English

RoBloggersSurvey2008

marker  Blog/Categorii
marker  Arhiva
marker  Calendar
 • January 2022
  Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  <<  <   >  >>
            1 2
  3 4 5 6 7 8 9
  10 11 12 13 14 15 16
  17 18 19 20 21 22 23
  24 25 26 27 28 29 30
  31
marker  Cautare
marker  Ultimele comentarii

Rezultate RoBloggersSurvey2007

TPark - sistem de parcare prin mobil

eLiberatica - The Benefits of Open and Free Technologies Conference 2008

Proiectul Zestre pentru Europa Capsula Timpului

eLearningBlog este blogul lunii august la jurnalismonline.ro

Castigator la categoria Cel mai informativ blog
marker Pe bloguri despre bloguri

Juriu roblogfest 2008

JobShop Timisoara

eLearningBlog

Despre bloguri in revista Campaign; raspunsurile mele
05/30/06

Redau raspunsurile ce le-am trimis d-nei Elena Stancu, la inceputul lui martie:

Cand si cum a aparut bloggingul in Romania?

Un weblog sau blog este un site actualizat cu intrari ( insemnari, note ) ce sunt automat indexate si datate. De obicei, weblogul are o anumita tematica, iar intrarile sunt comentarii cu linkuri spre alte webloguri/resurse online.

Termenul de weblog a fost creat de Jorn Barger in 1997 ? vezi Weblog History - http://www.rebeccablood.net/essays/weblog_history.html.

Blogosfera este totalitatea weblogurilor; blogosfera este formata din comunitati de bloggeri, care se citesc/comenteaza reciproc.

Dupa ce 2004 a fost anul RSS-urilor si al weblogurilor, 2005, al podcasturilor, se pare ca vlogurile (weblogurile video ) vor deveni termenul de top in 2006.

2004 a insemnat si o conturare a blogosferei romanesti, acest fenomen a inceput sa ia amploare.

Nu as vrea sa dau o informatie incorecta, probabil au fost romani ce au scris webloguri si inainte de 2001; eu insa cunosc doar cateva ce sunt active din 2001. 2002 a adus crearea primei platforme romanesti de gazduire de webloguri - weblog.ro.

In prezent exista o paleta larga de aplicatii romanesti pentru webloguri si RSS - http://www.timsoft.ro/weblog.

Care este portretul bloggerului roman (are spending power, e trendsetter, early adopter..)?

Cate bloguri active sunt in Romania (estimativ)?


Asa cum exista programe de radio sau televiziune, ziare si reviste cu tematica diferita, la fel weblogurile acopera o paleta foarte larga de subiecte.

Weblogurile si RSS-urile constituire ceea ce se numeste World Live Web, partea de Web care traieste, se actualizeaza si valideaza. Daca motoarele clasice de cautare ( Google, Yahoo, MSN ) indexeaza informatia la 1-2 saptamani dupa ce a aparut, actualizarea de catre sistemele de indexare pentru RSS/webloguri se face in timp-real ( Technorati, nou aparutul Google Blog Search, Feedster, PubSub, IceRocket, Blogdigger, Blogpulse ).

Daca blogosfera globala cuprinde peste 29 de milioane de webloguri, in fiecare ora fiind create 70 de mii de webloguri noi - conform ultimului raport Technorati, blogosfera romaneasca cuprinde peste 10 mii de webloguri.

Weblogurile romanesti sunt foarte diverse, tematica poate fi gasita la Colectia de webloguri / RSS romanesti de la Timsoft - http://www.timsoft.ro/index.php?pagina=resurse9 :

webloguri_business(34)
webloguri_cultura(11)
webloguri_design(8)
webloguri_drept(5)
webloguri_educationale(21)
webloguri_foto(21)
webloguri_IT(77)
webloguri_jurnalism(11)
webloguri_personale(103)
webloguri_audio ( podcast ) (6)
webloguri_politica(12)
webloguri_sport(2)
foreigners_weblogs(6) - sa notam ca doua bloguri scrise de straini ce traiesc si lucreaza in Romania, apar pe pozitiile 2 si 5 la Most influential expat blogs in Central Europe -
http://www.timsoft.ro/weblog.

Consider ca la fiecare jumatate de an are loc o dublare a numarului de webloguri.

Weblogurile romanesti sunt mult mai putin numeroase decat in alte tari europene; in multe dintre acestea, accesul la Internet este facilitat de costuri mai reduse; sa nu uitam si de competentele tehnice necesare si dezvoltarea acestora prin programe specifice educatiei continue. De asemenea faptul ca in invatamant, profesorii sunt incurajati sa utilizeze aceste instrumente, sunt recunoscute ca parte a portofoliului, activitatii lor.

Chiar daca numarul este mai redus, apreciez calitatea multor webloguri romanesti, publicul pe care au reusit sa si-l creeze, comentariile/analizele pertinente pe care le publica, dinamica mai crescuta decat in alte parti.

Weblogurile sunt spatii neviciate de presiuni externe, informatiile prezentate vin din surse clasice, dar si de pe Internet si alte webloguri; sunt validate prin aprecierile cititorilor lor; un weblog care nu ofera informatii interesante, utile, va disparea prin faptul ca nu isi va gasi un public.

Global Voices Online - http://cyber.law.harvard.edu/globalvoices - este o initiativa a Universitatii Harvard, ce face ecoul weblogurilor de pe tot mapamondul - Romania a inceput sa fie auzita si aici.

