English

RoBloggersSurvey2008

marker  Blog/Categorii
marker  Arhiva
marker  Calendar
 • August 2022
  Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  <<  <   >  >>
  1 2 3 4 5 6 7
  8 9 10 11 12 13 14
  15 16 17 18 19 20 21
  22 23 24 25 26 27 28
  29 30 31        
marker  Cautare
marker  Ultimele comentarii

Rezultate RoBloggersSurvey2007

TPark - sistem de parcare prin mobil

eLiberatica - The Benefits of Open and Free Technologies Conference 2008

Proiectul Zestre pentru Europa Capsula Timpului

eLearningBlog este blogul lunii august la jurnalismonline.ro

Castigator la categoria Cel mai informativ blog
marker Pe bloguri despre bloguri

Juriu roblogfest 2008

JobShop Timisoara

eLearningBlog

Despre RSS si copyright, Blogosfera.ro, Luminitze.ro, WebBlog.ro
05/05/06

Abonarea la RSS-uri iti permite:

Intr-adevarar RSS inseamna Really Simple Syndication; este totuna insa cu a te transforma intr-o sursa de continut pornind de la continutul unor RSS-uri?

Sunt multe dezbateri pe tema RSS si copyright si lucrurile nu sunt inca foarte clare:

De curand au aparut la noi Blogosfera.ro si Luminitze.ro ( remarcate si de Gradina cu doi nuci, Elucubratii, Hoinar pe web ) care mixeaza RSS-uri romanesti si le afiseaza itemii in ordine invers cronologica; in plus, primul sistem si retine continutul RSS-urilor in BD proprie - daca afirmatia mea este gresita, rog sa mi se spuna.

Asemanator, clonele digg fac cam acelasi lucru.

Este drept ca si Colectia ofera RSS-ul itemi-lor recenti, ce pot fi afisati, dar este o facilitate in plus a directorului; de altfel, Colectia nu retine itemii RSS-urilor in BD.

Sunt o multime de servicii pentru RSS-uri de grup ce permit mixarea - pe care o inteleg in a-mi crea un RSS la care sa ma abonez sau pentru a oferi linkuri spre resurse valoroase pe un site al carui continut il creez.

A oferi insa ca si singur continut al unui site, continut produs de altii este corect?

30 septembrie 2006, orele 16: A aparut si WebBlog.ro - Ce e nou pe blogurile din Romania. Sigur multi va veti regasi blogul acolo - sunt prezente peste 100.

Vi se pare corect, mai ales ca site-ul este afiliat Google AdSense?

La orele 23, au mai ramas agregate 7 bloguri, din cele 105 - ce mai pot fi vazute cu google cache: Pagini iMedia Blog Revolutia Blogurilor Dragos Roua Cinemagia Catalin Tolontan Zoso Madalin Matica Succes Dublu Vizionar Cultura Vura Feeder Lucian Savluc Una pe zi cu Novac Timsoft HotNews Testat Textier Liviu Aica eFoto Kiddo Urban Furniture Gusti Roman Stelian Gorgan Blogoree AdArena Lucian Mateescu Vlad Stan Dragos Dehelean Constantin Cocioaba Web20 Sorin Tudor Alin Popescu Emi Gal PRwave Stefan Misaras Photos Radu Ionescu BookBlog Zmeu Adrian Toca Jobsessive Jurnalism online Varabiescu Gizmo Drept & Internet Blogu' lui Ispas @rgumente Testdrive Radu Dumitrescu Gadget Mania Dragos Tuta Alex Brie MetroBlog Ovidiu Ioanitoaia Metropotam Dan Dragomir Ionut Popa Ovidiu Caprita Dan Vartopeanu In poiana lu Alecu Vinul Employeescu Despre branding Simple Blog Claudiu Popa Letitia Gheorghe Copos Alex Mihaileanu Ionut Oprea Fluture Orlando Nicoara Time Out Bucuresti Foto Corner Wheels Vladimir Oane Alina Nemes .ro Filozofie Florin La Microfon Ana Pobleanu Stefan Tanase Blogu' lui Beldie Andrei Pandele Pahomi Multifunctionale Doru Panaitescu Gradina cu doi nuci The Bukresh Hoinar pe web Andressa Vivi Elena Netea Strada Arthur Verona Las Ca Merge Vlad Popa Ufo Andrei Vochin

3 octombrie: WebBlog a devenit un cuminte director de bloguri, nu mai are nici publicitate - pentru cateva zile insa, apoi s-a intors la punctul de plecare.

13 octombrie: tot mixare de RSS-uri face si Goobiz stiri; noiembrie 2007 - blogpedia.ro

ianuarie 2008: Bani cu AdSense pe continutul altora face si BlogLog.ro.

