 0 139 21 106.875 personal
58 48 eCostin.com >> 4 133 10 106 personal
59 54 andreanum & co >> 5 122 18 105 jurnalism
60 50 Jurnal de noapte >> 4 127 14 104 jurnalism
61 64 Mostly Harmless >> 4 108 34 102.25 personal
62 76 Oricum Blog >> 5 95 38 99.75 cultura
63 57 Viata si acordeoane >> 4 119 16 99.25 jurnalism
64 55 Cristi Roman >> 4 120 13 98.125 jurnalism
65 75 The BÜKRESH Blog >> 5 97 33 97.5 cultura
66 51 Blog.cotidianul.ro Master Site Feed >> 5 125 4 96.75 jurnalism
67 95 Madalin Matica -blog >> 5 74 55 96.75 business
68 63 Mon Blog >> 3 125 4 95.75 foto
69 74 Overheard in Bucharest >> 4 98 34 94.75 social
70 58 SEO IBB >> 5 116 10 94.5 IT
71 78 Florin Grozea >>> Hi-Q >> 4 94 35 92.375 media
72 59 oana dobre >> 4 113 8 89.75 jurnalism
73 116 chestionabil.ro >> 4 62 69 89.625 design
74 84 kindablog >> 4 90 32 87.5 design
75 83 Dragos Dehelean - Relatii Publice si comunicare online >> 4 90 30 86.25 business
76 62 Blogul lui Mircea Geoana >> 4 108 7 85.375 politica
77 63 Kro$$fire's Blog >> 4 108 5 84.125 personal
78 67 Memories Box >> 4 105 3 80.625 media
79 69 BLOGoree.ro blog >> 4 103 5 80.375 IT
80 89 Morar&More >> 5 103 4 80.25 jurnalism
81 81 Sorin Tudor >> 4 91 18 79.5 business
82 99 The Jubjub Bird >> 4 72 40 79 personal
83 86 69% media... - Articole >> 4 87 22 79 media
84 70 Adrian Georgescu - Scriu iute si piperat >> 4 101 5 78.875 jurnalism
85 165 cultura-vura >> 4 41 76 78.25 cultura
86 72 Optimizare site-uri web - >> 4 99 6 78 IT
87 71 YesterNight >> 3 101 4 77.75 personal
88 196 Vladimir Oane >> 4 33 81 75.375 business
89 79 Palatul Sutu >> 4 93 8 74.75 jurnalism
90 77 Cristian Ciofu - personal blog >> 4 95 3 73.125 personal
91 114 Kapra's blog >> 4 63 41 72.875 jurnalism
92 82 netics blog >> 4 91 5 71.375 IT
93 120 textier >> 4 61 40 70.75 jurnalism
94 87 Amar de zi >> 4 85 11 70.625 jurnalism
95 80 Core Target - Bogdan Gavrila >> 5 91 3 70.5 publicitate
96 93 return to the com(m)unity >> 4 75 21 69.375 jurnalism
97 85 4 months 3 weeks and 2 days - a film by Cristian Mungiu >> 4 89 2 68 cultura
98 101 sparking curious mind >> 4 71 22 67 publicitate
99 90 Razvan Matasel >> 4 80 11 66.875 planning
100 110 LIFESUX... >> 4 65 29 66.875 personal
101 89 Apollinaire Online >> 4 84 6 66.75 personal
102 133 moving on... >> 4 55 39 65.625 planning
103 88 Tomata cu scufita >> 4 85 3 65.625 personal
104 98 PigBrother >> 4 73 16 64.75 personal
105 108 Kit·blog >> 4 65 22 62.5 design
106 96 zully >> 4 74 11 62.375 personal
107 91 Descult >> 3 78 7 62 IT

La Colectie puteti urmari ordinea celor 1000 de bloguri inscrise, precum si a celor 1300 de elemente din toate categoriile.

Comentarii, completari cu bloguri care s-ar situa in top, specificarea unei alte categorii decat apare acum, sunt binevenite.

Daca vreti sa nu mai apareti in baza de date a Colectiei, va rog sa imi spuneti. 

Posted by Carmen at 01:51:32 am into the following categories: Proiecte la Timsoft, Despre bloguri, Blogosfera romaneasca


Cat de puternice sunt vocile blogosferei politice si ce partide reprezinta?
11/13/07

Blogosfera politica devine tot mai densa si tot mai multe voci isi fac simtita prezenta. 

Si Cristi , scriind astazi despre intrarea lui Ion Iliescu in blogosfera, cu ECHILIBRU, face referire la cateva rezultate din RoBloggersSurvey2007, care ne-au aratat ca Adrian Nastase este nu numai cel mai citit blogger politic, dar si unul dintre bloggerii romani de top.

Acelasi chestionar a relevat cresterea interesului pentru blogurile politice: daca anul trecut unul din 10 bloggeri le urmarea, acum unul din 5 monitorizeaza astfel de bloguri.

Mai jos am trecut primele bloguri politice de la Colectie, scrise de politicieni sau de analisti politici, care ne dau o imagine a notorietatii lor, masurata cu un factor ce ia in considerare PageRank-ul, ecourile ( linkurile unice Technorati ), fidelizarea cititorilor ( numarul subscribers Bloglines ) - tabel actualizat in 18 si 20 noiembrie.

Cu alte criterii, pornind de la trafic sau comentariile facute pe aceste bloguri ( dificil insa de determinat automat ), ordinea s-ar putea sa difere, nu mult insa.

Va las sa descoperiti daca sondajele referitoare la partide sunt apropiate sau nu de prezenta partidelor online, la fel sa vedeti ce partide sunt active online, accesand categoria bloguri politice de la Colectie.

