English

RoBloggersSurvey2008

marker  Blog/Categorii
marker  Arhiva
marker  Calendar
 • August 2022
  Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  <<  <   >  >>
  1 2 3 4 5 6 7
  8 9 10 11 12 13 14
  15 16 17 18 19 20 21
  22 23 24 25 26 27 28
  29 30 31        
marker  Cautare
marker  Ultimele comentarii

Rezultate RoBloggersSurvey2007

TPark - sistem de parcare prin mobil

eLiberatica - The Benefits of Open and Free Technologies Conference 2008

Proiectul Zestre pentru Europa Capsula Timpului

eLearningBlog este blogul lunii august la jurnalismonline.ro

Castigator la categoria Cel mai informativ blog
marker Pe bloguri despre bloguri

Juriu roblogfest 2008

JobShop Timisoara

eLearningBlog

Despre Educatia Adultilor
10/02/06

Majoritatea participantilor la cursurile online sunt adulti.

Pentru un facilitator este important deci sa inteleaga cum abordeaza adultii invatarea, deci particularitatile Educatiei Adultilor. 

Ca trasaturi ale adultilor in abordarea procesului de invatare: 
 • autonomie
 • au o imagine clara a modului in care noile cunostinte le sunt necesare si cum vor sa le foloseasca
 • asumarea unui rol activ
 • orientare spre rezolvarea unor probleme practice, spre realizarea unui scop bine definit
 • cu experienta profesionala si de viata.

Toate acestea motiveaza adultul in participarea la un curs care ii ofera elemente utile profesiei, carierei. Motivarea trebuie insa sa fie intretinuta pe toata perioada cursului de catre facilitator, prin tot ceea ce concura la construirea procesului de invatare.

Un adult se implica in colaborarea cu ceilalti din grup, da dovada de echilibru, maturitate in interactiunea, comunicarea cu colegii. Implicarea este insa influentata de modul in care asteptarile ii sunt confirmate. 

Experienta anterioara a fiecarui participant duce la un schimb de know-how, la relevarea cunostintelor tacite. Spatiilor de discutii care sa prilejuiasca acest schimb de experienta - deschiderii, monitorizarii, animarii lor - facilitatorul trebuie sa le dea o atentie maxima. Invatarea este un act social, se produce de multe ori prin schimburi informale de opinii.

Cursurile se desfasoara intr-o maniera constructivista, centrata pe student. Profesorul trece de la maniera traditionala de transmitator de cunostinte, la cea de facilitator al construirii cunostintelor in echipa cu studentii, de manager al procesului de invatare, proces vazut ca o interactiune ghidata - Malcolm Knowles, Informal Adult Education, Self-Direction and Andragogy - http://www.infed.org/thinkers/et-knowl.htm

Intregul proces de invatare se realizeaza prin studii de caz, problem based learning, lucrul in grup. Participantii dobandesc nu doar informatii, ci cunostinte, acestea sunt legate de rezolvarea unor probleme practice.

Teorii ale invatarii afirma ca aprofundarea, retentia, succesul invatarii, depind intr-o masura prioritara de relatia dintre student si profesor, facilitator.

Asa incat tonul adoptat sa fie foarte deschis, apropiat, incurajator; la aceasta pot contribui si conferintele informale ale cursului. Un curs online se desfasoara in paralel cu evenimentele din viata fiecarui participant; astfel incat fiecare se va simti mai atasat grupului, daca le poate impartasi celorlalti crampeie din acestea.

Alte informatii:

Din cursul online pentru facilitatori dezvoltat si derulat la Timsoft

Nota: Din cand in cand, cate o firma mare doreste sa-si implementeze un program de eLearning; rar in urma unei evaluari a necesitatilor de pregatire si a specificarii unui mediu personalizat, des pentru ca da bine.

Si atunci, spre a-si justifica investitia ( exagerata ) si a putea organiza o licitatie, trimit specificatiile produsului unei anumite firme, la care instruirea la distanta a adultilor inseamna un training sincron, in care trainerul urmareste tot ce misca pe monitoarele participantilor - ca la gradinita.

Asa am mai primit astazi, ca si cerinte ale unui mediu eLearning, catalogul aceluiasi produs - oricum, incercam sa mergem cu propunerea noastra.

Posted by Carmen at 03:33:36 pm into the following categories: Cursuri online, eLearning in firme, LLL, eLearning in scoli/facultati


Trackback address for this post:
http://www.timsoft.ro/weblog/htsrv/trackback.php?tb_id=616

Comments, Trackbacks, Pingbacks:


No Comments/Trackbacks/Pingbacks for this post yet...Comments are closed for this post.


Carmen Holotescu
Director Timsoft
Activitati curente
Despre acest blog

marker  Sindicare
marker  Microblog

cirip.ro - microblogging

marker  BlogRoll
 • Colectia de bloguri/RSS romanesti
 • Bloguri educationale romanesti
 • Bloguri business romanesti
 • My favourite eLearning blogs
 • Toate RSS urmarite
 • All RSS I read
 • marker  Blogs Tools
  marker  Powered by