Posted by Carmen at 11:17:50 pm into the following categories: Despre RSS, Blogosfera romaneasca


Trackback address for this post:
http://www.timsoft.ro/weblog/htsrv/trackback.php?tb_id=444

Comments, Trackbacks, Pingbacks:


Comment:

Depinde cum vezi cele doua site-uri, ca niste tool-uri care te ajuta sa gasesti bloguri si articole interesante, ca un fel de motoare de cautare, sau ca niste site-uri care "fura" automat continutul blogurilor.

Pe amble site-uri este prezentata doar o mica parte din continut si are un link catre articolul respectiv pe larg. Subiectele sunt prezentate exact cum le prezinta un search engine. Pe nici unul din cele doua site-uri nu poti citi continutul in totalitate, ci trebuie sa vizitezi site-ul unde se afla articolul original.

Cele doua site-uri prezentate sunt in stadiu alpha, respectiv pre-alpha, asta inseamna ca variantele urmatoare vor fi probabil foarte diferite si ca nu s-a stabilit inca in totalitate ce facilitati vor fi oferite.

Scopul site-urilor ca si al altor agregatori (http://en.wikipedia.org/wiki/News_aggregator) este foarte simplu: sa ajute vizitatorii sa gaseasca articole interesante. Dupa cum am mai spus, articolul respectiv ramane pe site-ul original si nu este prezentat in totalitate pe site-ul agregatorului.

Avantajele pe care le ofera un site fata de un program mi se par evidente. si nu le voi mentiona, pentru ca deja am scris prea mult :)

Posted by: Lucian [Visitor] on 05/07/06 @ 16:34
http://www.luminitze.ro
Comment:

Lucian,

Multumesc pentru raspuns.

Sa nu facem confuzii: un agregator este un serviciu ce permite utilizatorilor abonarea la anumite RSS-uri, selectate de fiecare.

Ceea ce faci d-ta este un mic exercitiu de mixare si afisare de RSS-uri - nu este nici agregator, nici serviciu ce sa permita crearea de RSS-uri de grup - ca Blogdigger, unde pot sa mixez RSS-uri - iata pagina pentru cele culese de mine din blogosfera romaneasca; cel putin o listare a tuturor surselor mixate cred ca ar fi necesara.

Numai bine,
Carmen Holotescu

Posted by: Carmen [Member] on 05/07/06 @ 16:48
http://www.timsoft.ro
Comment:

eu vad siturile de indexare ca un ajutor. nu am cum sa stiu eu toate blogurile romanesti, cu atat mai putin nu le am pe toate in rss readerul meu.
ma uit o data pe saptamana pe blogosfera si vad cine ce a mai scris, daca merita atentia mea, il bag in reader...

Posted by: zoso [Visitor] on 05/07/06 @ 21:44
http://zoso.bash.ro
Comment:

Una este, Zoso, sa se ofere linkuri spre bloguri, posibilitatea de vizualizare a RSS-urilor si alta sa se selecteze cateva bloguri, sa se mixeze itemii si sa se creeze un site numai din aceste informatii.

Traficul site-ului se va datora in totalitate informatiilor produse de blogurile sursa.

Carmen

Posted by: Carmen [Member] on 05/07/06 @ 22:02
http://www.timsoft.ro
Comment:

adevarat.
din cate vad eu, si blogmania si blogosfera nu iau decat o bucata de text, deci nu cred ca s-ar pune problema de "bah, de ce mi-ai luat tot textul?", cum fac aia de la blog.3design.ro

Posted by: zoso [Visitor] on 05/07/06 @ 22:15
http://zoso.bash.ro
Comment:

Zoso,

Din cate vad eu, Blogosfera.ro publica exact itemii din RSS-uri ( ca text ) si in plus ii si memoreaza in baza lor de date, iar Blog mania a preluat categoriile si blogurile corespunzatoare din Colectia de la Timsoft.

Nu-mi dau seama ce fac cei de la blog.3design.ro , pare un blog colectiv.

Carmen

Posted by: Carmen [Member] on 05/07/06 @ 22:30
http://www.timsoft.ro
Comment:

da-le deny, daca nu iti place mutra lor.
sau scrie-le un email si spune-le sa te scoata din lista lor.

Posted by: zoso [Visitor] on 05/08/06 @ 06:49
http://zoso.bash.ro
Comment:

Eu zic sa va puneti parole pe blog, site, feed RSS.
Nu uitati sa dati in judecata google.