1 ministru >> prim-ministru >> blogger
260.25 5 340 7
2 ECHILIBRU
102.29 4 130 9
2 Blogul lui Mircea Geoana
85.375 4 108 7
3 Politica fara principii
50.25 4 62 6
4 Blog de primar bucurestean
46.5 3 58 6
5 PoliTichii de margaritar
40.25 4 42 14
6 Gabriela Cretu
30.5 4 39 2
7 cozmin gusa
29.125 4 33 7
8 Adina Valean
23 0 30 4
9 Anca Alexandrescu
22 0 29 2
10 POLITICA se face cu ....
21.75 4 24 6
11 Blogul SCE
18.375 4 22 3
12 Renate Weber
13.125 0 17 3
13 ECHILIBRU
9.875 0 13 1
14 EuroBlog 9.25 3 5 11
15
new
20.11
Elena Udrea 7.625 0 10 1

De voie, de nevoie, pentru a putea echilibra comunicarea, curand si altii vor glasui online.

Tudor Sorin remarca in urma cu cateva zile prezentarea profesionista a celor de la UDMR, pentru alegerile europarlamentare, cu un site bine construit si cu clipuri pe o pagina dedicata pe youtube.

Ma astept ca analizele de pe reteaua specializata inPolitics sa devina mai active, mai vizibile.

Si, cum spuneam si in cartea New Media,  ieri lansata oficial, a Dorinei Gutu:

"Intrarea in blogosfera da posibilitatea oamenilor politici sa se exprime mai bine, sa isi explice mai clar opiniile, actiunile, proiectele, sa intre intr-un dialog real cu toti cei pe care vor sti sa ii atraga sa le urmareasca si sa le comenteze blogurile.

Pentru politicieni bloggeri, ca pentru orice blogger, o conditie esentiala in a fi informat si deschis spre ceilalti, este sa urmareasca si sa stie sa selecteze alte bloguri, nu doar politice si sa intre in dialog cu comunitatile create in jurul acestora.

Inainte de deschiderea blogului, de a incerca sa-si faca auzita vocea in blogosfera, trebuie sa invete sa cunoasca, sa asculte si sa respecte alte voci, opinii.

In viitorul apropiat, vor aparea multe bloguri politice, in curand blogul va fi sinonim cu un birou virtual.

Cred ca vor fi si surprize in a-i descoperi altfel pe politicieni, in a descoperi noi oameni politici.

Realizarea unor dezbateri utile si civilizate, impunerea unor teme de interes cetatenesc pe bloguri tine mult si de publicul internaut, de educatia continua la care fiecare trebuie sa fie parte.

Mi-as dori sa pot descoperi noi oameni politici, de o alta calitate, prin intermediul blogurilor. Mi-as dori sa pot descoperi femei politicieni, care sa se exprime profesionist, implicant, cu sensibilitate.

As vrea ca bloguri ale oamenilor politici si nu numai, sa devina puncte de comunicare si colaborare in spatiul european.

Astept cu interes ca bloguri scrise de comisarul  european roman sau de parlamentarii nostri europeni sa impuna teme de interes, sa fie citate."

Nota in 29 decembrie: Mihnea Dumitru, doctorand, autor al bine-scrisului blog Politica si New Media, vine cu o metodologia ( fara o implementare automata ) RealPolitik pentru un top al blogurilor politice pe care le-a colectat ( 200 pana acum ) si pus pe categorii la Codex Politicus.

Posted by Carmen at 11:44:10 am into the following categories: Despre bloguri, Blogosfera romaneasca


Dupa topurile Technorati, un blog romanesc si in Top 1000 Bloglines; si putin despre relativitatea topurilor
11/11/07

Daca pana acum topul Bloglines, determinat dupa numarul de inscrisi la RSS-uri, continea 200 de pozitii, in 7 noiembrie a fost publicat topul 1000 Bloglines.

Se iau in calcul nu numai numarul de subscribers, ci si cati dintre acestia sunt activi. 

Mai jos apar cateva bloguri cu pozitiile lor in:

Blog Top 1000 Bloglines Top Technorati Top Technorati Popular Colectie - Top Factor
Slashdot 1
104000 subscribers
- 36
488 members
-
Techcrunch 26
18137 subscribers
3
23967 links
3
2127 members
-
Google Operating System 198
2882 subscribers
73
3979 links
89
299 members
1
5507.5
Confessions of a Pioneer Woman 1000
795 subscribers
996 (Top 1k)
1679 links
- -
persistent.info -
804 subscribers
-
272 links
- 2
1008

Am marcat mai sus cele doua bloguri romanesti care totalizeaza numarul maxim de linkuri Technorati si inscrisi Bloglines, respectiv al doilea numar de inscrisi:

Cele doua bloguri apar pe primele doua pozitii la Colectia de bloguri / RSS romanesti, in care criteriul este factorul ce se calculeaza pornind de la:

 • numarul de linkuri unice Technorati,
 • numarul de inscrisi Bloglines si 
 • valoarea PageRank.

Voi reveni asupra Colectiei, relansarea ei va fi in cateva zile - mai avem de facut actualizarea bazei de date.

La Ze List, Google Operating System apare pe pozitia 1879, iar persistent.info nu apare deloc.

La fel, cele doua bloguri nu apar la BlogRank.

Mai putin cunoscute de publicul romanesc / bloggerii romani, cele doua bloguri au avut un numar mic de mentionari la RoBloggerSurvey2007, neintrand in top.

Posted by Carmen at 07:54:27 pm into the following categories: Despre bloguri, Blogosfera romaneasca


RoBloggers Survey2007 se extinde cu Moldova Blogger Survey 2007
11/10/07

Unul dintre momentele importante si emotionante din timpul derularii RoBloggers Survey de anul trecut a fost cel in care Mihai Moscovici, din Moldova, aflat  acum la masterat la University of Texas at Arlington, a scris pe blogul sau:

"Propun sa declaram ziua de 2 august 2006, ziua de integrare a blogosferei moldovenesti in componenta blogosferei romanesti!"

Spuneam atunci "Sa exploram alte bloguri din Moldova si sa incercam sa cream puntile de dialog si colaborare dintre noi."

Mihai ne-a sprijinit si anul trecut si acesta cu popularizarea chestionarului; in 2006 au participat 2 bloggeri din Moldova, anul acesta, 8.

