English

RoBloggersSurvey2008

marker  Blog/Categorii
marker  Arhiva
marker  Calendar
 • March 2023
  Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
  <<  <   >  >>
      1 2 3 4 5
  6 7 8 9 10 11 12
  13 14 15 16 17 18 19
  20 21 22 23 24 25 26
  27 28 29 30 31    
marker  Cautare
marker  Ultimele comentarii

Rezultate RoBloggersSurvey2007

TPark - sistem de parcare prin mobil

eLiberatica - The Benefits of Open and Free Technologies Conference 2008

Proiectul Zestre pentru Europa Capsula Timpului

eLearningBlog este blogul lunii august la jurnalismonline.ro

Castigator la categoria Cel mai informativ blog
marker Pe bloguri despre bloguri

Juriu roblogfest 2008

JobShop Timisoara

eLearningBlog

Utilizarea weblogurilor in educatie - invitatie la dialog
02/20/05
In iunie, la putin timp dupa ce imi deschisesem weblogul, dar aveam mai mult de un an de cand studiam fenomenul Blogging, am scris insemnarea Despre utilizarea weblogurilor in educatie.

Pe timpul lunilor ce au trecut am facute multe referiri la studii, aspecte tehnice, pedagogice in utilizarea weblogurilor.

Voi scrie mai jos, pe scurt, cum am integrat weblogul in activitatea mea didactica si de cercetare, urmand sa revin si cu experienta altor colegi; formalizarea prin scenarii, a utilizarii RSS-urilor si a weblogurilor in cursuri online, reprezinta un aspect al tezei mele de doctorat.

In primul rand, cred ca weblogul este un instrument extraordinar pentru managementul personal al cunostintelor si, bineinteles, trebuie sa fie insotit de o lista utila/valoroasa de RSS-uri/webloguri care sa fie urmarite, comentate.

Este un instrument si in evidentierea activitatii proprii, un portofoliu; din pacate, universitatile noastre nu iau in considerare un astfel de portofoliu sau materialele online/cursurile online, doar articolele/cartile tiparite.

Cred ca insemnarile din weblog, colectia de RSS-uri ce le urmarim la Bloglines, cea pe care ne-o cream la delicious, comentariile la alte webloguri, ne contureaza profilul virtual - vezi si Metadating game.

Notele din weblog sunt, pe de alta parte, puncte de plecare in comunicarea/colaborarea cu cei interesati de eLearning. Timp de trei ani, pana in iunie 2004, aveam un spatiu virtual eLearnTS de dialog pentru Comunitatea eLearning - http://www.timsoft.ro/forum, cont: vizitare guest, dar lucrurile incepusera sa-si piarda din dinamica; asa incat, un grup de autori de webloguri care se urmaresc, comenteaza reciproc, mi se pare o solutie mai buna.

Apoi, parte din insemnari sunt o latura a colaborarii cu studentii ce-i am la diploma, si care au fiecare cate un weblog de cercetare ( k-log ), ei urmarindu-se de asemenea reciproc - vezi Blogroll - Studenti la diploma.

Studentii din grupele de Master si-au deschis de asemenea webloguri pentru proiectele lor de cercetare.

In cursurile online, materiale complementare sunt insemnari din weblogul meu sau din webloguri valoroase ce le urmaresc, iar parte din resursele online propuse, sunt categorii de RSS din colectia Bloglines.

Putem privi atunci insemnari din weblog ca Learning Objects, resurse educationale ce pot fi utilizate in cursuri si care permit a tine pasul cu dinamica tehnologiilor informatiei. Se intampla atatea lucruri noi in lunile unui semestru, incat nu mai poti veni in fata studentilor cu un material fix, invechit, ce l-ai folosit inca in 4-5 ani inainte.

Ma pregatesc ca in acest semestru la cursul de Tehnologii Internet, care se va desfasura intr-un spatiu virtual eLearnTS, la fel ca in ultimii trei ani,  studentii sa lucreze pe grupe, fiecare avand cate un weblog. De asemenea, vor construi colectii de resurse de grup/subgrup, folosind delicious.

Si legatura cu cei mai mici, de la anul I, ce invata C, o voi tine tot printr-un weblog CBlog, dialogand cu studentii, impreuna cu colaboratorii mei, pe marginea modulelor publicate online, a aplicatiilor discutate la curs si laborator.

Deci practic, weblogurile sunt instrumente pentru a imbogati informatia, interactivitatea dintr-un curs traditional sau online.

Oricum, orice curs il am, incepe prin a-i invata pe studenti sa caute si sa-si organizeze informatia, sa lucreze cu RSS, agregatoare, sisteme de bookmark colaborativ, search feeds.

Vreau ca in perioada urmatoare Colectia de webloguri/RSS sa o impartim pe categorii, pentru a reflecta tot mai multele utilizari, atat de reusite, ale weblogurilor in educatie.

Impartasiti din experienta ce o aveti! Si sunteti la fel de bineveniti sa si comentati cele de mai sus.

Articole:Weblogs in Education, PH.Dotcom

Posted by Carmen at 08:52:39 pm into the following categories: Cursuri online, Bloguri in Educatie, Blogosfera romaneasca


Trackback address for this post:
http://www.timsoft.ro/weblog/htsrv/trackback.php?tb_id=81

Comments, Trackbacks, Pingbacks:


Comment:

Cum ne dam seama daca un weblog este valoros sau nu? Banuiesc ca ceea ce conteaza cel mai mult este continutul articolelor si multitudinea informatiilor utile postate. Sau mai sunt si alte criterii de a cataloga un weblog in valoros si mai putin valoros?

Mi se pare o idee foarte buna de a avea cate un weblog pe care sa-l urmareasca studentii la diferitele materii care se predau. Astfel cursurile nu mai par monotone si studentii cred ca vor asimila mult mai multe informatii si mult mai rapid, deoarece li se poate parea totul ca o joaca. Iar de jucat, nimeni nu se plictiseste, toata lumea e interesata si interesanta.

Posted by: Ariana [Visitor] on 03/01/05 @ 11:08
http://www.weblog.ro/1rstweblog
Comment:

Ariana,

Intr-adevar, continutul si utilitatea insemnarilor sunt importante.

Cateva criterii de evaluare a vizibilitatii/notorietatii unui weblog apar la Colectia de webloguri/RSS romanesti.

Te rog sa-mi spui daca utilitarele propuse ti se par relevante, daca ai descoperit date noi despre weblogul tau si daca ai si alte propuneri.

Carmen

Posted by: Carmen [Member] on 03/01/05 @ 17:21
http://www.timsoft.ro
Trackback:

blogurile-ca-instrument-in-educatie
Despre utilizarea blogurilor in educatie a scris Carmen Holotescu de la Timsoft mai demult, si a revenit de curand cu o invitatie la dialog. Carmen, pe care am avut bucuria sa o cunosc personal imediat ce m-am intors in tara, are o putere de munca si...

Posted by: Gabrielia [Visitor] on 03/20/05 @ 18:55
http://gabrielia.blogspot.com/2005/03/blogurile-ca-instrument-in-educatie.html

Comments are closed for this post.


Carmen Holotescu
Director Timsoft
Activitati curente
Despre acest blog

marker  Sindicare
marker  Microblog

cirip.ro - microblogging

marker  BlogRoll
 • Colectia de bloguri/RSS romanesti
 • Bloguri educationale romanesti
 • Bloguri business romanesti
 • My favourite eLearning blogs
 • Toate RSS urmarite
 • All RSS I read
 • marker  Blogs Tools
  marker  Powered by