Am notat in urma cu cateva saptamani, faptul ca profilul bloggerului roman e putin diferit de cel la nivel mondial - reiesit din survey Perseus - http://www.timsoft.ro/weblog; in blogosfera romaneasca ponderea barbatilor este mai mare decat a femeilor 70 fata de 30 %, iar autorii sub 20 de ani sunt intr-un procent mai mic decat cel din studiul Perseus; jumatate dintre autori au 20-29 de ani, iar proportiile celor peste 30, respectiv peste 40 sunt ceva mai mari decat in survey-ul Perseus, cate 8-10%.

Ultimele 2 luni au adus o dinamica deosebita a blogosferei romanesti.

Recent, Realitatea TV a inceput publicarea de podcasturi ( RSS-uri ) audio si video, iar in 22 februarie Dragos Novac si Radu Ionescu au deschis http://podcasturi.ro/ - apar la Colectie / podcast - http://www.timsoft.ro/ro/rss.php/cat/30.

Weblogurile de business, PR cresc ca numar si impact; de altfel, au avut o evolutie spectaculoasa in ultimele 6 luni - http://www.timsoft.ro/ro/rss.php/cat/12. Sunt oameni care au experienta in publicitate, marketing, cu notorietate, care au reusit sa devina voci puternice in blogosfera romaneasca si nu numai. Acum cateva zile, Dragos Novac a castigat cu @rgumente - http://www.argumente.ro, a doua editie European Weblogs Awards - A Fistful of Euros, sectiunea Southeastern European.

Tot mai multi profesori utilizeaza blogurile pentru a comenta resurse utile pentru studenti / elevi si pentru a dialoga cu acestia - webloguri educationale apar la http://www.timsoft.ro/ro/rss.php/cat/14. Weblogul reprezinta un portofoliu al activitatii, utilizat mult si in cercetare.

Weblogurile vor fi tot mai mult o sursa credibila pentru media clasica si jurnalistii ce vor scrie webloguri vor fi tot mai multi. Nume cunoscute pot fi gasite la webloguri jurnalism - http://www.timsoft.ro/ro/rss.php/cat/35, ultimele intrate fiind cele 5 gazduite de site-ul Evenimentului Zilei - http://www.evz.ro, cel deschis la Hotnews.ro - http://www.hotnews.ro si de Mircea Dinescu - http://www.aspirinaonline.ro/jurnal/.

Experienta Legaturi bolnavicioase nu va ramane unica - http://www.legaturibolnavicioase.ro/, si alti creatori vor comunica prin weblog.

De asemenea, se desfasoara in prezent votarea la concursul RoBlogFest - http://unapezi.fourhooks.com/blogwards_html, propus de Dragos Novac.

Care sunt weblogurile cele mai citite?

Numarul backlinkurilor - linkurilor spre un weblog - reprezinta de multe ori - si nu este foarte corect, nici complet - criteriul luat in considerare la intocmirea topurilor weblogurilor.

La orice moment, pentru orice weblog din Colectia de webloguri / RSS de la Timsoft - http://www.timsoft.ro/index.php?pagina=resurse9,  este posibil a avea informatiile despre numarul de linkuri returnate de motoarele de cautare - linkul i.

De asemenea se pot obtine topuri dupa linkurile Technorati si dupa PageRank.

Un top al weblogurilor romanesti - la inceputul lunii martie 2006, inscrise in Colectie, dupa numarul linkuri returnate de Technorati, apare mai jos.

Teo.eSuper RSS  i  6 1500
PR meets the WWW RSS  i  6 150
raduionescu.ro RSS  i  4 131
kiddo - personalitate in exces RSS  i  4 84
@rgumente RSS  i  6 79
totalitarianism today RSS  i  6 65
TTL RSS  i  5 65
feeder RSS  i  4 64
Perfectly Imperfect RSS  i  5 49
The Story Blog RSS  i  3 49
brandXpress Blog RSS  i  5 49
Una pe zi cu Novac RSS  i  4 44
Mihai Crasneanu (glowria) RSS  i  5 41
Halfway down the Danube RSS  i  6 39
Vlad Stan Blog RSS  i  0 39
Kit.blog RSS  i  5 38
[alex brie . net] RSS  i  3 38
fabrica de jucarii RSS  i  3 37
grafic RSS  i  4 37
Antonio Eram's Official Blog RSS  i  3 37
Words of a Broken Mirror RSS  i  4 36
eLearningBlog RSS  i  5 35
Bad or Good - Site romanesc cu si despre fotografie RSS  i  4 32
Strangers on the Net RSS  i  4 31
Posted by Carmen at 12:40:53 am into the following categories: Blogosfera romaneasca


Trackback address for this post:
http://www.timsoft.ro/weblog/htsrv/trackback.php?tb_id=464

Comments, Trackbacks, Pingbacks:


Comment:

e o greseala in txt www.evz.ro

Posted by: zoso [Visitor] on 05/30/06 @ 10:01
http://zoso.rockmania.net
Comment:

Multumesc, Zoso, am corectat.

O zi buna,
Carmen

Posted by: Carmen [Member] on 05/30/06 @ 10:11
http://www.timsoft.ro

Comments are closed for this post.


Carmen Holotescu
Director Timsoft
Activitati curente
Despre acest blog

marker  Sindicare
marker  Microblog

cirip.ro - microblogging

marker  BlogRoll
 • Colectia de bloguri/RSS romanesti
 • Bloguri educationale romanesti
 • Bloguri business romanesti
 • My favourite eLearning blogs
 • Toate RSS urmarite
 • All RSS I read
 • marker  Blogs Tools
  marker  Powered by