Mi-a scris in urma cu cateva saptamani despre intentia de a derula un chestionar similar cu RoBloggersSurvey2007 pentru blogurile din Moldova.

Si anunta astazi ca Moldova Blogger Survey 2007 va porni luni.

Succes, Mihai!

Moldova Blogger Survey 2007

Sunt curioasa sa vad in special spre ce teme se indreapta cele scrise si urmarite de bloggerii din Moldova, profilul bloggerilor, cati scriu din Romania sau din strainatate, unde multi sunt cu burse. 

Cred ca segmentul de varsta sub 25 de ani va fi si mai masiv decat la noi - 56%.

In ceea ce priveste tematica, majoritatea blogurilor din Moldova pe care le urmaresc sunt adevarate bloguri - eseuri, cu accente sociale, scrise cu multa responsabilitate.

Technorati Tags:

Posted by Carmen at 05:56:13 pm into the following categories: Despre bloguri, Blogosfera romaneasca


RSS si cautarea in timp-real - cine o face mai bine?
11/08/07

google si rss

Activitatea lui Andrei Alexandrescu - un roman, guru in C++, despre care a aparut astazi un articol in HotNews, imi este cunoscuta de cativa ani.

Voiam sa vad daca nu are cumva blog ( nu are ) si am dat o cautare cu Google.

Interesant a fost sa gasesc linkul spre articol, cu specificarea ca a fost publicat cu 19 minute in urma ( pozitia era ceva mai jos pe pagina, am modificat screenshot-ul ).  

Nu sesizasem pana acum ca Google sa afiseze cand a indexat informatia - datorata desigur notificarii primite la modificarea RSS-ului lui Hotnews, prin pingul la serverul dedicat blogsearch.google.com/ping.

In minutele urmatoare, ciudat, aceeasi cautare cu Google Blogsearch nu a produs nici un rezultat - desi normal mi s-ar parea sa o gasesc prima data aici.

La fel, Bloglines, Technorati sau Icerocket inca nu returnau informatia de la HotNews.

Cum procedez sa vad in cat timp motoarele de cautare clasice sau pentru RSS-uri gasesc o anumita informatie? Creez RSS-uri de cautare si ma abonez la ele. Problema este ca Google nu ofera aceasta facilitate, putand fi gasite cateva solutii echivalente.

Later:

Ii multumesc lui Vali, fostul meu coleg de facultate pentru linkul de mai jos, spre o insemnare din Google Operating System, care ma conduce la a concluziona ca, in ciuda faptului ca Google nu ofera RSS, aplicand cautarea pentru un interval de timp ( de o zi ), se afiseaza paginile nou aparute si indexate ( site-uri noi sau insemnari de pe bloguri ).

Iata mai jos un exercitiu cu care pot urmari prin RSS ce apare nou despre unul sau mai multi termeni sau referinte la un site/blog - vezi si insemnarea Cum aflu ce scriu blogurile despre compania mea?.

Exemplificarea o fac pentru termenul bloguri, propunandu-mi sa urmaresc insemnarile despre bloguri in timp-real.

Pagina cu ce a gasit in ultima zi Google despre bloguri este:

google.com/search?q=bloguri&as_qdr=d nu are RSS, ii creez cu Feedfire

 1. feedfire.com/site/rss.cgi?ChanContentId=023739 ( alte solutii )

Ma abonez la acest RSS si pot urmari ce indexeaza nou Google despre bloguri, da?

Ca sa nu pierd informatii, apelez la alte RSS-uri de cautare ca:

 1. feeds.technorati.com/search/bloguri?authority=n&language=n
 2. blogsearch.google.com/blogsearch_feeds?q=bloguri&output=rss
 3. icerocket.com/search?tab=blog&q=bloguri&rss=1

Ma pot abona la fiecare din acest RSS sau pot crea un RSS de grup.

Pot lista in site / blog ce apare nou, ca mai jos:

Sau pot crea un pseudo-blog cu noutatile:

Suprglu

Interesant, nu? 

Asa puteti urmari ce apare nou despre anumite subiecte de care sunteti interesati, despre numele vostru, al firmei, linkul spre blogul / site-ul propriu, inlocuind in obtinerea RSS-urilor de mai sus termenul bloguri.

Pot lucra si cu yahoo pipes, iata rezultatul ce imi permite cautarea oricaror termeni si urmarirea prin RSS.

Posted by Carmen at 11:07:33 pm into the following categories: Despre RSS, Search Tools


NetStartUp - competitie de proiecte online
11/08/07

De urmarit NetStartUp ce se va organiza in cadrul NetCamp, un eveniment Evensys

In spatiul european, similare sunt:

Posted by Carmen at 09:20:27 pm into the following categories: Evenimente, Web2.0


Un mesaj din Italia
11/06/07

In cei trei ani si jumatate de cand scriu in acest blog, am avut putine insemnari intr-o nota mai personala sau pe alte subiecte decat cele ce tin de eLearning, Web, bloguri.

As vrea insa sa va impartasesc un mesaj care m-a impresionat, scris in urma cu cateva minute de o cercetatoare de la o universitate din Italia, cu care sunt la un al doilea proiect de eLearning; cei trei ani de cand colaboram ne-au apropiat foarte mult, la fel cum s-a intamplat cu toti partenerii din multe tari europene cu care am lucrat:

Dear Carmen,

This not a mail related to work, but a personal one. Or better, this a collective mail of excuse.

Today the Italian staff had a meeting for our project. Professore, and researchers met for dealing with the executive plan.

We also spoke about the unpleasant and regrettable actions of Italian national government towards Romanian people.

We are very sorry that our government and, more in general, our political class, are using Romanian people as scapegoat for their internal fights.

The actions they are making are absurd and they are the contrary of every kind of civil laws.

This is what we think about and we are ashamed for their behaviours, thoughts and words and we apologize because of it.

I have no other words, just to thank you for your kind and gentle way to be.