Posted by: Adi [Visitor] on 05/10/06 @ 12:14
http://www.blogosfera.ro
Comment:

Carmen desi apreciez activitatea din ultima vreme pe care o ai pt promovarea internetului in RO, de data asta nu ai dreptate.

Ceea ce iti este frica este ca respectivele siteuri sa nu se transforme in scrapere de continut in scopuri comerciale.

Din punctul asta de vedere Technorati si Google sunt cele mai mari scrapere de blogosfera care le-am vazut pana acum si sincer nu ma intere cati bani fac din indexarea contentului meu. Fara traficul dat de ei as fi in pom. Asa este o situatie gen win/win.

Un scraper in sensul tare al cuvantului va prelua contentul text si il va randomiza nedand nici un avantaj userului original iar un plagiator iti va lua articolul si va spune ca este al lui. In cazurile de mai sus nu este cazul.

In goana dupa profit fiecare crede acum ca ideile lui valoreaza milioane si ca a greedy bad wolf va profita dupa el. Din punctul asta de vedere sunt pentru licente deschise pentru content si circulatia libera a informatiei atata timp cat autorul original este mentionat

Posted by: Razvan [Visitor] on 05/10/06 @ 13:01
http://www.razvan-antonescu.info
Comment:

Mie mi se pare ca e foarte bine ca exista site-uri gen blogosfera si altele de genul. Practic cineva lucreaza ca sa promoveze site-uri ca a meu, si asta imi aduce mai multi vizitatori. Plus sursa informatiilor este clar precizata, nimeni nu pretinde ca au scris ei articolele respective. Eu unul ma bucur cand descopar ca site-ul meu apare in diverse locuri si cred ca daca ne intereseaza chestii de copyright nu am scrie pe bloguri sau nu am face public RSS-ul. Din moment ce il ai public inseamana ca pui la dispozitia oricui informatia

Posted by: Dan Chiriac [Visitor] on 05/10/06 @ 13:14
http://www.economice.ro
Comment:

Cred ca intrebarea ar trebui sa aibe 2 parti :
a) daca este legal ?
Aici sunt mai multe posibilitati. Daca se preia doar titlu si o scurta prezentare a insemnarii - cred ca ne aflam in cazul unei exceptii de citare prevazuta de legea dreptului de autor - deci este legal ce face luminitze.ro (ca m-am dus si io pe site sa vad cum e)

Daca s-ar prelua intrega insemnare - ar fi o incalcare a dreptului de autor, cu exceptia cind blogul este licentiat intr-o metoda care permite copierea integrala a insemnarii - cele mai cunoscute sunt licentele Creative Commons - asa cum am si eu pe blogul meu.

Mai este si chestiunea daca articolul este copiat in propria baza de date .. dar aici deja se complica situatia si nu cred ca site-urile prezente fac asa ceva ( desi nu am putut accesa blogosfera.ro)

b) daca este corect ?
Aici este o chestiune de morala care depinde practic de fiecare persoana. Din cite cunosc eu se pot pune limitari la RSS ( sa se preia doar titlul, sau titlul si 30 de caractere, etc)

Eu as zice ca este corect ceea ce fac - bazat pe informatiile care le am pina acum.:-)

Posted by: Bogdan [Visitor] on 05/10/06 @ 22:28
http://www.legi-internet.ro/blogs
Comment:

Va multumesc tuturor pentru comentarii.

Carmen

Posted by: Carmen [Member] on 05/11/06 @ 09:16
http://www.timsoft.ro
Comment:

Depinde cum privesti lucrurile. Faptul ca afiseaza contentul fara trimming nu e normal. Faptul ca nu i-a intrebat pe cei care sint listati in agregator iar nu e normal. Faptul ca exista agregatoare de feeduri si continua sa apara e ceva firesc si benefic. In ce ma priveste, n-are decit sa-mi afiseze feedul, atita vreme cit o face la modul preview. In ceea ce priveste adsense, sa fim seriosi. O sa scoata de un brifcor peste 4-5 luni, in conditiile in care ar avea din clipa asta citeva sute de vizitatori pe zi. Probabil e un copil care viseaza venituri din reclama, n-ar fi singurul :)

Posted by: Apollinaire [Visitor] on 10/01/06 @ 00:31
http://www.apollinaireonline.com

Comments are closed for this post.


Carmen Holotescu
Director Timsoft
Activitati curente
Despre acest blog

marker  Sindicare
marker  Microblog

cirip.ro - microblogging

marker  BlogRoll
 • Colectia de bloguri/RSS romanesti
 • Bloguri educationale romanesti
 • Bloguri business romanesti
 • My favourite eLearning blogs
 • Toate RSS urmarite
 • All RSS I read
 • marker  Blogs Tools
  marker  Powered by