And I hope that Romanian people can forgive my people for these very stupid, racist and coarse actions.

With all warmness of mine and of all my staff,
M.

Posted by Carmen at 11:25:12 pm into the following categories: Diverse


Rezultate RoBloggersSurvey2007 - sectiunea Blogosfera romaneasca
11/05/07

-- insemnare actualizata - s-a adaugat lista blogurilor mentionate ca bune - intrebarea 41 --

Incet, incet am ajuns la final.

Analiza intrebarilor din sectiunea a patra RoBloggersSurvey2007 este mai jos - va asteptam cu interes opiniile.

La lista blogurilor considerate bune de catre respondenti - intrebarea 41 - apar cele cu cel putin 4 mentionari.

Comentarii asupra acestei intrebari veti gasi la Cristi.

In zilele care vin, Carmen va specifica tipurile acestor bloguri si vechimea lor si va compara acest top cu topurile dupa linkurile Technorati, dupa PageRank sau dupa inscrisii la Bloglines de la Colectie ( inca in lucru, dar cu o versiunea finala in 2 zile ), respectiv cu ZeList.

Intreaga analiza a chestionarului apare ca articol la eJurnalul eLearning.

Va multumim pentru participarea si sprijinul acordat realizarii acestui proiect, ne bucuram ca am reusit sa-l ducem la bun sfarsit si speram sa ofere o imagine de ansamblu asupra blogosferei romanesti si asupra dinamicii ei.

Carmen si Cristi

39.  [*] Care sunt caracteristicile unui blog bun? - selectie multipla

Ofera informatii interesante, utile, actuale - 520 17.44%  74.04% 17.20%  74.63%
Este un spatiu de dialog cu vizitatorii, demareaza dezbateri interesante, pune pret pe feedbackul primit - 403 13.51%  57.40% 13.64%  59.19%
Comenteaza / prezinta in Blogroll alte bloguri valoroase - 192 6.44%  27.35% 7.29%  31.61%
Are continut original, nu doar comentarii despre alte surse - 570 19.11%  81.19% 18.81%  81.61%
Este actualizat cel putin saptamanal - 411 13.78%  58.54% 14.15%  61.39%
Are un design placut si o navigare clara - 430 14.42%  61.25% 12.37%  53.67%
Este scris informal, cu umor - 424 14.22%  60.39% 15.17%  65.80%
Alte - 32 1.07%  4.55% 1.36%  5.88%
Total raspunsuri - 2982

Este o intrebare cu raspunsuri multiple, iar optiunile sunt aproape identice cu cele de anul trecut.

Cei mai multi dintre bloggeri - 81.19%  - apreciaza continutul original, apoi informatiile interesante, utile, actuale sunt considerate a caracteriza un blog bun de catre 74.04%; 

In jur de 60% dintre bloggeri au selectat fiecare dintre caracteristicile: design placut si o navigare clara, stil informal, cu umor, actualizarea cel putin saptamanala si crearea unui spatiu de dialog cu vizitatorii.

Comentarea de bloguri valoroase este o caracteristica apreciata doar de o patrime dintre bloggeri - 27.35%.

Fata de anul trecut singura deosebire este aprecierea in proportie mai mare a unui design placut si a unei navigari clare - 61.25% fata de 53.67% in 2006.

40.  Alte caracteristici

Total raspunsuri - 58

Alte caracteristici notate:

 • scriitura dinamica, spectaculoasa
 • ca si o carte buna, un blog il consider bun daca am ceva de invatat din el, daca ma binedispune, ma informeaza prompt si daca proprietarul imi respecta parerile din comentarii fara sa ma jigneasca
 • pentru blogurile corporate - sa evite polemicile inutile, sa se axeze doar pe cititorii tinta si sa directioneze discutiile inspre efectele dorite
 • are o unitate si "personalitate" a lui, fara a parea o imprastiere de tot felul de materiale adunate pe faras
 • are numai continut original
 • nu contine elemente indecente, insulte
 • credibilitate
 • este scris intr-o romana corecta si cu talent (cvasi)literar. Simte "pulsul societatii" si il comenteaza cu spirit critic de calitate. Este responsabil (civic). Nu contine o supradoza de "eu am aparut in revista x", "eu am fost mentionat pe site-ul Y"
 • initiaza deschideri, idei, proiecte.

41. [*] Dati cel putin 3 exemple de bloguri romanesti pe care le considerati bune, justificati.

Total raspunsuri - 702

Mai jos apar blogurile care au fost mentionate de catre cel putin 4 respondenti - vezi analiza Cristi:

 1. zoso.ro - 78
 2. andressa.ro - 63
 3. manafu.blogspot.com - 44
 4. piticu.ro - 42
 5. visurat.ro - 41
 6. terorista.ro - 29
 7. comanescu.hotnews.ro - 26
 8. gramos.wordpress.com - 23
 9. fulgerica.com - 22
 10. bookblog.ro - 21
 11. buddha.voce.ro - 21
 12. tolo.ro - 20
 13. ciutacu.ro - 19
 14. jeg.ro - 19
 15. exarhu.ro - 16
 16. mintea-de-ceai.blogspot.com - 16
 17. deceblog.net - 15
 18. feeder.ro - 15
 19. dragosh.bloghost.ro - 14
 20. nastase.wordpress.com - 14
 21. zully-mustafa.weblog.ro - 14
 22. catastif.ro - 13
 23. orlando.ro - 13
 24. vivi.ro - 13
 25. arhiblog.com - 12
 26. fabricadejucarii.ro - 12
 27. kaizergogu.blogspot.com - 12
 28. pidjin.net - 12
 29. sutu.ro - 11
 30. andreirosca.bookblog.ro - 10
 31. voce.ro - 10
 32. danandronic.blogspot.com - 9
 33. inozza.blogspot.com - 9
 34. kitblog.com - 9
 35. subiectiv.ro - 9
 36. we3d.net - 9
 37. clickio.ro - 8
 38. iulianenache.blogspot.com - 8
 39. stefanstroe.ro - 8
 40. succes.dublu.ro - 8
 41. unapezi.fourhooks.com - 8
 42. ionut-ciurea.com - 7
 43. memoriesbox.blogspot.com - 7
 44. timsoft.ro/weblog - 7
 45. varabiescu.ro - 7
 46. amardezi.blogspot.com - 6
 47. andreanum.wordpress.com - 6
 48. danpetre.wordpress.com - 6
 49. eduard.ro - 6
 50. hellene-a-piece-of-me.blogspot.com - 6
 51. hi-q.ro/blog/florin - 6
 52. jimmy.ro - 6
 53. lifesux.ro - 6
 54. mihaidragan.ro/kindablog - 6
 55. pigbrother.us - 6
 56. politichii.ro - 6
 57. raduionescu.ro - 6
 58. abjectu.weblog.ro - 5
 59. adrian.filozofie.ro - 5
 60. aluiann.wordpress.com - 5
 61. cristi.discuta-liber.com/blog - 5
 62. didlee.weblog.ro - 5
 63. moara-lu-bunicu.org/suzi - 5
 64. monicaspune.blogspot.com - 5
 65. noexcuses.wordpress.com - 5
 66. raduceuca.com - 5
 67. rapireadinserai.blogspot.com - 5
 68. razvanmatasel.ro - 5
 69. smokingcoolcat.blogspot.com - 5
 70. tudorchirila.blogspot.com - 5
 71. ublog.ro - 5
 72. victorkapra.ro - 5
 73. alexbrie.net - 4
 74. articole.com - 4
 75. avionaru.ro - 4
 76. big.lazyadmin.ro - 4
 77. blog.dotcommerce.ro - 4
 78. blogoree.ro/blog - 4
 79. bucurenci.blogspot.com - 4
 80. bukresh.blogspot.com - 4
 81. bunny-power.blogspot.com - 4
 82. cyberculture.ro/blog - 4
 83. dragos.roua.ro - 4
 84. dragosdehelean.ro - 4
 85. ecostin.com - 4
 86. filipcte.ro - 4
 87. groparu.ro - 4
 88. grosseck.blogspot.com - 4
 89. hobbitul.ro - 4
 90. hoinar-pe-web.blogspot.com - 4
 91. iliuta.blogspot.com - 4
 92. jurnalismonline.ro - 4
 93. kidha7.blogspot.com - 4
 94. legi-internet.ro/blogs - 4
 95. lulutza.blogspot.com - 4
 96. mostly-harmless.ro - 4
 97. oana-dobre.blogspot.com - 4
 98. oradeanul.com - 4
 99. pagini.com - 4
 100. paginiweb.com/blog - 4
 101. patratosu.wordpress.com - 4
 102. poesis.weblog.ro - 4
 103. ratonul-iscoditor.weblog.ro - 4
 104. sowhat.fourhooks.com - 4
 105. spinei.hotnews.ro - 4
 106. supliment.polirom.ro/gheoland - 4
 107. tritonicnews.blogspot.com - 4
 108. vidal.weblog.ro - 4
 109. vladinho.net - 4

42. Blogurile caror personalitati din offline le urmariti? Aprecieri.

Mai jos sunt apar cei cu cel putin 3 mentionari:
 1. Adrian Nastase - 29 - comenteaza evenimente politice fara ura si cu ironie fina; un mare lider politic, considerat inaccesibil si devenit, prin blog, un model al comunicarii; cel mai bun si activ blogger dintre politicieni
 2. Victor Ciutacu - 17 - un jurnalist cu foarte mare impact de opinie;  parerile lui mi se par interesante
 3. Razvan Exarhu - 12 - scrie demential cateodata
 4. Dragos Bucurenci - 11 - ii apreciez ideile si scrisul; puncte de vedere percutante
 5. Catalin Tolontan - 10 - insemnarile non-sport sunt de prima mana
 6. Emil Brumaru - 9 - o revelatie; cu admiratie pentru un om care s-a adaptat mileniului, desi nu are varsta marii majoritati a bloggerilor
 7. Tudor Chirila - 8 - scrie interesant
 8. Florin Grozea - 8 - il apreciez pentru ca scrie, vorbeste cu fanii, raspunde si vorbeste despre muzica
 9. Cezar Paul Badescu - 7 - un blog incisiv
 10. Dan Andronic - 5 - apreciez  consultantul
 11. Radu Pavel Gheo - 5 - unul din oamenii care ma fascineaza prin creatia lor
 12. Cristian Manafu - 5 - din antreprenorii ce-i urmaresc
 13. Andrei Chiliman - 4 - il urmaresc cu interes
 14. Orlando Nicoara - 4 - din antreprenorii ce-i urmaresc
 15. Iulian Tanase - 4 - interesant
 16. Radu Afrim - 3 - un blog nonconformist, al unui regizor pe masura
 17. Iulian Comanescu - 3 - obiectiv
 18. Cristian Diaconescu - 3 - il urmaresc din cand in cand ( blog inaccesibil )
 19. Oana Dobre - 3 - scrie bine 
 20. Ioan T. Morar - 3 - o surpriza placuta
 21. Mihai Morar - 3 - tanar, face bine orice incepe
 22. Vlad Petreanu - 3 - analize bune
 23. Traian Ungureanu - 3 - merita citit.

43. Care personalitati ati dori sa isi deschida bloguri? De ce?

Total raspunsuri - 209

Cel putin de 3 ori au fost mentionati:

 1. Mircea Badea  - 17 - ar avea destule de spus, pe care nu le poate comunica la TV; si-ar da seama ce e cu bloggingul despre care tot vorbeste
 2. Mircea Cartarescu - 16 - ar avea o influenta mare si idei interesante in blogosfera romaneasca
 3. Traian Basescu - 14 - pentru ca e nevoie sa aflam parerile personale ale presedintelui Romaniei si de pe blog, scrise de el; e un bun comunicator, e interesant
 4. Gigi Becali - 8
 5. Andrei Gheorghe - 5 - rubrica din 24fun este un excelent material pentru un blog 
 6. Cristian Tudor Popescu - 5 - pentru temperat entuziasmul matinal
 7. Corneliu Vadim Tudor - 5
 8. Mihaela Radulescu - 4
 9. Robert Turcescu - 4
 10. Mircea Dinescu - 3 - ar avea ceva de spus, mai ales in celebra lui nota umoristica
 11. Oana Pellea - 3
 12. Andrei Plesu - 3 - un blog personal, al propriei vieti culturale.
Cu cateva exceptii sunt numele care au fost propuse si la RoBlogFest 2007, categoria Personalitatea romaneasca cea mai asteptata sa isi faca blog, primele trei locuri fiind:
 1. Traian Basescu
 2. Mircea Badea
 3. Mircea Cartarescu 
Alte raspunsuri primite au vorbit si despre:
 • ministrul invatamantului, inspectorii generali din directorii din sectorul invatamant - spre a invat cum se poate face instruire, educatie, formare profesionala si de-a lungul vietii utilizand noile tehnologii pe care nu le aplica si nici nu pun pret pe ele
 • primarul fiecarui oras sa isi deschida un blog pentru a fi in contact direct cu locuitorii orasului
 • cercetatori, profesori universitari, conducatori de doctorat.

44. [*]  Ce a adus nou ultimul an pentru blogul dvs?

Printre raspunsurile primite:

 1. lansarea sa
 2. comentarii mai multe
 3. publicitatea
 4. comentarii incurajatoare pentru utilizarea in educatie
 5. idei valoroase in fiecare zi
 6. vizitatori mai multi, evolutie in planul calitatii scrisului, confirmarea faptului ca scriu bine
 7. in acest an am invatat mai multe despre bloguri si blogul colectiv la care scriu a fost deschis in cadrul unui curs din proiectul Economia bazata pe cunoastere. Am inteles utilitatea pentru educatie si sigur voi deschide un altul pentru lucrul cu elevii.
 8. o urcare importanta in topul celor mai cunoscute bloguri din tara, numeroase comentarii si sugestii despre continut, colaborari cu alti bloggeri cunoscuti
 9. muuuuulti prieteni buni! De fapt, inca prieteni online.
 10. update-uri tehnice, colaboratori si cunostinte noi, cunostinte despre lumea online
 11. o multime de prieteni, de cunostinte (tehnice si nu numai). M-a determinat sa-mi dau demisia si sa incep o afacere pe cont propriu :)
 12. a adus aproape 50000 de vizitatori in doar cateva luni.
 13. construirea unui brand personal si credibilitate
 14. exprimarea prin video (cel mai important) -noi prieteni -o noua colectivitate
 15. am interactionat cu cateva personalitati din cultura si jurnalism
 16. noi proiecte, cursuri / carti dezvoltate pornind de la insemnarile pe blog
 17. dezvoltarea blogosferei din Moldova si cel mai mare trafic a unui blog din Moldova
 18. cresteri de trafic si un venit peste medie
 19. maturizare in scriere
 20. un domeniu .com
 21. reclama si experimente de blog advertising
 22. reclama platita
 23. un design mai interesant
 24. blogul mi-a adus mai multa incredere in parerile proprii si m-a ajutat sa ma redescopar ca om...m-a ajutat sa-mi schim principii datorita oamenilor de valoare pe care am avut ocazia sa-i cunosc prin intermediul lui
 25. am inceput sa iau interviuri artistilor care imi plac
 26. la intrebarea asta, cel mai bine ar raspunde cei care ma citesc
 27. formarea unui canal de comunicare, "stalp" pentru sustinerea unei retele din punct de vedere SEO
 28. eu nu vad blogul ca pe o modalitate de a ma "afirma" in public. Mai degraba e auto-evaluare... Scriu in general pt mine si putinii prieteni care ma citesc. 
 29. crestere a sentimentului de comunitate, numar mai mare de prieteni
 30. mai multa claritate in ceea ce priveste directiile in care trebuie sa merg anul asta
 31. un blogroll mai bogat
 32. mobile blogging
 33. cititori mai multi, fidelizare si conturare a target-ului, notorietate si autoritate mai bune in motoarele de cautare
 34. o consolidare a vizitatorilor si cresterea numarului lor + aparitii multiple in presa scrisa si tv
 35. mai multe contacte de business, relationare in piata de publicitate, o mai mare disciplina in acumularea si procesarea de informatii din domeniul care ma intereseaza - internet 3D, tehnologia viitorului, lumi virtuale
 36. mi-am facut foarte multi prieteni de calitate, aliante profitabile in blogosfera 6, destul de multi bani din reclama pe blog
 37. cateva premii la roblogfest, niste aparitii de la tv si ... da, cativa prieteni
 38. un numar destul e mare de reactii pe alte bloguri
 39. a crescut traficul, au aparut primele cereri de reclama, a participat in diverse proiecte legate de bloguri (gen Blogoree Romanian Tour si altele).

45. [*] Ce considerati ca s-a intamplat semnificativ in blogosfera romaneasca in ultimul an?

Bloggerii respondenti au punctat ca fiind semnificativ:
 1. cresterea, maturizarea, independenta manifestata a celor care scriu
 2. interesul manifestat de lumea politica si bloguri politice bune
 3. diversificare, maturitate, utilitate in profesie
 4. o imensa masa de informatie din care uneori reusesti sa extragi greu esentialul, dar de cele mai multe ori informatie de care ai nevoie; este acolo alaturi de experiente si comentarii
 5. din ce in ce mai multe bloguri, specializate pe diferite domenii, care ofera informatii credibile
 6. campania de blogvertising
 7. tot mai multi jurnalisti, politicieni, scriitori si personalitati publice au intrat in blogosfera
 8. proiecte lansate in blogosfera, tentative de coagulare
 9. a crescut cantitativ si s-a rafinat tehnic
 10. s-a vorbit foarte mult in presa scrisa si la TV despre bloguri
 11. intâlnirile de bloggeri, concursurile, aparitia unor bloggeri la TV, forumul Blogoree
 12. din ce in ce mai multe media traditionale si-au deschis bloguri; pe langa institutii, un numar in crestere de jurnalisti au bloguri personale. Mai multe dezbateri pe tema blogurilor, nu neaparat si mai constructive
 13. concursul bloggeri.ro
 14. aparitia ZeList
 15. cresterea numarului de bloguri corporate
 16. razboiul asta surd si fara rost intre bloggeri si jurnalisti
 17. roblosfera a crescut foarte mult in ultimul an si s-a diversificat 
 18. foarte mult aparand multe bloguri de nisa; bloggerii maghiari au capatat vizibilitate in roblosfera, ceea ce e un lucru pozitiv
 19. aparitia web 2.0
 20. au aparut multe bloguri specializate, mai bine targetate
 21. organizare RoBlogFest
 22. oamenii care pana acum nu credeau in bloguri au inceput sa scrie online
 23. bloggerii au ajuns sa treaca peste bariera virtuala, sa se intalneasca si uneori sa formeze o adevarata echipa - vezi Protestul de la TVR, Schimb de Carti, intalnirile aproape saptamanale dintre bloggeri, emisiunile de la radio si TV
 24. au aparut mai multe bloguri culturale, unele fiind foarte bine scrise.

46. [*] Previziuni, ce ati dori pentru blogosfera romaneasca?

S-au exprimat mai multe dorinte decat previziuni:

 1. profesionalism si adoptarea standardelor Web
 2. crearea de comunitati bazate pe tematica abordata
 3. o publicatie electronica a bloggerilor, conferinte ale bloggerilor, un sistem de certificare deontologica privind comportamentul pe web, evaluarea calitatii blogurilor pe domenii
 4. mai multa unitate, articole bune, care exprima ideile acelor oameni, mai putine feedback-uri si mai multe idei puse pe bloguri, mai putina cearta
 5. o intensa activitate si o puternica pentetrare pe piata online a informatiilor de tip eLearning, tutoriale si manuale online pe diferite teme
 6. mai multa cultura
 7. cred ca blogosfera romaneasca va creste valoric, iar advertiseri vor publica si la noi reclame de tip CPM cu plata foarte buna
 8. nu am asteptari de la blogosfera romaneasca, poate si pentru ca nu cred in conceptul de blogosfera romaneasca, ci in originalitatea fiecarui blog in parte
 9. seriozitate si responsabilitate mai mare
 10. Romania, ca si tara, sa fie promovata in strainatate si prin bloguri 
 11. cred ca incetul cu incetul blogosfera va avea rolul unei agora grecesti, in care vor fi dezbatute si rezolvate multe probleme ale comunitatii
 12. as dori calitate si cat mai multa informatie proaspata si de interes; in acelasi timp blogul se preteaza mult mai mult la analize asupra unor chestiuni de fond
 13. mai multe campanii pe diverse probleme sociale, initiate in blogosfer.; numarul vizitatorilor blogurilor, cat si influenta unor bloggeri, reprezinta un potential imens pentru asemenea campanii
 14. e nevoie de o baza de date de bloguri pe mai multe coordonate
 15. as dori ca oamenii sa treaca din pasivitate si sa fie mai activi, nu doar sa citeasca ci sa si raspunda
 16. cat mai mult content de calitate/ original
 17. mai multe bloguri de business 
 18. bloggeri mai de calitate - in speta, care sa cunoasca gramatica limbii romane si unele principii morale de baza, precum si notiunile elementare de netiquette
 19. mai mult seriozitate, cateva organizatii gen b5media sau 9rules
 20. as dori sa apara mai multe bloguri tematice (teatru, design, moda, film, gastronomie, societate) de asemenea mi-as dori ca mai multe institutii sa isi faca blog (facultati, galerii de arta, teatre, grupari sportive ...); un blog ar reprezenta mediul potrivit pentru interactiunea cu publicul si pentru a castiga notorietate
 21. mi-as dori sa devina un fel de bibiloteca cu "carti" din diferite domenii
 22. sa creasca in valoare informationala, in calitate, sa atraga mai multe personalitati si sa renunte la competitia absurda (in viziunea mea) cu media clasica.

47. Ce alte intrebari considerati ca ar fi trebuit sa contina chestionarul? Dati si raspunsurile.

Total raspunsuri - 132

Alte intrebari sugerate:

 1. Daca se sustine un brand/organizatie cu blogul personal? Aveti o deontologie proprie in activitatea de blogging? Descrieti principiile.
 2. Ar fi fost utile cateva intrebari referitoare la etica, la modalitatile de relationare cu comunitatea online.
 3. De ce v-ati creat un blog?
 4. Intrebari cu privire la: domeniile de competenta ale blogurilor, mai detaliate si mai justificate; maniera de redactare a continutului, daca e importanta; acuratetea informatiilor, intereseaza?; daca e util sa existe bloguri ale publicatiilor online; in ce domenii unde inca nu exista ar mai fi utile blogurile.
 5. Ce relevanta are blogosfera pentru Romania (social, cultural, politic, etc.)? Cred ca poate inspira schimbari ori dezvoltari benefice. Si cred ca poate educa. 
 6. E important ca bloggerii sa isi asume tipul de responsabilitate propriu unei "figuri publice"? De ce? 
 7. Modalitati de promovare a blogurilor.
 8. Nu contin e prea mult despe domeniul religie/spiritualitate.
 9. Ati cam uitat de minoritati. In rest e foarte bun.
 10. intrebari legate de relatia blog-mediul offline. Blogosfera romaneasca nu e rupta de realitatea sociala, cel putin asa imi place sa cred. Ar fi interesant de vazut daca blogurile romanesti pot schimba sau influenta ceva din mediul offline.
 11. Cat de mult va pasa de trafic ? 
 12. Cate ceva despre eticheta, drepturi de autor.

Technorati Tags:    

Posted by Carmen at 02:01:10 pm into the following categories: Despre bloguri, Blogosfera romaneasca


RoBloggersSurvey2007 followups - comentarii pe bloguri si alte prezentari
11/05/07

-- insemnare actualizata --

Mai jos apar comentariile de pe bloguri, referitoare la RoBloggersSurvey2007:

Alte prezentari:

 1. Romania Libera: Blogosfera romaneasca intra la analize, de Cristian Curus, 5 octombrie
 2. Dilema veche: Blogurile, la a doua dare de seamă, de Cosmin Popan, 15 octombrie
 3. Atelier LiterNet: Am blog, sunt cineva, de Cosmin Popan, 19 octombrie, preluare din Dilema Veche
 4. Toolbox Online Communication: Cristi Manafu a prezentat o prima analiza a rezultatelor, 16 octombrie
 5. IQads.ro: Cand au incetat blogurile sa mai fie amuzante, de Ana Militaru, 17 octombrie
 6. Jurnalul National: Jumatate din bloggeri sunt in Bucuresti, de Alexandru Radescu, 23 octombrie
 7. dailyBusiness.ro: Doar jumatate dintre bloggerii romani le dau anonime, 23 octombrie
 8. Business Standard: Femeile au o treime din blogurile de pe piata romaneasca, de Sorina Iordan, 26 octombrie
 9. Capital: Blogurile se pun pe construit imagine, de Roxana Ivan, 26 octombrie
 10. dailyBusiness.ro: Aproape jumatate dintre bloggeri au doua sau mai multe jurnale online, 30 octombrie
 11. dailyBusiness.ro: Bloggerii si-au schimbat parerea - vor sa includa reclame pe bloguri, 31 octombrie
 12. dailyBusiness.ro: A. Nastase, cel mai citit blogger cu activitate offline. Sunt asteptati Badea, Cartarescu si Basescu, 5 noiembrie

Va rog sa imi spuneti daca am omis pe cineva.

Multumesc,
Carmen

Technorati Tags:    

Posted by Carmen at 01:40:37 pm into the following categories: Despre bloguri, Blogosfera romaneasca


A inceput Blog Design Competition
11/03/07

Cristi anunta Best Blog Design, o competitie de teme originale si adaptate pentru bloguri.

Data limita pentru inscrieri este 20 noiembrie. Pe 25 noiembrie vor fi anuntati castigatorii.

Concursul doreste a aduna la un loc cele mai creative teme.

Din calupul de intrebari tocmai publicate de la RoBloggersSurvey2007, a rezultat ca un design placut si o navigare clara reprezinta un criteriu important in aprecierea blogurilor pentru 61.25% dintre bloggeri, fata de 53.67% in 2006.

Later: Castigatorii au fost anuntati in 25 noiembrie.

Posted by Carmen at 01:35:52 pm into the following categories: Despre bloguri, Blogosfera romaneasca


Timsoft nominalizat la Internetics pentru sistemul TPark
11/02/07

Am fost nominalizati la Internetics, la WebSpace, Servicii online, pentru sistemul de parcare prin mobil Tpark.ro, implementat ( pana acum doar ) in Timisoara.

S.2.4. Servicii diverse

Nominalizati:

Castigator:
No Prime Time” (www.noprimetime.com), autor si client – TreeWorks

Felicitari castigatorului TreeWorks!

Ne felicitam si pe noi si promitem ca la anul vom fi mult mai buni, cunoscuti si recunoscuti decat suntem acum, pentru aplicatii de eLearning si mobile.

Posted by Carmen at 07:53:15 am into the following categories: Proiecte la Timsoft


docstoc - alternativa la scribd sau un nou youtube al documentelor; Insightory, pentru documente despre management; exemplificare pentru articolul Despre RSS in educatie
11/02/07

docstoc

In urma cu o luna a aparut docstoc, un sistem social asemanator lui scribd, care permite salvarea fisierelor .txt, .doc, .pdf si includerea lor apoi in bloguri / pagini web.

via Jane's E-Learning Pick of the Day

docstoc se doreste a fi specializat in documente profesionale din domeniile drept, business, financiar, tehnologie, educatie, creatie.

Castiga fata de scribd printr-un design mai bun, dar am observat ca nu are facilitatile de descarcare in formate diferite si nici redare audio; nu se pot sterge fisierele incarcate.

Trebuie de asemenea sa iti creezi cont la docstoc pentru a descarca fisiere.

Daca dupa incarcare, publicarea la scribd este imediata, la docstoc ia muuulte ore; much later: dupa 3 zile s-a facut publicarea - probabil este doar acum, la inceput.

vezi alte facilitati in blogul docstoc si la bub.blicio.us

Am exemplificat mai jos pentru articolul meu Despre RSS. Utilizări în educaţie publicat in  Revista de Informatica Sociala.

Noiembrie '07: A aparut Insightory, dezvoltat in India, pentru documente legate de management; resurse interesante, fara posibilitatea de embed in pagini web; de vazut aici Business Blogging.

Mai '08: O noua aplicatie este Calameo, cu o varietate mai mare de formate de fisiere si optiuni de afisare: brosuri, reviste, carti, albume, etc.

Iulie '08: Intre timp au mai aparut issuu si bookgoo, ultimul permitand si adnotarea colaborativa a documentelor.

Nov 2008: wepapers

Mai 2009: edocr, docjax

Posted by Carmen at 07:29:03 am into the following categories: Web2.0Carmen Holotescu
Director Timsoft
Activitati curente
Despre acest blog

marker  Sindicare
marker  Microblog

cirip.ro - microblogging

marker  BlogRoll
 • Colectia de bloguri/RSS romanesti
 • Bloguri educationale romanesti
 • Bloguri business romanesti
 • My favourite eLearning blogs
 • Toate RSS urmarite
 • All RSS I read
 • marker  Blogs Tools
  marker  Powered by